Jump to content

Towarzystwo dla pstrąga.

AlbuminPl
 Share

Recommended Posts

Witam

To mój pierwszy temat na tego rodzaju forum więc proszę o miłe przyjęcie☺.

Przechodząc do setna tak jak w tytule jaki gatunek ryby będzie spełnał te warunki: mały rozmiar( do 30cm ), pstrąg będzie żywił się jego narybkiem, będzie wszystkożerny, nie potrzebuje bardzo dużego zbiornika.

Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ile może kosztować zakup dużej ilości takich uklei?

Nie spotkałem jeszcze handlowej oferty sprzedaży narybku ani dorosłych uklei. Musisz ich sam nałapać podrywką albo wędką i przesiedlić.

Właśnie teraz na przełomie czerwca/lipca odbywa tarło - może zdążysz przenieść ikrzyce. Strasznie harcują przy brzegowych gałązkach i zielsku.

W jeziorze obserwowałem stada setek ryb.

Ta ryba jest również moim typem do zasiedlenia zbiornika jako pokarm dla szczupaków, okoni, może docelowo dla sandacza i pstrąga.

Niestety w interesującym mnie zbiorniku kolejny sezon woda zrobiła się już bardzo zielona a roślinność wynurzona nie rozwija się. Bez niej zbiornik staje się szambem. Obawiam się, że ryby które tam już były giną, bo przed upałami znalazłem martwego linka. Idzie letnia przydycha.

Czytałem jeszcze, że po wybraniu karpi zostaje b. dużo uklei, słonecznicy czy innych młych rybek, które dla hodowcy są chwastem wyjadającym pokarm i je "utylizują". Jakbyś w swojej okolicy trafił na taką sytuację, to problem będziesz miał z głowy.

Jeszcze jedno, kiełbi raczej nie wpuszczaj, bo więcej wyjedzą ikry i narybku niż same będą pokarmem dla pstrągôw. A pstrągi uważam za lepszego drapieżnika niż okonie, do utrzymania zdrowego stada białorybu

post-604-0-08985600-1436130830.jpg

Edited by kris1313