Nicco Puccini Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Tak, to nie żart. Poważnie o tym myślę. Patrze na termometr...Widzę, że jest koło zera w południe, ale mrozik nocą i kiedy słoneczka nie widać. Na pogodynce widać, że już w tym tygodniu będzie zimniej, co napawa mnie dużą nadzieją. Z racji tego, że kilka set metrów za domem mam nie wielki zbiornik, który szybko zamarznie, to na niego wejdę najszybciej. Problem jednak jest taki, że są tam jedynie karasie i liny. Kiedyś było płocie, leszczyki, okonie...Ale zima 2-3 lata wstecz wybiła wszystko praktycznie do zera, przez co pogłowie karasia wzrosło do rozmiarów trudnych do wyobrażenia. I tak sobie wykombinowałem...Skoro tyle jest tej ryby w tym zbiorniczku, to czemu nie spróbować ich łowić zimą? Oczywiście zdaje sobie sprawę z tego, że zakupują się w muł i uderzają jak by w kimę. Ale czy to żelazna zasada? I czy dotyczy wszystkich osobników w zbiorniku? Wydaje mi się to nie możliwe i zamierzam spędzić wiele godzin na eksperymentach. Kiedyś czytałem nawet art w jakiejś gazecie o tym, że ktoś skutecznie łowił karasie z tafli... Ja to planuję z ochotką na mormyszce, ewentualnie spławik. Delikatny kijek, mały młynek, na szpulę 0.08 albo coś koło tego. Wszystko finezyjnie i minimalnie, bo wątpię by zaspane karasie atakowały coś agresywnego i ciężkiego...Zastanawiam się nad nęceniem- raczej skromnie i śmierdząco zamierzam...Czy teorie mam dobre? Czy wy byście to zrobili jakoś inaczej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Ciekawy experyment, skoro liny i karpie mozna złowić z lodu, to czemu nie karaś Sądzę, że spławiczek będzie tu faworytem z racji, zapewne, leniwości karasi w tym okresie....a może sie mylę ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
~Piotr~ Posted January 25, 2012 Report Share Posted January 25, 2012 Próbować zawsze warto. Mam malutki stawik, to każdej zimy obserwowałem karasie jak podpływają do dużego przerębla, miło popatrzeć z bliska tym bardziej że niektóre sztuki miały około 30cm i większe. To co ja zaobserwowałem to przyciągało ich światło i tlen, natomiast w drugiej połowie zimy znacznie zaczynało brakować im tlenu, bo cmokały. Według mnie takie gatunki jednak powinny zimować, jeśli nie zimują to coś nie w porządku, a jak nie zimują to może sie przyczynić do ich śmierci tak jak w moim stawku. Nigdy nie podawałem im przynęty w przeręblu to nie wiem jak z tym żerowaniem, ale wiosną jak sie topiła tafla lodu i znalazło sie troche odsłoniętej wody to chlebek z powierzchni zajadały, ale to tylko w południe jak dobrze słońce dawało Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted January 26, 2012 Author Report Share Posted January 26, 2012 Próbować zawsze warto. Mam malutki stawik, to każdej zimy obserwowałem karasie jak podpływają do dużego przerębla, miło popatrzeć z bliska tym bardziej że niektóre sztuki miały około 30cm i większe. To co ja zaobserwowałem to przyciągało ich światło i tlen, natomiast w drugiej połowie zimy znacznie zaczynało brakować im tlenu, bo cmokały. Według mnie takie gatunki jednak powinny zimować, jeśli nie zimują to coś nie w porządku, a jak nie zimują to może sie przyczynić do ich śmierci tak jak w moim stawku. Nigdy nie podawałem im przynęty w przeręblu to nie wiem jak z tym żerowaniem, ale wiosną jak sie topiła tafla lodu i znalazło sie troche odsłoniętej wody to chlebek z powierzchni zajadały, ale to tylko w południe jak dobrze słońce dawało Ciekawe spostrzeżenia. Ja nie widziałem takiego zachowania u karasi, jedynie u karpi to widziałem. Ale w tym roku częściej będę na tafli, więc baczniej trzeba będzie się przyglądać. Z podaniem przynęty...Uważam, że jak się nie spróbuję, to się nigdy nie dowiemy. Nie pozostaje nic innego, jak czekać na bezpieczną taflę teraz i świder w dłoń, kostka styropianu pod siebie i jazda. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts