Skocz do zawartości

Pelet/zanęta na karpia

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, moglibyście polecić jakąś skuteczną zanęte/pelet? Łatwa w wykonaniu może być zrobiona samodzielnie byleby przepis był łatwy. Z góry dziękuje :)

Napisano

Witam, jeśli mogę poradzić to z  mojego doświadczenia najlepsze efekty dawała taka oto metoda

1 Pierwsze nęcenie to rzepak , kukurydza i odrobina kulek lub peletu, najczęściej ok 10 litrów.

Ilość jest ściśle uzależniona od kilku rzeczy , mianowicie : wielkość akwenu, ilość ryby oraz pora roku a dokładniej temperatura wody, bo to ma wpływ na przemianę materii u karpia.

2 Po  dwóch dniach ok. 5 litrów sypkiej z przewagą kukurydzy, plus 150- 200 kulek , ważne aby podawać smaki na które zamierzamy łowić

3 Po kolejnych dwóch dniach same kulki ok 100 i w następnym dniu zasiadka.

Tego typu nęcenie stosowaliśmy na dzikich łowiskach wielkości kilku hektarów.

Pozdro.

Napisano

Witam, moglibyście polecić jakąś skuteczną zanęte/pelet? Łatwa w wykonaniu może być zrobiona samodzielnie byleby przepis był łatwy.

Nie ma nic lepszego jak ziarno w połączeniu ze swoimi(!) kulkami. Z ziaren najbardzie polecam łubin, groch, groch włoski, bobik no i oczywiście konopie, a o najpopularniejszej kukurydzy powiem tylko tyle, że na dużej wielkości trudnych, dzikich jezior jest kompletnie nieskuteczna przez ilość jej podawania. Pelletu i suchej, drobnej zanety nie stosuję, bo szkoda mi czasu i pieniędzy na dokarmianie drobnicy. Wrzucając same twarde ziarno w połączeniu z kulkami i tak zawsze jako pierwsze w łowisku pojawią się drobne ryby, która oczywiście, że nie będzie w stanie go zjeść, i o to chodzi, ale będą je stale podskubywać i swoim zachowaniem zaproszą do stołu duże karpiowate. :)

Chcesz łowić skutecznie i regularnie duże karpie to nęć grubo i twardo! ;)

Napisano

Chcesz łowić skutecznie i regularnie duże karpie to nęć grubo i twardo! ;)

Zgoda tylko ja robię ciut inaczej, ziarno zagotuję i pozostawiam do rana, po prostu wydobywam naturalny zapach a ziarno i tak jest twardawe. Niejednokrotnie w taką ucztę zawitał ładny linek ;)

Napisano

ziarno zagotuję i pozostawiam do rana, po prostu wydobywam naturalny zapach

Hmmm...ja właśnie uważam, że najbardziej naturalny zapach wydobywa się po wrzuceniu surowego ziarna(za wyjątkiem konopii oczywiście) do wody, w której to sobie fajnie ,,dochodzi,, ;)

i tak jest twardawe

ale nie twarde :P a do tego szybko, za szybko zostają wyjedzone przez inny białoryb, a jeśli jadę na karpie to tylko one mnie interesują

• 3 miesiące temu...