Domek29 Posted April 10, 2014 Report Share Posted April 10, 2014 Tak jak w temacie czy ktoś używał może te kołowrotki dostępne w sklepie lidl? Na pierwszy rzut oka wydają się w miarę niezłe jak na taką cenę. Czy w ogóle opłaca się je kupić czy lepiej poszukać czegoś lepszego w sklepie wędkarskim? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted April 12, 2014 Report Share Posted April 12, 2014 (edited) "A co tak zacichli aaa? wstydzo sie?" Z marką zwykle związana jest jakość i idzie za tym wyższa cena, ale ja nie jestem niewolnikiem autorytetów. Kupuję to co "wygląda dobrze" do swojej ceny by mnie zadowolić. Ponad 2 lata temu kupiłem duży kołowrotek Crivit AF1458, szpula 5000, przekładnia 5,5:1 z wolnym biegiem,przedni hamulec, 2 dobrze zrobione metalowe szpule, 4 łożyska i oczywiscie w rolce kabłąka. Ciężki za to z solidnym mechanizmem. Wziąłem go z myślą o ciężkich połowach morskich.Równo układa plecionki.Kąpałem go w solance na belonach, holowałem dublety dorszy z 60m,troluję planery za trocią i wszystko działa OK.Wolny bieg jest dla mnie b.przydatny przy opadzie pilkerów i wypuszczaniu planerów. Hamulec przedni reguluje się wystarczająco płynnie.Po sezonie poprawiam smarowanie ale korozji wewnątrz nie zauważyłem. Tej jesieni wyciągałem z morza na siłę zhaczoną sieć, po uwolnieniu przynety patrzę, a kabłąk jest odłamany przy rolce prowadzącej. Zaglądam w domu do pudełka z instrukcją by znaleźć nr części i poszukać zamiennika w internecie, czytam, a ja mam 3 lata gwarancji. Serwis odpowiedział szybko na mego maila, że przyjęli moją reklamację. Co było dalej zobacz mój wątek "The best service". Szok, po ok. tygodniu dostałem do domu z centrali w Niemczech nowy (nowszy) model za friko. Edited April 12, 2014 by kris1313 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 12, 2014 Report Share Posted April 12, 2014 Nie zacichli tylko musieliby chodzić do Lida aby w ogóle wiedzieć o co chodzi. A jak nie wiem o co chodzi to siedzę cicho. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts