Jump to content

Kołowrotki z lidla

Recommended Posts

Tak jak w temacie czy ktoś używał może te kołowrotki dostępne w sklepie lidl? Na pierwszy rzut oka wydają się w miarę niezłe jak na taką cenę. Czy w ogóle opłaca się je kupić czy lepiej poszukać czegoś lepszego w sklepie wędkarskim? 

"A co tak zacichli aaa? wstydzo sie?" Z marką zwykle związana jest jakość i idzie za tym wyższa cena, ale ja nie jestem niewolnikiem autorytetów. Kupuję to co "wygląda dobrze" do swojej ceny by mnie zadowolić. Ponad 2 lata temu kupiłem duży kołowrotek Crivit AF1458, szpula 5000, przekładnia 5,5:1 z wolnym biegiem,przedni hamulec, 2 dobrze zrobione metalowe szpule, 4 łożyska i oczywiscie w rolce kabłąka. Ciężki za to z solidnym mechanizmem. Wziąłem go z myślą o ciężkich połowach morskich.Równo układa plecionki.Kąpałem go w solance na belonach, holowałem dublety dorszy z 60m,troluję planery za trocią i wszystko działa OK.Wolny bieg jest dla mnie b.przydatny przy opadzie pilkerów i wypuszczaniu planerów. Hamulec przedni reguluje się wystarczająco płynnie.Po sezonie poprawiam smarowanie ale korozji wewnątrz nie zauważyłem. Tej jesieni wyciągałem z morza na siłę zhaczoną sieć, po uwolnieniu przynety patrzę, a kabłąk jest odłamany przy rolce prowadzącej. Zaglądam w domu do pudełka z instrukcją by znaleźć nr części i poszukać zamiennika w internecie, czytam, a ja mam 3 lata gwarancji. Serwis odpowiedział szybko na mego maila, że przyjęli moją reklamację. Co było dalej zobacz mój wątek "The best service". Szok, po ok. tygodniu dostałem do domu z centrali w Niemczech nowy (nowszy) model za friko.

Edited by kris1313