Kozioł Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 (edited) Okuma Black Rock 218/14-42g Kołowrotek Ryobi Zauber 4000 Jaki rozmiar kołowrotka, jaką plecionkę, przypony i przynęty do tego dobrać? pomoże ktoś? Edited July 19, 2015 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 (edited) W pierwszym rzędzie gdzie będziesz łowił i na jakie rybki będziesz polował? Ogóle uwagi:Wędzisko trochę przykrótkie, poszukaj minimum 240cm (używam głównie tej długości), a optymalne to 270cm. Mam wrażenie, że też za ciężki, wybierz coś o CW 5-20g lub 5-25g, chyba, że nastawiasz się na rekordowe okazy.Kołowrotek rozmiar 3000.Plecionka Z24B-012 lub Z24B-014Przynęty w zależności od tego na jakie rybki się nastawiasz. Edited July 18, 2015 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 18, 2015 Report Share Posted July 18, 2015 (edited) WĘDKA-Ja zakupiłem Vipera HD Dragona 230cm-wobler 7-28g Co do długości,to nie chce mi się jej składać jak idę na ryby(mam do odry kilkaset metrów,ale zdarza mi się zahaczyć o sufit szczytówką i mam uraz psychiczny,że zarysowałem.Wcześniej miałem wędkę mikado ,to Ci powiem,że Dragon viper jest bez porównania.Ma mniejsze przelotki i jakoś czulszą szczytówkę na prace przynęt(woblerów) a wędka mniej wygina się niż mikado-jest znacznie lepiej.Ta okuma która wybrałeś fajnie wygląda. Wracając do długości wędki nad wodą,to jak zarzucam wzdłuż brzegu,to 230 jest na styk-ponieważ i tak przynęta schodzi do brzegu(jak ją ściągam)-jak bym miał krótszą wędkę,to musiał bym zarzucać bardziej na wprost. Małolaci spiningują krótkimi wędkami-około 200cm,nie składaja ich jak mają blisko domu jakiś kanał,ale moim zdaniem tak około 240 to dobry wymiar.270 nie miałem,ale podejrzewam,że bardziej można zarzucać wzdłuż brzegu i przynęta nie zejdzie do brzegu przy ściąganiu.Ja bym kupił okume 245cm-Black Rock 2,45m 5-25g Długość: 2,45m ; Dł.tran: 1,26m ; Waga: 140g ; Ciężar wyrztu: 5-25g ; Ilość części: 2 ; Akcja: Fast, Twoj wybór,jak chcesz krótszą,to wiadomo,że trochę gorzej jak się z dłuższą wędką wchodzi do mieszkania(trzeba składać) NAJWAŻNIEJSZE nie wiem na co ty chcesz łowić?Jak na przynęty powyżej 20g,to ta krótsza twardsza będzie lepsza.Jak na małe obrotówki o masie około 5gram,no to wiadomo,żeby lepiej wędka była dopasowana do ciężaru przynęty.) ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------ Co do kołowrotka,to ja bym dopłacił 100zł i wziął konkretny shimano Exage 4000 RC (DH) lub ew. mniejszy Exage 3000 SRC (DH)-(oczywiscie z podwójna korbką) Ryboi-nie znam ,ale słyszałem,że dobra firma.(Oglądałem w sklepie wędkarskim ten 4000RC-dość ciężki,ale przyzwoitych rozmiarów,po prostu zajebiście wygladał -sprawiał wrażenie tak silnego,że można nim wyciagać olbrzymie ryby. ) Ja zakupiłem Dragona Flash FD1030i----Mały kołowrotek,ale jest całkiem spoko.Uzywam go dość krótko,to nie wiem jaką ma wytrzymałość.Mogłem kupić większy Flash FD1040i Jset w każdym razie w skrócie tak,jak napisał Alexspin Edited July 18, 2015 by gentleman24 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kozioł Posted July 19, 2015 Author Report Share Posted July 19, 2015 głównie jeziora z brzegu i pontonu, rzadziej rzeka, szczupak sandał bolek Link to comment Share on other sites More sharing options...
gentleman24 Posted July 19, 2015 Report Share Posted July 19, 2015 Zależy jakich przynet bedziesz uzywał(O JAKIEJ MASIE) .Jak dasz małego woblerka,czy obrotówkę o masie 5gram na sztywne wędzisko o masie wyrzutu ,,14-42gram``,to nie będziesz tak dobrze widział delikatnych drgań szczytówki(czy wobler pracuje,czy się zaplątał itp.)-do lżejszego spiningu lepsza jest miększa wędka o masie wyrzutu``5-15gram``-a jak masz z kolei wędkować dużymi blahami wahadłowymi,czy innymi ciężkimi przynętami o masie powyżej 20gram(bardzo duże szczupaki i sandacze )-licząs się z tym,że używając bardzo dużych przynęt to lepsza będzie własnie twardsza wędka ``14-42g`` Ogólnie jest zasada,że z łódki czy z pontonu łowi się krótszymi wędkami a z brzegu dłuższymi. Niemiecka firma dam tak to klasyfikuje(tabela poniżej),ja osobiście trochę się bym z tym niezgodził,bo mam wedkę o masie wyrzutu ,,7-28g`` a poluje średniej wielkości przynętami na szczupaka i sandacza natrafiając przy okazji na okonie i jazie - 5-20g - okoń, pstrąg, kleń - 15-40g - okoń, pstrąg, sandacz, szczupak- 30-80g - sandacz, brzana, szczupak, troć- 60-160g - szczupak, łosoś, sum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts