quartz Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 Jarek - ja się odnosiłem do tego, że skarbnik wszystko pozałatwiał. Która ustawa mówi o tym, ile czasu ma starostwo na wydanie karty? Alek, gdzie masz te ustawowe 7 dni (jeszcze jak twierdzisz, nie muszą być robocze)?
NeoCM Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Kolego @quartz - czy ciebie to zabolało, że ktoś się w jakiś sposób wykazał? Bo ja tego nie rozumiem... To jakiś zły przykład, że ktoś chciał pomóc? Nie rozumiem takiej postawy.To, że ja komuś pomagam na swoim forum i rozwiązuje problem z jego telefonem - to jest wina tego "iż ja to robię ?". Bo ten ktoś winien iść do serwisu z telefonem? Forum to przede wszystkim wymiana swoich poglądów a nie forsowanie swojego widzi misie. Każdy, absolutnie każdy wędkarz powinien znać Ustawę "O Rybactwie śródlądowym", bo ona wprost nas dotyczy. I gdybyście zechcieli poświęcić jej kilka minut, to znalibyście art. 7 p 5 do 8, a one nie pozostawiają żadnych wątpliwości... Ja pracuje w recyklingu i ktoś z was zna ustawę właśnie z tego zakresu? Wiecie jak i gdzie i na jakich formularzach wysyłać sprawozdanie np za rok 2015 ? W jaki sposób klasyfikować odpady, co jest odpadem i co robić z odpadem? Jaką i gdzie trzeba uzyskać decyzję administracyjną? Jak postępować z odpadem? itp? Co do sposobu rozumienia zasady "urząd ma określony czas na wydanie czegokolwiek" mam sporo dopowiedzenia. Wiem z doświadczenia ile firma w której pracuje czekała na wydanie nowej decyzji związku z nową ustawą o odpadach. Wg. ustawy jest to 6 miesięcy od wpłynięcia do Urzędu Marszałkowskiego wniosku. A Czekaliśmy 9 miesięcy i urzędnicy nie mieli czasu zająć się wnioskiem. I nikt nie płakał, bo to urząd. Wydał ją później pisaną na kolanie i jest. Mogę więcej wymieniać sytuacji takich, gdzie są określone "ustawowo" zasady/ przepisy w których trzeba zdać sprawozdawczość. A często jest tak, że 3 dni przed kończynowym się terminie wychodzi przepis "jaki w danym roku jest formularz". Z urzędem i ustawodawcą nikt nie walczy. Do czego zmierzam? A do tego? Która ustawa mówi o tym, ile czasu ma starostwo na wydanie karty? Alek, gdzie masz te ustawowe 7 dni (jeszcze jak twierdzisz, nie muszą być robocze)? Jest sens się tu forsować, kto co i za ile? Starałbym się raczej podpowiedzieć co kolega z problemem może zrobić. O ile ten problem jest realny. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez NeoCM
quartz Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 Nic mnie nie zabolało. Raczej Ciebie coś boli. Praca na złomie jest tak samo szlachetna jak praca w urzędzie. Skąd takie wnioski człowieku? Co tu ma złom do wydania karty wiesz tylko Ty. Bo złomem mogą być np. akumulatory. Albo całe silniki, z których się nawet nie chce spuszczać oleju...Nie ucz dziadka dzieci robić. Ja sam znam kilka warsztatów, gdzie wystarczy jedna bomba fosforowa. A ziemia zapłonie...Co robić z odpadami to akurat ustawy od dawna regulują... Sens jest, niech ktoś przedstawi (bo się powołuje na ustawę) ile jest czasu na wydanie karty wędkarskiej przez starostwo powiatowe. Co podpowiedziałeś do tej pory koledze? Idź do skarbnika, opłać z góry wszystko i on pozałatwia?
