Jump to content

Zestaw na szczupaka do 300zł

Recommended Posts

Witam. Po 2 latach chcę wrócić do spinningu, zamierzam złożyć sobie zestaw na szczupaka. Nastawiam się na połów w rzece orzyc/narew.
Na cały zestaw posiadam 300zł. Kołowrotek, który planuję kupić to Shimano Nexave.

Póki co zainteresowały mnie 2 kije z tej samej serii Mikado:

Mikado Sensei Light Spin 270 5-26g

Mikado Sensei Light Spin 270 5-25g

+ 2 z nowej serii konger:

KONGER Troker Spin M 270/30g

KONGER Maxer Spin 270/30g

+ Dragon Thytan Light Spin 270, 5-25, jeśli dołożyłbym trochę pieniędzy. Zastanawiam się tylko czy nie będzie za ciężki, gdyż jego waga to 213g

Który bardziej się nada, czy ktoś miał do czynienia z owymi kijkami?

Do tego będę potrzebować pewnie plecionki, power pro będzie dobra? Jaką grubość polecacie?

Z góry dzięki za pomoc!

Edited by hege
Edycja linków. Proszę o podawanie tagów z informacją o nazwie sprzętu w linkach. Strony allegro za jakiś czas zostaną usunięte wtedy na forum zostaje temat w którym nie wiadomo o jaki sprzęt chodzi.

Alek, nie mogę wyjść z podziwu, że Ty tak mocno zachwalasz "te nici". Ty chyba bardzo rzadko jesteś na rybach i mało ją eksploatujesz, albo trafiłeś na dobrą partię (udaną). No zobacz sam tutaj jedną opinię i jeszcze tutaj jest tego więcej. Mnie też się wydaje, że "aż" za 46 zł nie da się kupić nawet w miarę dobrej plecionki. Coś takiego musi być słabe jak nić i rwać się gdzie popadnie. :(

Jarku, jak wczytać się w podlinkowane przez Ciebie opinie, to ta plecionka jest bardziej polecana niż niepolecana. Zdecydowanie "opluł" ją @Gucio2020, ale to że robiły Mu się brody, to na pewno nie wina tej plecionki, tylko gównianego kołowrotka.

W drugim linku, jak policzyłem, jednak więcej jest opinii pozytywnych i neutralnych niż negatywnych... ;)

Nie chce mi się szukać, ale znalazłbym Ci tyle samo postów polecających tę plecionkę, co i przeciwnych. Jak każdy produkt ze średniej półki cenowej będzie miała i zwolenników i przeciwników. Nie każdego stać na "okrzyczaną "cudem natury" PP, która też zbiera czasami nie najpochlebniejsze opinie, a jest co najmniej dwukrotnie droższa.

Spinninguję tą plecionką od ponad roku (co drugi weekend po kilka do kilkunastu godzin) i nie mogę o niej powiedzieć złego słowa, za wyjątkiem odbarwiania się, ale to wada 99% plecionek. Używamy z moją Panią tę plecionkę w zakresie od 0,08 do 0,14 i nie robią się ani brody, ani nie pęka nawet przy siłowym holu.

Ostatnio na 0,08 wyholowałem bez problemu (pompując) mocno rozgałęziony, a więc stawiający duży opór, nasiąknięty konar, dobrze ponad 5kg. Na innych zaczepach (łowiska w których wędkujemy są dość "czepialskie") utraciliśmy w tym roku dwie obrotówki (pękła na węźle).

0,14 przeżyła dość intensywne spinningowanie 2-6 stycznia w Słupi, a później 24-25 kwietnia w Zat. Puckiej (utraciliśmy na niej jednego woblera "odciętego" przez niespodziewanego szczupaka) i dotąd jest w użyciu.

Nie widzę więc niczego nadzwyczajnego w tym, że ją polecam.

Ps

Jednak poszukałem:

Opinia

Opinia

Opinia

Opinia

Dyskusja

Tak jak pisałem, zdania podzielone, ale to jak zwykle, nie dogodzi się wszystkim. Ja jestem dostatecznie usatysfakcjonowany.

