MICHNIK Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 Mam pytanko odnośnie okresów ochronnych, jeżeli dana ryba ma np: okres ochronny do dnia 30 czerwca a ja się na nią zasadzę i złapię np: 25 czerwca ale wyłącznie dla celów sportowych i oczywiście puszczę wolno to czy nie złamię przepisów??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted December 12, 2011 Report Share Posted December 12, 2011 W czasie okresu ochronnego nie powinieneś nawet myśleć o gatunku, który jest właśnie chroniony. Nawet jeśli chcesz tylko zrobić fotkę i wypuścić. W czasie tarła nie należy niepokoić rybek, przecież takie spotkanie z wędkarzem to dla nich potężny stres. Przecież gdyby ktoś Cię wyciągnął za kark z randki z fajną dziewuchą i zaczął dusić, to po "powrocie" wątpię, żebyś miał ochotę na figle . Żeby było jasne, łowiąc konkretny gatunek, chroniony np. do 30 czerwca, łowiąc go rozmyślnie i z premedytacją, 25 czerwca łamiesz obowiązujące prawo, nie tylko RAPR ale kilka ustaw przy okazji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted December 12, 2011 Author Report Share Posted December 12, 2011 No w sumie racja nie pomyślałem o tym pod tym kątem dzięki za info Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pyeter Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Szczupak - wymiar ochronny OTW wynosi 45 cm a niedługo zatem wejdzie w życie 50 cm. Zgodnie jak z PZW. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted November 19, 2012 Report Share Posted November 19, 2012 Szczupak - wymiar ochronny OTW wynosi 45 cm a niedługo zatem wejdzie w życie 50 cm. Zgodnie jak z PZW.Na wodach PZW 50cm to już jakiś czas obowiązuje . Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts