Sebuś Napisano 16 Kwietnia 2014 Zgłoszenie Napisano 16 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam , Jestem nowy na forum.Mam na imię Sebastian i mam 19 lat.Pochodzę ze Śląska.Zaczynam swoją przygodę z wędkarstwem i proszę o pomoc w wyborze zestawu dla takiego laika jak ja , choc pare razy wędke w ręku już trzymałem jednak bez sukcesów.Można powiedzieć , iż jestem całkowitym laikiem.Planuję wypady na jeziorka i stawy , a łowić planuję metodą spławikową.Co wybrać ? Odległościówkę czy bolonkę ? Przejrzałem kilka ofert internetowych i pozwolę je sobie wkleić do Waszej oceny.Kwota jaką planuję wydać to 100-120zl , wiem niedużo , ale jak złapię bakcyla to pózniej mogę zakupić lepszy sprzęt.Oto propozycje i już teraz serdecznie z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam : Zestaw 1 Wędka teleskopowa Zhibo Panther długości 400cm i ciężarze wyrzutu 5-25g Kołowrotek Golden 804 na czterech łożyskach kulkowych Zestaw 2 Wędka Teleskopowa Magic Fish 360cm Kołowrotek Golden 804 4BB Zestaw 3 WĘDKA "FISH HUNTER FLOAT" FLOAT, DŁ. 5m, C. W. DO 30g, FIRMY "MIKADO" KOŁOWROTEK "CARBOMAXX 310 RD" Zestaw 4 WĘDKA "FISH HUNTER FLOAT" FLOAT, DŁ. 4m, C. W. DO 30g, FIRMY "MIKADO" KOŁOWROTEK "CARBOMAXX 310 RD" Zestaw 5 Wędka Mikado Golden Lion Bolognese 400cm, cw 30 g Kołowrotek Mikado Combat 3003 RD Edytowane 17 Kwietnia 2014 przez hege edycja linków
paragraf Napisano 17 Kwietnia 2014 Zgłoszenie Napisano 17 Kwietnia 2014 Moje skromne zdanie jest takie,że zestaw 3 by uszedł tylko potrzebował byś na początek jakiś dokupić delikatniejsze 2 spławiki oraz mniejsze haczyki. Zestaw można ulepszać stopniowo, a zawsze na przypadek awarii zostaną stare elementy. To że co jest tanie nie znaczy że złe, medalista mistrzostw Polski i właściciel sklepu do którego uczęszczam często mówi, że jesli tani sprzęt sie dobrze sprawuje i Ci odpowiada to możesz łowić i to nie jest brak profesjonalizmu. Ale te haki 6 to moim zdaniem za duże na początek bo mała ilość brań mogła by CIę zniechęcić spróbuj haczyków rozmiaru 12,14 - takie moje zdanie.
Sebuś Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Zgłoszenie Napisano 17 Kwietnia 2014 Dziękuję za poprawienie linków i dodanie opisów.Za odpowiedż również Czyli te większe wędki 5 metrowe sobie odupscic , tak ?
wind Napisano 17 Kwietnia 2014 Zgłoszenie Napisano 17 Kwietnia 2014 @Sebuś, a nie myślałeś o łowieniu batem?? Za taką kwotę znalazłbyś jakąś fajną szósteczkę. Z tych propozycji z pierwszego postu ja bym obstawiał zestaw nr 5.
Sebuś Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Zgłoszenie Napisano 17 Kwietnia 2014 W sumie nawet nie pomyślałem o takim bacie.Czyli byłby lepszy na początek ?
wind Napisano 17 Kwietnia 2014 Zgłoszenie Napisano 17 Kwietnia 2014 O łowieniu batem poczytaj w tym temacie . Moim subiektywnym zdaniem bat to kwintesencja wedkarstwa i metoda, od której każdy wedkarz powinien zaczynać swoją przygodę z tym hobby.
Pawel Napisano 17 Kwietnia 2014 Zgłoszenie Napisano 17 Kwietnia 2014 O łowieniu batem poczytaj w tym temacie . Moim subiektywnym zdaniem bat to kwintesencja wedkarstwa i metoda, od której każdy wedkarz powinien zaczynać swoją przygodę z tym hobby. Według mnie od bata należy rozpocząć kiedy zaczyna się wędkarstwo, dopiero potem angażować się w bardziej skomplikowane sposoby wędkarstwa.