Edited by Alexspin

Dzięki za pomoc w doborze plecionki, Alexspin. Poczytam opinie i na którąś się zdecyduje. :)

Ważniejszym tematem jest kijek, bo chciałbym, aby mi posłużył kilka lat przy niewielkiej eksploatacji.

Czytałem trochę opinie i chyba zdecyduję się na kijek od Dragona, dokładając ok 30 zł. Doczytałem, że dobrą propozycją jest też Dragon Express Spin (trochę droższy) i będę pewnie wybierać między nim, a wspomnianym przeze mnie wcześniej Dragon Thytan Light Spin. Kijki posiadają te same ciężary wyrzutowe, tj. 5-25 co mi jak najbardziej pasuje.

Różnią się wagą, drugi jest cięższy jakieś 40g, czy będzie to odczuwalne? Poza tym Express posiada akcję typu x-fast, a Thytan fast. Czy macie jakieś doświadczenie z tym związane, co za tymi właściwościami się kryje? ;)

Edited by Johnay

Na szczupaka wybrałbym akcję fast. X-fast to raczej akcja sandaczowa.

Ps

Opinie użytkowników:

Express

2014-08-05

Wędka słabo przekazuje drgania i jest dość sztywna. Łowiłem na nią okonie i to niewiele. Najlepiej się nadaje do prowadzenia wobblerów i blach, które niestety łatwiej się też zaczepiają. Być może lepiej sprawiłaby się z łodzi niż z brzegu. Dodam, że szczytówka trzasnęła mi na miękkim zaczepie! Na szczęście wymieniłem ją bez problemu na gwarancji. Spinningistom polecam wklejanki jigowe tej samej firmy, które pozwalają łowić mniejszymi zestawami i większą rozpiętością metod. Różnica w skuteczności jest ogromna.
Adam B, Warszawa

Thytan
2012-03-02
kawalek dobrego kija jak na moj gust i doswiadczenie ...wczesniej mialem do czynienia ze sprzetem do 120 pln. teraz widze ze nie cena lecz marka ! lepiej jeden a dobry ! szukam teraz kija do wedkarstwa muchwowego 5# 6# i napewno bedzie to kijek dobrej marki
Przemyslaw C, Kamieniec zabkowicki
Edited by Alexspin

Tych opinii nie wcześniej nie widziałem, mimo że sporo szukałem. Lepszym wyborem na szczupaka będzie chyba jednak ten Thytan. Dzięki za pomoc! :)

Tak przy okazji - x-fast to akcja sandaczowa, jaka sprawdza się na bolenia? 

Jarku, jak wczytać się w podlinkowane przez Ciebie opinie, to ta plecionka jest bardziej polecana niż niepolecana.

Ale już to zasiało we mnie wystarczająco poważne wątpliwości. A tym bardziej, że nie pisano o jakichś pierdołach i co jeden to lepszych, tylko o konkretach. No, a jeszcze bardziej, że to nie jest jedna, dwie czy nawet tylko trzy takie opinie, ale więcej. Lepszej "wizytówki" taka plecionka nie potrzebuje, bym ja ją omijał szerokim łukiem. Ja już w ub roku przejechałem się na plecionce Stren Sonic Braid 0,12 mm. Wypuściłem wobler 7 cm w trollingu ok 80 metrów za łodzią, chciałem strącić paproch z kotwicy i walnęła mi przy samej szczytówce. I nie ciąłem przecież na siłę. :(

Edited by Jotes

Również używam plecionki Octy 8 splotów. Złego słowa nie powiem, zaczepy wyciąga, wytrzymała, niska cena. Na razie straciła kolor na ostatnich metrach (co typowe dla plecionek) nie ma to wpływu na wytrzymałość. Ciągne na niej 2 sezon często jest w wodzie. Jest chyba przegrubiona ale w moim przypadku na plus idealnie wypełniła szpulę bez podkładu :-D innych problemów na razie brak.

Edited by RybakONB