gentleman24 Posted July 12, 2015 Report Share Posted July 12, 2015 Witam.Mam zamiar kupić żyłkę Dragon HM69 lub HM80 ale dzisiaj widziałem jak wędkarz spiningował zielonkawą żyłką(mówił,że to ponoć fluo-nie zapisałem jakiej firmy miał tą żyłkę )-W każdym razie widać ja było znakomicie na wodzie falujacej od wiatru <Chciałbym taką żyłkę 0,25 o zielonym lub seledyniowym odcieniu MOJE PYTANIA; 1.)Czy jak kupię żyłke HM80 zamiast HM69,to też bedę miał taki odcień żyłki jasny-seledyn,no i czy takim kolorem nie wystrasze ryb 2.)Jeszcze znalazłem taką żyłkę Gamakatsu (kolor-jasny seledyn),ale jej wytrzymałość nie jest rewelacyjna a cena wysoka(chociaż te 10zł w ta czy w ta za dobrą zyłkę nie robi dla mnie różnicy.) Mają też Gamakatsu w kolorze żółtym-może ten kolor nabiera nad wodą zielonej-seledynowej barwy fluo? 3.)Na zdjęciach niemieckiej żyłki FAVORIT widać,że jest właśnie taka zielonkawa a piszą,że jest żółta . -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------??? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 12, 2015 Report Share Posted July 12, 2015 Pytanie za 100 pkt - po kiego licha Ci żyłka fluo do woblerów? To jest żyłka do jigowania - sandaczowa. Do woblerów najlepsza jest albo przezroczysta, albo niebieskawa/zielonkawa... Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 12, 2015 Author Report Share Posted July 12, 2015 Gościu który miał dzisiaj tą żyłkę fluo-spiningował na obrotówkę w poszukiwaniu okoni i szczupaka ``przynajmniej tak twierdził`` Co do mnie to woblery mam tylko dwie Rapale 8gram i 10gram i na razie nie mam kasy na zakup,bo są drogie Jigowanie,czyli chodzi Ci o gumowe przynęty,to tak,też będę spiningował riperem mansa(biało-czarnym) 8cm z główką 7,5grama lub 3,5grama;kopytkiem relax 6,2cm z główką 5gram lub 3,5grama.;ORAZ-------obrotówkami mepsa nr.3 6,5grama Jak dzisiaj wiał wiatr(na wodzie były takie małe fale),to nie widziałem za bardzo żyłki sufix 0,22. ---------------------------------------------------------------------------------------------------- SŁUCHAJĄC TWOICH RAD Z TĄ FLUO DAM SPOKÓJ,ale proszę o pomoc która z tych dwóch żyłek Dragona 0,25 kupić HM69 czy HM80 ? HM69-Jest na zdjęciu taka jasnoniebieska-bezbarwna.(Polecił mi ją sprzedawca w sklepie,że jest najlepsza.) HM80-Znowu sprzedawca jej nie musiał polecać,poniewaz komentarze ludzi którzy kupili tą właśnie żyłkę mówią(piszą),że jest rewelacyjna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 12, 2015 Report Share Posted July 12, 2015 Pytanie za 100 pkt - po kiego licha Ci żyłka fluo do woblerów? To jest żyłka do jigowania - sandaczowa. Do woblerów najlepsza jest albo przezroczysta, albo niebieskawa/zielonkawa... Nic dodać nic ująć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 12, 2015 Report Share Posted July 12, 2015 HM69 dawno nie używałem, ale była dobra. HM80 nie znam, nie używałem. Ja najczęściej stosuję Team Dragon Flex i Team Dragon Spinn. Podpuściłem się też na Team Dragon Invisible, ale mi nie odpowiadała, ale to tylko moje zdanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 13, 2015 Author Report Share Posted July 13, 2015 No tak,ale czy taka żyłka HM80 o zielonkawym odcieniu i grubości 0,25 nie spłoszy-odstraszy okonia czy innej ryby(jazia,sandacza,szczupaka),jak bym spiningował srebrną obrotówką Mepsa Aglia nr.3 6,5grama,LUB jak bym spiningował kopytem Relax 6,2cm+główka5g? Wiadomo,że sam sobie powinienem odpowiedzieć,że na okonia to żyłka od 0,16 do 0,22,tyle,że ja poszukuję szczupaka,ale też chciałbym przy poszukiwaniach szczupaka natrafić na jazia czy okonia. PYTAM<PONIEWAŻ NIE MAM DUŻEGO DOŚWIADCZENIA Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 13, 2015 Report Share Posted July 13, 2015 (edited) dzisiaj widziałem jak wędkarz spiningował zielonkawą żyłką(mówił,że to ponoć fluo-nie zapisałem jakiej firmy miał tą żyłkę )-W każdym razie widać ja było znakomicie na wodzie falujacej od wiatru Upierdliwe są Twoje ciągłe pytania o bzdety. Już Ci tutaj kilka osób odpowiada, na podstawie swojego wieloletniego doświadczenia, a i tak zasypujesz ich ciągłymi wątpliwościami. Zacytowałem powyżej Twoje własne słowa, bo już w nich zawarłeś odpowiedź na to kolejne pytanie. Jeżeli Ty doskonale widziałeś tą żyłkę (fluo) z jakiejś odległości, to zadaj sobie pytanie, jak bardzo ta konkretna żyłka musi "walić po oczach" rybę, np okonia? I dopiero to może spłoszyć taką rybę. Łowiąc na żyłki i plecionki fluo, pierwszy metr tej linki malowałem czarnym markerem, bo ciągle miałem wrażenie (i słusznie!), że odstrasza ona rybę i ogranicza ilość brań. Jest tutaj na forum ciekawy temat, który powinieneś przeczytać kolory pod wodą. Na forum jest wiele gotowych odpowiedzi na Twoje przyszłe pytania... I najważniejsza sprawa! To nie żyłka i nie wypasiony sprzęt łowi ryby, tylko wędkarz! Edited July 13, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts