jonasz7 Napisano 9 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 9 Lutego 2013 Zanęta-dla wielu wędkarzy to kupiona w sklepie wędkarskim zanęta danej firmy, którą nad wodą przesypują do wiaderka dolewają trochę wody i walą kule, otóż nie! Przygotowanie zanęty powinno nam zająć min.godz czasu przed samym łowieniem i parę dni myślenia przed wędkowaniem. To od naszej zanęty, jej pracy i konsystencji zależy nasz efekt. Co potrzebujemy do stworzenia odpowiednio przemyślanej i dobranej mieszanki? Wiadra (min. 17l min 2szt.), atomizer-zraszacz, sito do przesiania naszych składników (moim zdaniem uniwerslane to 2,5-3mm) zanęta ukierunkowana na ryby które chcemy odławiać, glina lub ziemia (w zależności od łowiska) dodatki zanętowe (ukierunkowane do ryb oraz pracy naszej zanęty) mięso (robaki zanętowe-co na hak, to w zanęcie) Zobacz cały artykuł
bart Napisano 9 Lutego 2013 Zgłoszenie Napisano 9 Lutego 2013 Fajnie opisane czekam na więcej może trochę o dodatkach itp. Z pewnością twoje posty pomogą początkującym
jonasz7 Napisano 9 Lutego 2013 Autor Zgłoszenie Napisano 9 Lutego 2013 Ja dodatków nie stosuje, czasem atraktory (tylko latem). Wole kupić dobrą zanętę, niż tanią i sypać dodatki.
jonasz7 Napisano 9 Lutego 2013 Autor Zgłoszenie Napisano 9 Lutego 2013 Ja używam zanęt Sensas gg, lorpio gp, robinson mvd, bruda, gutkiewicza gms. Venire zawodnicze.
wind Napisano 10 Marca 2013 Zgłoszenie Napisano 10 Marca 2013 posty połączone w całość i podpięte. Dobra robota jonasz7.
Gość Ozet Napisano 10 Marca 2013 Zgłoszenie Napisano 10 Marca 2013 Konkretnie i przejrzyście Jonasz. Punkt dla Ciebie.
michu198719 Napisano 11 Marca 2013 Zgłoszenie Napisano 11 Marca 2013 Jak dla mnie czyli osoby zupełnie początkującej opis napisany wzorowo, jasno i przejrzyście. Super. Czekam na więcej takich postów Oczywiście punkt:) Pozdrawiam
jonasz7 Napisano 11 Marca 2013 Autor Zgłoszenie Napisano 11 Marca 2013 Cieszę się że komuś się moja praca podoba i pomaga. Jak dla mnie nic już nie trzeba dodawać, ale jeżeli ktoś ma jakieś pytania, nie jasności, zapraszam do pisania postów, zawsze postaram się podpowiedzieć-pomóc.
wind Napisano 12 Marca 2013 Zgłoszenie Napisano 12 Marca 2013 Panowie, odeszliście od meritum, ale ponieważ omawiane łowisko i mnie interesuje wydzieliłem odpowiedni wątek .
calvuss Napisano 12 Marca 2013 Zgłoszenie Napisano 12 Marca 2013 (edytowane) A gdy nurt jest szybszy warto to wszystko jeszcze skleić ?np 7 kul z klejem aby wolniej sie rozmywały a np 3 bez kleju aby ryby weszły szybciej,czy nie warto robić tego teraz? i jeszcze pytanko czy kule w szybkiej wodzie warto np spłaszczyć troche aby zbytnio nie kulały się po dnie? Edytowane 12 Marca 2013 przez calvuss
jonasz7 Napisano 12 Marca 2013 Autor Zgłoszenie Napisano 12 Marca 2013 Oczywiście, ja pływałem 3g z mocnym przytrzymaniem. Na pierwszą mieszankę dałem gline canal cup (średnio ciężka, dość klejąca) z de somme i glinką extra (mocno rozpraszające) pół na pół, nie domaczałem za mocno, troszkę dałem kleju i to na raz jako al'a dywan. Pozostałe trzy kule to więcej gliny canal cup i więcej kleju.Jeżeli byłby mocniejszy uciąg to dałbym mniej gliny rozpraszającej i ciut bardziej skleił. Pewnie że możesz zrobić nawet 3 konsystencje, ja robię tak jak jest normalna pogoda znaczy jak ręce nie marzną pierwsza ma od razu się rozpaść i szybko ściągnąć ryby, druga ma dłużej pracować, a 3 zacząć jak dwie pierwsze się rozpłyną. Dzięki temu ryby cały czas mają żarcie, coś się dzieje w łowisku, nie tracimy czasu na donęcanie i nie płoszymy ryb. Ale teraz (pora roku) to lepiej dać lżejszą zanętę bo ryby słabo żerują i nie chce im się ryć w ciężkich kulach.Tak, na mocniejszych uciągach warto spłaszczyć kule, ale nie za mocno, aby nie "odleciały" gdzieś w bok w drodze do ryb
Rekomendowane odpowiedzi