Jump to content

Jarzębina moczona.


wind
 Share

Recommended Posts

Może wyjdę na bimbrownika, ale ... co mi tam :D .

Do kolejnej nalewki potrzebujemy:

jarzębina - ok. 450g

rodzynki - 1 opakowanie

śliwki suszone - 1 opakowanie

nieodłączny spirytus :) - 1 litr

miód - 0,5 kg

woda - 1 litr.

Jarzębinę zbieramy po pierwszych przymrozkach, wiadomo, ze wtedy jest słodsza. Można zrobić taki myk :D i przemrozić ja kilka godzin z zamrażarce. Jarzębinę, śliwki i rodzynki wrzucamy do naczynia i zalewamy spirytusem. Odstawiam na 3-4 miesiące. W przegotowanej wodzie rozpuszczamy miód i tym słodzimy nalew. Całość filtrujemy i odstawiamy do leżakowania na kolejne kilka miesięcy. Warto jeszcze wspomnieć, że woda, w której rozpuszczamy miód nie może być cieplejsza niż 40 st. C. W wyższej temperaturze miód traci swoje walory i właściwości.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...