Jump to content

Z notatek moczykija

Docio
 Share

Recommended Posts

Szukając na półce z książkami zupełnie czego innego "wlazł" mi w łapki stary notatnik wędkarski. W nim to, całkiem przypadkowo, trafiłem na stronę z bardzo wymownym tytułem "Przy jakiej roślinie". Moje zaciekawienie podsycił fakt, że pod spodem ołówkiem napisałem - brak grafik. Przyjrzałem się dokładniej i stwierdziłem, że notatka ta trafiła do mojego notatnika jesienią 1990 roku, czyli blisko ćwierć wieku temu. Od razu wyjaśniam, że nie są to moje prywatne obserwacje lecz jakaś informacja z ówczesnej prasy wędkarskiej. Oprócz informacji o braku grafik znalazła się też informacja - odnaleźć pałka szerokolistna. Dopóki nie przeczytałem całości nie wiedziałem do końca o co mi chodziło. A teraz sam tekst.Karp - manna jadalna, porybin jeziorny;Lin - rogatek sztywny, grzybień biały, grążel żółty, sitowie jeziorne, pałka wąskolistna, osoka aleosowata, ramienica krucha, rdestnica kędzierzawa;Leszcz - rdestnica przeszyta, rdestnica kędzierzawa;Karaś - rdestnica pływająca, pałka wąskolistna, rogatek sztywny, osoka aleosowata;Krąp - moczarka kanadyjska, wywłócznik okręgowy, strzałka wodna, rdestnica kędzierzawa, rdestnica przeszyta;Płoć - strzałka wodna, moczarka kanadyjska, sitowie jeziorne, rdestnica przeszyta;Wzdręga - maoczarka kanadyjska, trzcina pospolita, pałka wąskolistna, sitowie jeziorne, rdestnica przeszyta;Szczupak - grzybień biały, jaskier wodny, grążel żółty, rogatek sztywny, rdestnica połyskująca, skrzyp bagienny, trzcina pospolita, pałka wąskolistna;Okoń - porybin jeziorny, trzcina pospolita, wywłócznik kłosowy, grzybień biały, grążel żółty.Po przeczytaniu jeszcze chwila zastanowienia i już wiem. Pałka szerokolistna  nie występuje w tym wyszczególnieniu. To nieco zastanawiające ze względu na pospolitość występowania ale z drugiej strony pamiętam, jakbym widział to wczoraj, że ta pałka rośnie na bardzo mocno zeutrofizowanym i płytkim dnie, a co więcej nie ma tam żadnych roślin w litoralu.No i sprawa ostatnia - brak grafik. Wtedy powszechny dostęp do internetu to jedynie teoria. To czasy popiskujących modemów, dumnych właścicieli stron o motylkach i powszechnej kradzieży intelektualnej. Dziś jest inaczej, sprawdziłem i gdyby wtedy była Wikipedia oraz jej autorzy... No nic, to już historia a sama Wikipedia jest bardzo pomocna. Wszystkie linki prowadzą do niej. Zdjęcie zazwyczaj autorskie ale pod systematyką jest przeważnie link - zdjęcia i grafiki w Commons. To w niego warto kliknąć aby dostać się do zdjęć z innych wersji wiki niż polska.Manna jadalna Porybin jeziorny Rogatek sztywny Grzybień biały Grążel żółty Sitowie jeziorne Pałka wąskolistna Osoka aleosowata Ramienica krucha Rdestnica kędzierzawa Rdestnica przeszyta Rdestnica pływająca Moczarka kanadyjska Strzałka wodna Trzcina pospolita Jaskier wodny a właściwie Włosienicznik wodny Rdestnica połyskująca Skrzyp bagienny Wywłócznik kłosowy Wywłócznik okręgowy Nie znalazłem linku do Wywłócznik okręgowy. Link prowadzi do samego Wywłócznika jako rodzaju. Nie ma go ujętego w systematyce za to jest adnotacja o zmianie systematyki i obecnie może on inaczej się nazywać. Nie mam jednak wielkiego ciśnienia aby dociekać tego, moje wędkarstwo się zmieniło od tamtych czasów i znajomość roślin zeszła na dalszy plan. Jednak miło by było gdyby ktoś, gdyby komuś się chciało to uzupełnić.A może i wy macie jakieś ciekawe zapiski? A może pamiętacie coś ciekawego?

Doćku,jako ciekawostkę napiszę,że przytoczone przez Ciebie "przy jakiej roślinie,pochodzi w oryginale z książki Józefa Wyganowskiego pt."Poradnik wędkarski".Jej pierwsze wydanie ukazało się w....1951r.W kolejnych latach,autorzy innych książek czy też artykułów,czerpali z Wyganowskiego najczęściej nie podając źródła.Ja posiadam dziesiąte wydanie(chyba ostatnie)owej książki z 1974r.

Edited by Ozet

I to jest ważna informacja. :)

A skoro przy okazji, to z dziesięć lat temu ZG pozbywał się książeczek z serii Biblioteczka WW. Książeczki były za darmo i każdy mógł wziąść tyle ile chciał. Ja załapałem się tylko na kilka, które leżały na stoliku w głównym holu. Przyszedł mi jednak pomysł do głowy. Poszedłem do dyrektora biura ZG i zaproponowałem iż jestem gotów zrobić wersje elektroniczne całej biblioteczki. Za pracę chcę jedynie prawo do publikacji na swojej stronie. Odpowiadajac zaczął mi ściemniać o prawie autorskim. :) Że nie zna aktualnych adresów autorów i że trzeba by było znów płacić. Tak pomysł został zabity.