AlbuminPl Posted June 28, 2015 Report Share Posted June 28, 2015 Witam To mój pierwszy temat na tego rodzaju forum więc proszę o miłe przyjęcie☺. Przechodząc do setna tak jak w tytule jaki gatunek ryby będzie spełnał te warunki: mały rozmiar( do 30cm ), pstrąg będzie żywił się jego narybkiem, będzie wszystkożerny, nie potrzebuje bardzo dużego zbiornika. Z góry dziękuję za odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 28, 2015 Report Share Posted June 28, 2015 (edited) Miło witam. Przechodząc do sedna: - menu pstrąga potokowego, - menu pstrąga tęczowego, - menu pstrąga źródlanego. Zajęło mi wyszukanie tego, wraz z napisaniem posta, 2 minuty. Pozdrawiam. Edited June 28, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlbuminPl Posted June 29, 2015 Author Report Share Posted June 29, 2015 Wiem mój błąd Wszystko to już dokładnie przeczytałem zanim zacząłem tu prosić o pomoc. Czy płoć będzie dobra jako towarzystwo dla pstrąga? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 29, 2015 Report Share Posted June 29, 2015 Jeśli chcesz wyłącznie jako pokarm, wpuściłbym stadko uklei, żeby się rozmnażały, jeśli zdążą przed pożarciem... Owady same się wprowadzą. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlbuminPl Posted June 29, 2015 Author Report Share Posted June 29, 2015 Możliwe bo zasilanie (woda) będzie z potoku górskiego więc chcąc nie chcąc i tak jakieś przy zapełnieniu się napatoczą. Co do uklei to się zastanowię, ale inne propozycje są wciąż mile widziane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlbuminPl Posted June 29, 2015 Author Report Share Posted June 29, 2015 Ile może kosztować zakup dużej ilości takich uklei? Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted July 5, 2015 Report Share Posted July 5, 2015 (edited) Ile może kosztować zakup dużej ilości takich uklei?Nie spotkałem jeszcze handlowej oferty sprzedaży narybku ani dorosłych uklei. Musisz ich sam nałapać podrywką albo wędką i przesiedlić.Właśnie teraz na przełomie czerwca/lipca odbywa tarło - może zdążysz przenieść ikrzyce. Strasznie harcują przy brzegowych gałązkach i zielsku. W jeziorze obserwowałem stada setek ryb. Ta ryba jest również moim typem do zasiedlenia zbiornika jako pokarm dla szczupaków, okoni, może docelowo dla sandacza i pstrąga. Niestety w interesującym mnie zbiorniku kolejny sezon woda zrobiła się już bardzo zielona a roślinność wynurzona nie rozwija się. Bez niej zbiornik staje się szambem. Obawiam się, że ryby które tam już były giną, bo przed upałami znalazłem martwego linka. Idzie letnia przydycha. Czytałem jeszcze, że po wybraniu karpi zostaje b. dużo uklei, słonecznicy czy innych młych rybek, które dla hodowcy są chwastem wyjadającym pokarm i je "utylizują". Jakbyś w swojej okolicy trafił na taką sytuację, to problem będziesz miał z głowy. Jeszcze jedno, kiełbi raczej nie wpuszczaj, bo więcej wyjedzą ikry i narybku niż same będą pokarmem dla pstrągôw. A pstrągi uważam za lepszego drapieżnika niż okonie, do utrzymania zdrowego stada białorybu Edited July 5, 2015 by kris1313 Link to comment Share on other sites More sharing options...
AlbuminPl Posted July 6, 2015 Author Report Share Posted July 6, 2015 Dzięki za odpowiedź☺. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts