Jump to content

shimano alivo 2500 fc

Recommended Posts

Witam panowie ponownie ;)

Zakupiłem na allegro kołowrotek shimano alivo 2500 fc (na spinning), nie był jeszcze w ogole uzywany jednak słychać delikatne szumy podczas kręcenia nim (nie ma na nim jeszcze linki, ogolnie leży ładnie w pudełku i czeka aż dojedzie kij). Czy jest to normalne czy raczej nie powinno to występować w nowym kołowrotku i moge go reklamować? Jest to mój pierwszy kołowrotek w zyciu także nie mam żadnych obserwacji w tym temacie.

Pozdrawiam.

Edited by tomek71wzw

Normalny odgłos pracy mechanizmu, jakiegokolwiek, to nic nadzwyczajnego. Dopiero jakieś odstępstwa zaczynają nas niepokoić ale wpierw trzeba wiedzieć jak brzmi prawidłowy dźwięk pracy kołowrotka.

@Tomek nie jestem w stanie nic Ci pomóc za wyjątkiem tego, że możesz poprosić znajomego wędkarza o pomoc przy sprawdzeniu.

@Adrian nie zgodzę się z Tobą, że wszystkie nowe kołowrotki to buble, skoro każdy ma jakieś wady. 1-2% i owszem, ma wady fabryczne a idealnie pracujących nówek jest całe mnóstwo. I jeszcze jedno. Rada, że nówka młynek potrzebuje smarowania jest (przepraszam za wyrażenie) totalną ściemą. Taki kołowrotek to nic innego jak bubel, bo firmowe smarowanie powinno wystarczyć co najmniej na rok.

bo firmowe smarowanie powinno wystarczyć co najmniej na rok.

To prawda, ale nikt nigdy nie wie, ile taki kołowrotek błąkał się po świecie i jak długo leżał, zanim chłopak go nabył. Smar firmowy mógł już się zeschnąć i stąd takie odgłosy (prawdopodobnie). Ja doradzam zdjąć szpulę i przesmarować ośkę - kropla oleju wazelinowego i pokręcić korbką, aby olej został wciągnięty, a zaschły smar rozrzedzony. Potem druga kropla i powtórzyć akcję chociaż 3 razy. Następnie odkręcić korbkę, zdjąć, a w gniazda łożysk wcisnąć po dwie kropelki oleju wazelinowego (po ściance gniazda korbki) - naturalnie obracając rotorem, by wchłonęło olej. Najpierw jedną stronę, potem drugą. Po tym zabiegu powinno być zdecydowanie lepiej. Rozrzedzony w ten sposób smar będzie lepiej smarował i wyciszy szumy.  ;)

Edited by Jotes

Zgadzam się Jotes z takim działaniem, gdy jakieś niepokojące dźwięki dochodzą z kołowrotka po sezonie lub w grę wchodzi profilaktyka przed zimowym odpoczynkiem. Jednak takie czynności dla nówki kołowrotka to dyskwalifikacja, gdyż jeśli smar zasechł, to znaczy, że dali niewłaściwy i niewiele pomoże gdy metal będzie "darł" o metal a zużycie mechanizmu będzie niesamowicie szybkie. Nówka to nówka, ma być ideał i dlatego wolę dać 30zł więcej w sklepie niż później bujać się z jakimś osłem na Allegro.

Nówka to nówka, ma być ideał i dlatego wolę dać 30zł więcej w sklepie niż później bujać się z jakimś osłem na Allegro.

Po pierwsze: W tej cenie nie ma "ideałów"! No i za 30 zł więcej, to można sobie szarej maści kupić...

Po drugie: Nawet kupując w sklepie nie masz pewności, ani wiedzy, ile ten sprzęt "bujał" się po magazynach i hurtowniach, zanim go nabyłeś/nabędziesz.

Po trzecie: Moje rady należy przyjąć, jako poradę, jak w takiej sytuacji radzić sobie ze sprzętem z najniższej półki cenowej. Są to jednak tylko i wyłącznie działania doraźne, ale jednak podtrzymujące "życie" tego kołowrotka. Ot, takie podstawy mechaniki, materiałoznawstwa i technologii metali w połączeniu z życiem codziennym i zasobnością portfela...

Aż wreszcie po czwarte: Skoro kolega już nabył ten kołowrotek, to próbuję mu jakoś MĄDRZE doradzić, a nie dołować. To, że ja nigdy bym takiego szajsu nie kupił, nie upoważnia mnie do tego by dołować pytającego, tylko za wszelką cenę mu pomóc i udzielić dobrej rady.   ;)

Edited by Jotes

Absolutnie dołowanie nie wchodzi w rachubę, dlatego poradziłem mu konsultację z bardziej doświadczonym kolegą po kiju i zostanie jeszcze chwila aby towar nie tyle zareklamować co zwrócić. Kupić nowe i pakować się w samodzielne naprawy, to nie jest chyba rozsądne.

Spokojnie, nikt nie doradza nikomu żadnej naprawy. Nie mylmy pojęć, tylko zacznijmy nadawać na jednej częstotliwości. 

słychać delikatne szumy

Jeśli nic się innego nie dzieje jest to normalne.

Normalny odgłos pracy mechanizmu, jakiegokolwiek, to nic nadzwyczajnego.

Smar firmowy mógł już się zeschnąć i stąd takie odgłosy (prawdopodobnie). 

Po takich konsultacjach, naszych i tutaj, proponuję nie naprawę i nawet nie konserwację, tylko zwykłą kosmetykę, bez ingerencji w mechanizm, a nawet bez rozkręcania. Nie róbmy chłopakowi wody z mózgu, bo jeśli to jest faktycznie tylko normalny odgłos obracającego się mechanizmu lub rotora, to nie straszmy go niepotrzebnie i nie namawiajmy od razu do reklamacji, czy jak kto woli, zwrotu. W kołowrotku nic nie klekocze i nie zgrzyta, więc kosmetyka z olejem wazelinowym, może tylko polepszyć jego pracę, nieco wyciszyć, a nie zaszkodzić. Ten zabieg nie wpływa też na warunki gwarancji. Zwrot, to już ostateczność, nic na łapu capu. 

I jeszcze na zakończenie:

Jest to mój pierwszy kołowrotek w zyciu także nie mam żadnych obserwacji w tym temacie.

Spokojnie chłopaku! Tym bardziej musisz się oswoić z odgłosem i tego kołowrotka i każdego kolejnego, a panikować dopiero, gdy zaczniesz słyszeć jakieś niepokojące nowe odgłosy. Kosmetykę, którą Ci tu zaproponowałem i tak bezwzględnie i koniecznie należy stosować częściej niż raz na cały sezon. Już sama rolka prowadząca żyłkę, będzie się tego dopominała częściej. Dlatego zawsze należy w domu mieć odpowiedni olej, by móc kapnąć to kropelkę na rolkę, to kropelkę na oś szpuli, to w uchwyt korbki, itd. A koszt zakupu buteleczki takiego super oleju z aplikatorem, to aż takie krocie... ;)