Jump to content

czy to będzie razem grało? Zestaw spiningowy Okuma Black Rock i Ryobi Zauber 4000

Recommended Posts

W pierwszym rzędzie gdzie będziesz łowił i na jakie rybki będziesz polował?

Ogóle uwagi:
Wędzisko trochę przykrótkie, poszukaj minimum 240cm (używam głównie tej długości), a optymalne to 270cm. Mam wrażenie, że też za ciężki, wybierz coś o CW 5-20g lub 5-25g, chyba, że nastawiasz się na rekordowe okazy.
Kołowrotek rozmiar 3000.
Plecionka Z24B-012 lub Z24B-014

Przynęty w zależności od tego na jakie rybki się nastawiasz.

Edited by Alexspin

WĘDKA-Ja zakupiłem Vipera HD Dragona 230cm-wobler 7-28g Co do długości,to nie chce mi się jej składać jak idę na ryby(mam do odry kilkaset metrów,ale zdarza mi się zahaczyć o sufit szczytówką :angry: i mam uraz psychiczny,że zarysowałem.Wcześniej miałem wędkę mikado ,to Ci powiem,że Dragon viper jest bez porównania.Ma mniejsze przelotki i jakoś czulszą szczytówkę na prace przynęt(woblerów) a wędka mniej wygina się niż mikado-jest znacznie lepiej.Ta okuma która wybrałeś fajnie wygląda.

Wracając do długości wędki nad wodą,to jak zarzucam wzdłuż brzegu,to 230 jest na styk-ponieważ i tak przynęta schodzi do brzegu(jak ją ściągam)-jak bym miał krótszą wędkę,to musiał bym zarzucać bardziej na wprost.

Małolaci B)  spiningują krótkimi wędkami-około 200cm,nie składaja ich jak mają blisko domu jakiś kanał,ale moim zdaniem tak około 240 to dobry wymiar.270 nie miałem,ale podejrzewam,że bardziej można zarzucać wzdłuż brzegu i przynęta nie zejdzie do brzegu przy ściąganiu.Ja bym kupił okume 245cm-Black Rock 2,45m 5-25g

Długość: 2,45m ; Dł.tran: 1,26m ; Waga: 140g ; Ciężar wyrztu: 5-25g ; Ilość części: 2 ; Akcja: Fast,

Twoj wybór,jak chcesz krótszą,to wiadomo,że trochę gorzej jak się z dłuższą wędką wchodzi  do mieszkania(trzeba składać) :angry:

NAJWAŻNIEJSZE :unsure:  nie wiem na co ty chcesz łowić?Jak na przynęty powyżej 20g,to ta krótsza twardsza będzie lepsza.Jak na małe obrotówki o masie około 5gram,no to wiadomo,żeby lepiej wędka była dopasowana do ciężaru przynęty.)

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Co do kołowrotka,to ja bym dopłacił 100zł i wziął konkretny shimano Exage 4000 RC (DH) lub ew. mniejszy Exage 3000 SRC (DH)-(oczywiscie z podwójna korbką)

Ryboi-nie znam ,ale słyszałem,że dobra firma.(Oglądałem w sklepie wędkarskim ten 4000RC-dość ciężki,ale przyzwoitych rozmiarów,po prostu zajebiście wygladał :)-sprawiał wrażenie tak silnego,że można nim wyciagać olbrzymie ryby. )

Ja zakupiłem Dragona Flash FD1030i----Mały kołowrotek,ale jest całkiem spoko.Uzywam go dość krótko,to nie wiem jaką ma wytrzymałość.Mogłem kupić większy Flash FD1040i

Jset w każdym razie w skrócie tak,jak napisał Alexspin B) 

Edited by gentleman24

Zależy jakich przynet bedziesz uzywał(O JAKIEJ MASIE)

.Jak dasz małego woblerka,czy obrotówkę o masie 5gram na sztywne wędzisko o masie wyrzutu ,,14-42gram``,to nie będziesz tak dobrze widział delikatnych drgań szczytówki(czy wobler pracuje,czy się zaplątał itp.)-do lżejszego spiningu lepsza jest miększa wędka o masie wyrzutu``5-15gram``-a jak masz z kolei wędkować dużymi blahami wahadłowymi,czy innymi ciężkimi przynętami o masie powyżej 20gram(bardzo duże szczupaki i sandacze B) )-licząs się z tym,że używając bardzo dużych przynęt to lepsza będzie własnie twardsza wędka ``14-42g``

Ogólnie jest zasada,że z łódki czy z pontonu łowi się krótszymi wędkami a z brzegu dłuższymi. <_< Niemiecka firma dam tak to klasyfikuje(tabela poniżej),ja osobiście trochę się bym z tym niezgodził,bo mam wedkę o masie wyrzutu ,,7-28g`` a poluje średniej wielkości przynętami na szczupaka i sandacza natrafiając przy okazji na okonie i jazie :D 

- 5-20g - okoń, pstrąg, kleń

- 15-40g - okoń, pstrąg, sandacz, szczupak
- 30-80g - sandacz, brzana, szczupak, troć
- 60-160g - szczupak, łosoś, sum