Jump to content

Wybór zestawu na Wisłę

zusto
 Share

Recommended Posts

Witam jestem nowy na forum i proszę o wyrozumialość , zaczynam przygode z wędkowaniem. Chcialem w przyszlym sezonie powędkować na wisle w okolicach wyszogrogu w mazowieckim na jaka rybe sie nastawiać. Mam na oku kijek daiwa megaforce 3.90/ 40g i do tego jakiś krecioł ,prosze o podpowiedz co do firmy i typu wędziska na ta wodę

Witaj miło Cię tu gościć :)

Powiedz wiecej o wodzie w tym miejscu -jaki uciąg itp. Z tego co wiedzę po kijku chcesz nastawić sie na gruntowe połowy. Najprędzej w łowisko wejdzie pewnie leszcz, krąp, płoć choć nie znam tego odcinka ,rzeki i gatunków jakie tam bytują.

Rozumiem , że chcesz nastawić sie bradziej uniwersalnie i każda rybka sprawi Ci radość.

Myślę, że ja doprecyzujesz pytanie bedziemy w stanie Ci pomóc choć sam nie jestem specem od rzek :)

Jeśli chodzi o kręcioł - pomyśl na Okumą - może Travertine Baitfeeder z wolnym biegiem - zawsze bedziesz mógł na noc ustawic wolny bieg, co pozwoli Ci na spokojny sen :) pozdrawiam

witam,pozwoliłem sobie przenieść Twoje zapytanie do oddzielnego tematu.

Wiemy juz gdzie będziesz łowil, jakie ryby mozesz spotkać, dodałbym tylko do tych gatunków jeszcze węgorza czy karpia.

Napisz jeszcze jaki masz budżet. Na wędzisko i kołowrotek.

Znam ten odcinek Wisły pod Wyszogrodem ponieważ mam tam nie daleko, kij od 40g do 90g według mnie będzie za lekki proponował bym ci zakup nieco mocniejszego feedera do łowienia gruntowego np: WĘDKA ROBINSON TRITIUM FEEDER 390cm 50-150g.Ryby które będziesz mógł tam spotkać będą to spore leszcze, krąpie, sapy, płocie oraz sandacze, szczupaki i nawet sumy więc myślę że ten typ wędziska będzie uniwersalny i powinien dać radę a do tego jest nie drogi.A co do młynka to Bart podał tu ciekawą propozycję jakaś Okuma z wolnym biegiem będzie idealna i niezawodna.

Witam raz jeszcze kolegow i dzieki za wskazówki dla mnie b.cenne . Kolega MICHNIK z Płońska :) ja mieszkam w okolicach Plońska . Dzis wlasnie odebrałem przesyłke z sprzentem troszke sie pospieszylem i kupilem daiwe megaforce tele 40g/ 3.60m i krenciolek daiwa harrier match . I z tego co koledzy pisali wnioskuje ze zle wybrałe,na jakie rybki z tym sprzentem sie wybrac i jakie wody bo na nowy zestaw musze troszke poczekac . A co mozna powiedziec o tej firmie wybralem taka bo ktos mi mocno zachwala . Jaka opinie maja daiwy dziekuje i pozdrawiam .

Firma Dawia to w wędkarstwie pionier swego rodzaju. Produkty sygnowane tą marką są z reguły wysokiej jakości, ich parametry są prawdziwe a nie wzięte z kosmosu. Z doświadczenia wiem, że nie zależnie od przedziału cenowego produkty tej marki umiejętnie użytkowane i traktowane z szacunkiem będą ci służyć przez długi okres. Tylko kołowrotek...Match to określenie dla młynków do odległościówki, które cechuje wysokie przełożenie i płytka szpula, więc możesz kolego nie mieć z niego pożytku dużego w wędkarstwie gruntowym.

Daiwa ma dobrą opinię, która pochodzi jeszcze z czasów gdzy ichprodukty było robione w macierzystych fabrykach. Dziś spotyka się wiele podróbek a co za tym idzie marka traci zaufanie, i to nie tylko Daiwa. taki los spotkał min. Sheakspeara czy Cormorana. Co do kijków, które zamówiłeś, to możesz nimi łowić w wolniejszych miejscach, zastoiskach, starorzeczach itp.

Co do Daiwy to bez wątpienia majstersztyk lecz wydaje mi się że za jakość trzeba odpowiednio zapłacić produkty tej firmy z niższej półki cenowej mogą odbiegać jakością od tych flagowych, kiedyś kupiłem Daiwe Procaster do spinningu i o ile nie była zła o tyle szybko zaczęła wydawać dziwne dżwięki a póżniej kabłąk się zepsuł.

Witam i dzieki za opinnie kolowrotek ma dwie szpule plytka i gleboką wiec mam nadzieję że da rade z gruntowka . A co do kijka to zdaję sobie sprawe ze to jedn z taniszych tej marki ale bardzo mi się spodobał , Mogą koledzy polecic jakies fajne lowiska np jeziorka gdzie można by wiosna odwiedzic pozdrawiam .

Guest
This topic is now closed to further replies.
 Share

• Recently Browsing   0 members

• No registered users viewing this page.
  • Create New...