Gość Ozet Napisano 17 Kwietnia 2014 Zgłoszenie Napisano 17 Kwietnia 2014 Podobnie jak Wind, wybrał bym zestaw nr.5. Przede wszystkim dlatego że wędzisko w tym zestawie, jest najlżejsze spośród zaproponowanych. Z pewnością nie jest to bolonka, jak brzmi dumna nazwa tej wędki, ale po prostu,taka dość uniwersalna wędka teleskopowa. Z pewnością da się na ten zestaw, wyciągnąć całkiem pokaźne egzemplarze ryb. A gdy już się przekonasz, że owe pokaźne ryby, niekoniecznie biorą na środku stawu, kup sobie bata 5-6 m. Co do haczyków, tak jak radzi Marcin z Lublina, zacznij od mniejszych, aby przynęta na haczyku nie wygladała jak jabłko nabite na widły.
Sebuś Napisano 17 Kwietnia 2014 Autor Zgłoszenie Napisano 17 Kwietnia 2014 (edytowane) Dziękuję za zainteresowanie tematem Znalazłem jeszcze taki zestaw 5 metrowy , a waga niewiele większa , bo ma 325gram wędzisko: Zestaw boloński Konger Patrol 5m Dodaje jeszcze jeden: Zestaw 5m York (waga 265 gram) Edytowane 18 Kwietnia 2014 przez wind edycja linku
Gość Ozet Napisano 18 Kwietnia 2014 Zgłoszenie Napisano 18 Kwietnia 2014 Jeżeli nie zestaw nr5, to bierz ten zestaw York-a. Jeżeli rzeczywista waga wędki, jest zgodna z opisem to może się nią całkiem przyjemnie łowić. Jak widzę na zdjęciu, ma dwie przesuwne przelotki na szczytówce, co z pewnością poprawi ugięcie pod obciążeniem. Urzekł mnie natomiast opis Kongera Patrol. "Kij...o mocnej, mięsistej akcji...". Gdybym czytając stał, to pewnie bym się przewrócił z wrażenia, ale jako że siedziałem, to tylko spadłem z krzesła.Mięsista akcja!, to znaczy jaka? Moja wyobraźnia tak daleko nie sięga. Chociaż przemawia do mojej wyobraźni, używane często określenie "mięsisty blank ".
Sebuś Napisano 23 Kwietnia 2014 Autor Zgłoszenie Napisano 23 Kwietnia 2014 (edytowane) Witam po krótkiej przerwie.Wiec budżet troszkę wzrósł i tyle tego się naoglądałem , ze głowa mala Ale ostatecznie kupiłem ten zestaw , bo ma ponoć nie najgorszy kołowrotek jak i sama wędka najgorszym chłamem nie jest z tego co pisali na necie: Zestaw spławikowy Mikado Fish Hunter 4m Mam jeszcze kilkadziesiąt złotych na jakieś pudełko z akcesoriami , wiecie może gdzie takie kupić jak np. ostatnio było w lidlu ? Chodzi mi o zestaw akcesorii typowo spławikowych. Edytowane 23 Kwietnia 2014 przez wind edycja linku
wind Napisano 23 Kwietnia 2014 Zgłoszenie Napisano 23 Kwietnia 2014 Skoro kupiłes to musisz już z tym żyć , jak z Matizem . ale nie przejmuj się, nie sprzęt łowi a wędkarz. ale to co ci zostało z kasy proponuję przeznaczyć na spławiki, haczyki, przyponówkę, być może żyłkę główną, bo sprzedawca nie określił ( albo nie znalazałem takiej inforamcji) jej średnicy, stopery mniejsze niz te w aukcji. Do tego jakieś pudełeczo na te drobiazgi, siatkę, podbierak ... coś do kupienia zawsze się znajdzie
Sebuś Napisano 2 Maja 2014 Autor Zgłoszenie Napisano 2 Maja 2014 Witam ponownie , Więc sprzęt już dotarł Wrzucę fotki , bo mam pytanie odnośnie sygnalizatorka.Otóż za cholerę nie mam pojęcia jak on działa , wiem dla Was to pewnie śmieszne , ale ja jak mówiłem jestem laikiem. Mam w sumie dwa , jeden takie dzwoneczki to zapewne umieszcza się na wędzisku , ale ten drugi to nie wiem. Dlatego proszę o oświecenie mnie (chodzi o ten sygnalizatorek który na zdjęciu znajduje się na żyłce ) ps Wind - pisałeś , że te stoperki z aukcji za duże ? Hmm , one okazały się za małe są bardzo malutkie i wąskie niczym igła taka większa. Przechodziły przez oczko spławika , ale kupiłem większe i jest ok
hege Napisano 2 Maja 2014 Zgłoszenie Napisano 2 Maja 2014 Skoro zestaw został wybrany, to temat uważam za rozwiązany (zamykam). kolejne pytania = kolejne tematy
Rekomendowane odpowiedzi