NeoCM Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) A ty jak mu pomogłeś? Pisząc, że wszyscy nie piszą w temat? Rozumiesz pojęcia takie jak rada a wypowiedź? Nie spodobało ci się to jak ja załatwiłem swoje sprawy i tyle. Czy ja mu kazałem tak zrobić? Ja tylko napisałem w jaki sposób uzyskałem kartę wędkarską. To właśnie ciebie coś gryzie Panie kolego. Powiem tak, ja troszkie inaczej rozumuje pewne sprawy, być może ma to odzwierciedlenie w tym, iż jestem dużo młodszy od Ciebie. Bo innego usprawiedliwienia tu nie mogę przytoczyć. Z resztą nie ma sensu forsować swojego zdania. A co do ustaw, one wygasają, co jakiś czas musi wyjść nowa... Jedna inną wyklucza - to już jest offtop. edit: Owidiuszu, Jarek ma rację, @papilion zdał egzamin wcześniej i dopiero w grudniu, 12 dni temu złożył wniosek o wydanie karty w Starostwie, więc urzędasy "migają" się 12 dni, choć ustawowy termin mają 7 dni i o to chodzi. Po prostu olewają petenta, mają w dupie przepisy i na tym należałoby się skupić. Nie ma kto nimi potrząsnąć, robią co chcą, bo czują się bezkarni. Jeśli takie sprawy będzie się "odpuszczać", to nadal będzie jak było - rządzić będzie "panienka" z okienka... Akurat w tym przypadku PZW nie ma nic do powiedzenia, a "olewany" obywatel położył uszy po sobie i dla tego urzędasy mają nadal labę nieróbstwa! Własnie, olewają. Urzędnik nie służy człowiekowi, człowiek ma szczelność mieć coś do urzędnika? Takie panują realia. A nie mówię już o ich niekompetencji, o braku ich wiedzy w zakresie pełnienia ich funkcji już nie wspomnę. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez NeoCM
Jotes Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 Ty się tutaj nie dąsaj i nie fochaj, tylko weź głęboki wdech, wydech, sztachnij feromona i przeczytaj wątek raz jeszcze, ale już z należytą uwagą i starannością. Skoro próbujesz komuś podpowiadać!... Ja pracuje w recyklingu i ktoś z was zna ustawę właśnie z tego zakresu? Wiecie jak i gdzie i na jakich formularzach wysyłać sprawozdanie np za rok 2015 ? W jaki sposób klasyfikować odpady, co jest odpadem i co robić z odpadem? Jaką i gdzie trzeba uzyskać decyzję administracyjną? Jak postępować z odpadem? itp? Czemu mają służyć takie przykłady, na wędkarskim forum? I jak je przypiąć do zapytania w tym konkretnym wątku? Zakładam, że mimo wszystko jesteś wędkarzem, bo co byś tutaj robił, gdyby było inaczej? A skoro tak, to właśnie Twoim obowiązkiem jest znać i mieć na blachę wykute wszelkie przepisy, które dotyczą hobby, jakie uprawiasz. Jeśli jednak ich nie znasz i masz je głęboko w... (no wiesz gdzie?). To w takim razie nie powinieneś zabierać głosu i nie wprowadzać nikogo w błąd, a tak właśnie robiłeś i kulturalnie prostowałem Twoje wywody. A robiłeś to tutaj (skrótowo): PS. Kartę Wędkarską powinieneś odebrać w swoim kole. [Przynajmniej tam gdzie zdawałeś na kartę, tak to działa w moim kole i w Toruniu też.] Tutaj, to już sam się pogubiłeś: Tylko, zeby zdać kartę, to trzeba iść do swojego koła. W starostwie zdawać kartę? Chyba, że koło wyznacza takie miejsce. I jeszcze jedno: Jest sens się tu forsować, kto co i za ile? Starałbym się raczej podpowiedzieć co kolega z problemem może zrobić A cóż my tutaj innego robimy? My tzn Wind, Alek i Ja! Bo Ty akurat wprowadziłeś tutaj chaos. Nie znasz się, nie czytałeś ustawy, która Cię też obowiązuje, ale bierzesz się za doradzanie. Jeśli nie masz wiedzy, to nie wprowadzaj nikogo w błąd, patrz, czytaj i ucz się - taka koleżeńska rada. A o terminach już Alek napisał... No, a ponieważ, zanim kliknąłem wyślij, ukazał się kolejny Twój post, to też pozwolę się do niego odnieść: A co do ustaw, one wygasają, co jakiś czas musi wyjść nowa... Jedna inną wyklucza - to już jest offtop. Obowiązująca nas ustawa, ani żadna inna nie wygasa, tylko jest nowelizowana i wiąż obowiązująca. Gdyby tak nie było, to nie bazowalibyśmy na ustawie o rybactwie śródlądowym z dnia 18 kwietnia 1985 roku (z późniejszymi zmianami!). Mnóstwo wiedzy przed Tobą jeszcze do odkrycia. Przemyśl moje słowa...
