Jump to content

Płocie na feeder

Pszkowiak
 Share

Recommended Posts

Mam wędke mistral do 50g wyrzutu kołowrotek z okumy , żyłkę 0.28 do 11kg sprzedawca dobrał mi zestaw na karpia ale zanim karpie nie biorą tak dobrze chciałbym połowić płocie i leszcze na feeder . Napiszcie co zmienić, aha jeszcze koszyczek zanętowy 15g i haczyk 10 będe łowił w kwietniu/maju na głębokości od 3 do 8 metrów.

Mam wędke mistral do 50g wyrzutu

Będzie OK, to raczej picker niż feder, ale na płocie w sam raz.

kołowrotek z okumy , żyłkę 0.28 do 11kg

Kołowrotek zapewne ma zapasową szpulę, dokup i nawiń na nią żyłkę max 0,20 dedykowaną do metod gruntowych.

Ja bym zmienił tylko haczyk

Najpierw zastanów się na jakie przynęty chcesz łowić. Selektywna będzie kukurydza, i wtedy haczyk nie powinien być większy niż 10-12 w kolorze złotym. Najlepiej nawiąż sobie większą ilość przyponów o różnej długości, od 20cm do 50-70cm. Koszyk lub sprężyna, zanęta płociowa i ... do boju ;) .

• 4 weeks later...

juz daje rade z łowieniem płoci na tą metodę brania o tej porze roku sa bardziej widoczne i łatwiej zaciać rybe 

:D

no teraz płoć powinna brać jak głupia bo jest w tarle. Dziś na Małym Gilu (Liwa - Warmińsko-Mazurskie), całe trzcinowiska się trzęsły od płoci, ale szczupak nie walił:(