Jump to content

Jaki kołowrotek i plecionka na grunt ?

leon250
 Share

Recommended Posts

Witam. Mam pytanie jaki kołowrotek (do 150 zł , w ostateczności mogę trochę dołożyć) i plecionkę ( do max 100zł) na grunt kupi? Wybrałem plecionkę gdyż na odcinku Wisły w którym łowie jest pełno zawadów i w ostatnim sezonie małże przecinały żyłkę przez co straciłem z 10 zestawów  :(

Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Ps: wiem ,że ktoś już podobny temat napisał jednak zadał tylko pytanie bardzo ogólne i porzucił temat .

Ps 2: Jak byście mogli to poradzili byście jeszcze jakich firm zanęty kupować . Z tego co słyszałem najlepszą w miarę przystępnej cenie jest firma TRAPER.

Edited by leon250

Plecionka jest stosunkowo droga a nic jej nie uchroni przed zaczepami.

Może lepiej zostać przy żyłce?

Spróbuj morskiej, do surfcastingu.

Znajdziesz u wujka Google.

Nie wiem czy nie była by lepsza plecionka chyba jest bardziej wytrzymała od żyłki. Trochę szukałem plecionek i zobaczyłem ,że ludzie polecają plecionkę PowerPro green (cena ok. 80 zł  za 130 m,). 

PS: wiem ,że plecionka nie uchroni mnie przed zawadami ale może uda się jakiś wyciągnąć  :)

Edited by leon250

A ja będę Cię namawiał, abyś pozostał przy żyłce. Dlaczego?? Żyłka amortyzuje przy zacięciu i holu, jest wiele tańsza i możesz częściej ją wymieniać i łatwiej ją zerwać w razie ostateczności. Plecionka ma swoje zalety, największą jest nierozciągliwość i czułość sygnalizacji brań.

PS: wiem ,że plecionka nie uchroni mnie przed zawadami ale może uda się jakiś wyciągnąć

Myślę, że szybciej ją zerwiesz, lub uszkodzisz sprzęt niż wyholujesz jakąś gałąź.

małże przecinały żyłkę

Może spróbuj zastosować dłuższy kij, zmienić miejscówkę ...

Ok czyli okuma jest lepsza od dragona [patrzyłem ze kołowrotek dragona ma w podobnym zakresie cenowym hamulec walki (do 200zł)]

ps: możesz zaproponować jakiś konkretny model do max 230zl i jakiś poniżej 200zł i napisać czy będzie dużo lepszy i dlaczego . Ja jak na nie patrzę to niektóre poza nazwą nie różnią się od siebie a cena różni się nieraz o 40zl np.Okuma Trio FD30 Red Core (200zł) ,Okuma TRIO Baitfeeder FD 65 (230zł)

PS tylko łożyska i przełożenie

Nie wiem czy Okuma jest lepsza od Dragona, nie używałem tego drugiego. Posiadam od kilku lat ten model (wielkość 45) i jestem z niego zadowolony. Nie wiem, jakie ryby będziesz łowił ale myślę, że ta Okuma sprosta większości wyzwań, które mogą przed nią stanąć.