NeoCM Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Ustawy do ręki nikt nie dawał. Dostałem RAPR i to mnie obowiązuje, a nie będę świecił przykładem i chwalił się znajomością pkt ustawy. Będę miał ochotę to ją przeczytam, a jak jest zbędna to jest zbędna.Z regulaminu mnie pytali i z niego osądza mnie strażnik czy policja podczas kontroli. I się nie denerwuje, po prostu dziwnie przedstawiacie swoje "przekonania" Jeżeli moje nieco wybiegają poza wasze wyobrażenia, to krytykujecie. Tak to wygląda, może z tego względu ruch jest tu bardzo mały. Nie mnie to oceniać. Wiesz czemu przytoczyłem ustawę o odpadach? Aby zbliżyć się do wypowiedzi alexa, który krytykuje podejście urzędników. Chciałem tu pokazać, że takie podejście ich jest wszędzie. Musze to literalnie pisać>? Aż takie jest to nieoczywiste? Bo dla mnie to jest oczywiste. Za to będziecie mnie karcić? Teraz zaznaczysz, że nie rozumiem tego co napisałeś powyżej. A co egzaminów: LINK Kto to ustala starostwo? Ustala prezydium, a skład wchodzą członkowie, a członkowie są z kół podlegających. To oni ustalają gdzie co i jak się zdaje. Kolega który też zdawał na kartę też odbierał ją w swoim kole. To co złego takiego pisze? To nie są prawojazdy. To tylko karta, taka jak karta rowerowa. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez wind edycja linku
wind Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 Niestety ale się mylisz. Obowiązuje nas ustawa, którą przytoczył @Jotes a regulamin APR to nic innego tylko wyciąg z tej ustawy. Co ciekawe RAPR może być zaostrzony w porównaniu z zapisami ustawy, np. odnośnie wymiarów ochronnych czy okresów, ale nie może być w stosunku do w/w ustawy bardziej liberalny. To, że komisja pyta z zakresu RAPR-u jest jak najbardziej oczywiste. Tak samo jak oczywistym jest w świetle obowiązującej nas ustawy fakt, że w kole PZW zdajesz egzamin i otrzymujesz stosowne zaświadczenie a w starostwie takową kartę otrzymujesz jako urzędowy dokument. I to jest jedyna możliwa i legalna droga. Wszelkie inne są nielegalne, choćby ze względów jakie wcześniej przytoczył @Jotes.
Jotes Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Z regulaminu mnie pytali i z niego osądza mnie strażnik czy policja podczas kontroli. Brniesz w androny, ale to Twoja sprawa. Osądzany będziesz właśnie z ustawy i jeszcze jednego ważnego aktu prawnego..., ale pewnie i tak wiesz lepiej. Z regulaminu rozliczać Cię będzie wyłącznie PZW i ew sąd koleżeński. I tyle - dla mnie koniec tłumaczenia, łopatą do głowy nie włożę... Tutaj są wymienione, obowiązujące Cię przepisy! A To wstawiam, jako rodzynek wieńczący naszą dyskusję, której i tak nie zrozumiałeś, z powodu własnego uporu...lub wrodzonej nieufności: Podczas egzaminu nie wolno zadawać pytań opartych o przepisy i regulaminy ustanowione przez użytkownika rybackiego wody, np. RAPR obowiązujący na wodach użytkowanych przez PZW. Na blachę, na blachę... Edytowane 11 Stycznia 2016 przez Jotes
NeoCM Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 (edytowane) Dobrze, rozumiem.. tzn wiem o co wam chodzi i do czego zmierzacie. Wiem o tym, że RAPR jest okrojoną wersją ustawy o APR. Chce zaznaczyć to, że literalnie nie ma potrzeby ją znać. Jak każdą ustawę określają np 5-6 paragrafów, które tłumaczą/ ustalają zasady/ normy itp. Jotes kolego, źle ty nie piszesz, często się tu gryziemy na forum. Chodzi Ci o ten zapis m.in odbioru karty Link Napisano " Wymagany jest odbiór osobisty karty lub przez osobę upoważnioną." Nie chce się już spierać kto ma rację. Osądzany będziesz właśnie z ustawy i jeszcze jednego ważnego aktu prawnego..., ale pewnie i tak wiesz lepiej. Z regulaminu rozliczać Cię będzie wyłącznie PZW i ew sąd koleżeński. Jak narozrabiam, to bedę odpowiadał za swoje czyny. Edytowane 11 Stycznia 2016 przez NeoCM
Jotes Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 Ty Nerwosm, ja Cię nie przezywam, więc hamuj, albo czytaj uważnie i ze zrozumieniem!
wind Napisano 11 Stycznia 2016 Zgłoszenie Napisano 11 Stycznia 2016 I tymi akcentami zakończymy dyskusję nt. egzaminu na kartę wędkarską.
Rekomendowane odpowiedzi