marmur911 Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Witam serdecznie, może to nie do końca w temacie, ale dostałem zleceinie na "projekt" formy do odlewania główek jigowych wg tego wzoru: jest takie pytanie, jakie jest przesunięcie mocowania haczyka względem środka kulki ? to jest jakoś znormalizowane, czy każdy robi jak chce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Zajrzyj tu a stwierdzisz, że obowiązuje autentyczna dowolność, czyli radosna twórczość projektanta. Ważne aby guma z główką pracowała, czyli po podciągnięciu opadała do przodu a nie tylko w dół, choć czasami zamysł projektu jest przedziwny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hege Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Automatyczna wiadomość Temat przeniesiony z forum "Spinning- łowienie dla aktywnych" do "Inne rękodzieło wędkarskie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybek Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Jeżeli klient zamawia w/g określonego wzoru to wypada się tego trzymać. To popularny wzór zbliżony do Gamakatsu. Istotny jest tu odlew trzonka haka uniesiony od osi 90st oraz szczerby utrzymującej gumę. Nie wiem, czy jest to takie ważne ale guma nie schodzi tak łatwo z haka. Szczególnie gdy gumy są miękkie w typie Manns albo Keitech. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość woldi Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 (edytowane) Miejsce wyprowadzenie oczka w główce jest bardzo ważne, bo wpływa na charakterystykę pracy przynęty i nie jest, albo lepiej nie powinno być tylko przypadkowym tworem producenta! Edytowane 11 Grudnia 2014 przez woldi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmur911 Napisano 11 Grudnia 2014 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Kolego Woldi, chodzi tutaj o wyprowadzenie haka, nie oczka, koledze Grzybkowi gratuluję (mniejszy haczyk to gamakatsu ) Czyli to moja inwencja twórcza, a jest ktoś w stanie mi coś doradzić jeśli chodzi o to przesunięcie ? czy po prostu zrobić tak, żeby było najbardziej zbliżone do gamakatsu ? (mam do zrobienia takie cuda o średnicy od 7 do 16 mm ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzybek Napisano 11 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Gamakatsu mi bardzo odpowiada niemniej nie robi mi różnicy jeśli łowię z innym usadowieniem wyprowadzenia. Grot haka wbijam tam gdzie mi pasuje i wyprowadzam z gumy na odpowiedniej wysokości i długości rippera czy twistera. Najczęściej sam wylewam swoje jigi i dobrze się z tym czuję. Używam różnych haków: Gamaki, Mustady, Eagle Clow, VMC... Gamaki są najdroższe ale wcale nie najlepsze - zależy czy łowi się w zaczepach? Gamaka nie wyrwiesz z twardego zaczepu, zerwiesz linkę a np Mustada da się wygiąć i odzyskać przynętę (zestaw). Zrób formę zbliżoną do Gamakatsu - jest dobra. Spróbuj kupić kilka różnych główek tej firmy. Ciekawe, czy są identyczne? Coś w tym może być. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość woldi Napisano 12 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Kolego Woldi, chodzi tutaj o wyprowadzenie haka, nie oczka No tak, za szybko odpisałem, za słabo wyczytałem, co nie zmienia faktu, że taka różnica też ma wpływ na pracę przynęty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DawidGorzow Napisano 12 Grudnia 2014 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 A z czego robisz formę pod główki? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marmur911 Napisano 12 Grudnia 2014 Autor Zgłoszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Forma będzie z aluminium, główki rzecz jasna z ołowiu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafix Napisano 13 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 (edytowane) Czy jesteście w stanie wytłumaczyć mi do czego tak naprawdę służą haki jigowe? Czy haki i główki to to samo? Pozdrawiam Edytowane 29 Sierpnia 2019 przez hege Wykasowanie spamu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Docio Napisano 13 Sierpnia 2019 Zgłoszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2019 Mam nadzieję, że tak, choć masz problem z czytaniem. No dobra haki i główki to nie to samo. Do główek sam podałeś link i nie wiem czemu nazwałeś je hakami. Główki jigowe służą do zbrojenia miękkich przynęt spinningowych. Gramatury główek i wielkości haków są przeróżne tak jak i kształty główek. Haki jigowe to praktycznie takie same haki jak przy główkach ale bez tych główek, czyli bez obciążenia. Służą do tego samego a wędkarz decyduje sam, czy obciążać dodatkowo przynętę, czy też nie. Najczęściej haki używane są w technice bocznego troka ale nie jest to zasadą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi