Jump to content

KOLOROWE ŻYŁKI-PYTANIA

Recommended Posts

Witam.Mam zamiar kupić żyłkę Dragon HM69 lub HM80 ale dzisiaj widziałem jak wędkarz spiningował zielonkawą żyłką(mówił,że to ponoć fluo-nie zapisałem jakiej firmy miał tą żyłkę :( )-W każdym razie widać ja było znakomicie na wodzie falujacej od wiatru ;) <Chciałbym taką żyłkę 0,25 o zielonym lub seledyniowym odcieniu

MOJE PYTANIA;

1.)Czy jak kupię żyłke HM80 zamiast HM69,to też bedę miał taki odcień żyłki jasny-seledyn,no i czy takim kolorem nie wystrasze ryb :unsure:

2.)Jeszcze znalazłem taką żyłkę Gamakatsu (kolor-jasny seledyn),ale jej wytrzymałość nie jest rewelacyjna a cena wysoka(chociaż te 10zł w ta czy w ta za dobrą zyłkę nie robi dla mnie różnicy.)

Mają też Gamakatsu w kolorze żółtym-może ten kolor nabiera nad wodą zielonej-seledynowej barwy fluo?

3.)Na zdjęciach niemieckiej żyłki FAVORIT widać,że jest właśnie taka zielonkawa a piszą,że jest żółta :unsure: .

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------???

ea734ea0c2483f2353a2d562f1b4410e.jpg1267534129.jpg

Pytanie za 100 pkt - po kiego licha Ci żyłka fluo do woblerów? To jest żyłka do jigowania - sandaczowa. 

Do woblerów najlepsza jest albo przezroczysta, albo niebieskawa/zielonkawa... ;)

Gościu który miał dzisiaj tą żyłkę fluo-spiningował na obrotówkę w poszukiwaniu okoni i szczupaka :P ``przynajmniej tak twierdził``

Co do mnie to woblery mam tylko dwie Rapale 8gram i 10gram i na razie nie mam kasy na zakup,bo są drogie ^_^ 

Jigowanie,czyli chodzi Ci o gumowe przynęty,to tak,też będę spiningował riperem mansa(biało-czarnym) 8cm z główką 7,5grama lub 3,5grama;kopytkiem relax 6,2cm z główką 5gram lub 3,5grama.;ORAZ-------obrotówkami mepsa nr.3 6,5grama B)

Jak dzisiaj wiał wiatr(na wodzie były takie małe fale),to nie widziałem za bardzo żyłki sufix 0,22. :angry: 

---------------------------------------------------------------------------------------------------- 

SŁUCHAJĄC TWOICH RAD Z TĄ FLUO DAM SPOKÓJ,ale proszę o pomoc która z tych dwóch żyłek Dragona 0,25 kupić HM69 czy HM80 ?

HM69-Jest na zdjęciu taka jasnoniebieska-bezbarwna.(Polecił mi ją sprzedawca w sklepie,że jest najlepsza.)1267534369.jpg

HM80-Znowu sprzedawca jej nie musiał polecać,poniewaz komentarze ludzi którzy kupili tą właśnie żyłkę mówią(piszą),że jest rewelacyjna.1267534129.jpg

Pytanie za 100 pkt - po kiego licha Ci żyłka fluo do woblerów? To jest żyłka do jigowania - sandaczowa. 

Do woblerów najlepsza jest albo przezroczysta, albo niebieskawa/zielonkawa... ;)

Nic dodać nic ująć.

HM69 dawno nie używałem, ale była dobra. HM80 nie znam, nie używałem. Ja najczęściej stosuję Team Dragon Flex i Team Dragon Spinn. Podpuściłem się też na Team Dragon Invisible, ale mi nie odpowiadała, ale to tylko moje zdanie. ;)

No tak,ale czy taka żyłka HM80 o zielonkawym odcieniu i grubości 0,25 nie spłoszy-odstraszy  :(  okonia czy innej ryby(jazia,sandacza,szczupaka),jak bym spiningował srebrną obrotówką Mepsa Aglia  nr.3 6,5grama,LUB jak bym spiningował  kopytem Relax 6,2cm+główka5g?

Wiadomo,że sam sobie powinienem odpowiedzieć,że na okonia to żyłka od 0,16 do 0,22,tyle,że ja poszukuję szczupaka,ale też chciałbym przy poszukiwaniach szczupaka natrafić na jazia czy okonia. 

PYTAM<PONIEWAŻ NIE MAM DUŻEGO DOŚWIADCZENIA :unsure:

dzisiaj widziałem jak wędkarz spiningował zielonkawą żyłką(mówił,że to ponoć fluo-nie zapisałem jakiej firmy miał tą żyłkę  )-W każdym razie widać ja było znakomicie na wodzie falujacej od wiatru

Upierdliwe są Twoje ciągłe pytania o bzdety. Już Ci tutaj kilka osób odpowiada, na podstawie swojego wieloletniego doświadczenia, a i tak zasypujesz ich ciągłymi wątpliwościami.

Zacytowałem powyżej Twoje własne słowa, bo już w nich zawarłeś odpowiedź na to kolejne pytanie. Jeżeli Ty doskonale widziałeś tą żyłkę (fluo) z jakiejś odległości, to zadaj sobie pytanie, jak bardzo ta konkretna żyłka musi "walić po oczach" rybę, np okonia? I dopiero to może spłoszyć taką rybę. Łowiąc na żyłki i plecionki fluo, pierwszy metr tej linki malowałem czarnym markerem, bo ciągle miałem wrażenie (i słusznie!), że odstrasza ona rybę i ogranicza ilość brań. Jest tutaj na forum ciekawy temat, który powinieneś przeczytać kolory pod wodą. Na forum jest wiele gotowych odpowiedzi na Twoje przyszłe pytania... ;)

I najważniejsza sprawa! To nie żyłka i nie wypasiony sprzęt łowi ryby, tylko wędkarz!

Edited by Jotes