Jump to content

Pytanko o wedzisko spiningowe, co to jest wklejanka

Recommended Posts

Proszę tutaj masz dyskusje na temat wklejanki czy normalnego spina. Wklejanka to wędka z doklejaną bardzo czuła szczytówką. Powiedz gdzie łowisz i jakie ryby. Wklejankę raczej używa się na okonie i nie polecał na większe ryby. O ile na jeziorze jeszcze poradzi sobie z większymi rybami to na rzece już nie da rady. Szczytówka jest bardzo miękka i gnię się przy większych przynetach. Wklejania to raczej taki awaryjny kijek do rzucania małymi gumkami.

LINK
Jeśli mówisz o tej to nie jest wklejanka i jest to raczej kij na sandacza.

Cytując producenta : "Dwa mocniejsze kije o akcji x-fast (30 g i 35 g, oba 2.75 m) to klasyki na duże rzeki nizinne i do łowienia na jeziorach z brzegu."

Edited by wind
edycja linków

Wklejankę raczej używa się na okonie i nie polecał na większe ryby.

Błąd! Wklajanka wcale nie oznacza, że kijek jest super czuły i tylko i wyłącznie na okonie o cw np 2-10 g. A co z wklejankami sandaczowymi? Ja np jestem szczęśliwym posiadaczem Dragon Millenium HD Power Jig 2,40 m i cw 5-25 g. Kijek jest rewelacyjny i służy mi i na sandacza z opadu (kogut, guma) i w trollinu i do dużych wirówek. Szczytówka jest odpowiednio sztywna, jak do jigowania, ale i odpowiednio czuła, by pokazać mi pracę nawet małego woblera oraz sygnalizować pracę wirówki. Nadaje się i na wodę stojącą i na rzekę.

Ale koledze polacam mimo wszystko na rzekę (jeśli dobrze pamiętam Wartę) Okumę i to bez wklejki. A to po to by miał kijek mocniejszy i co za tym idzie lepsze/solidniejsze zacięcie. Ot co! ;)

Tutaj o dwóch różnych Dragonach Millenium. ;)

Edited by Jotes

kieruje sie na szczupaki i okonie wezme 5-25g okume najbardziej uniwersalna chyba na rzeke i duze jezioro

Myślę, że będzie idealna. Sam mam wędkę 5-20g i jest to taki idealny uniwersał rzeczno-jeziorowy na okonia i szczupaka. 

Edited by JachuWojtan

Okoń: małe twisterki i kopyta (do 5cm) w kolorach motor oil, denaturat z czerwonym brokatem lub z pieprzem (czarne kropki) Warto też mieć jakaś gumkę w jasnym nienaturalnym kolorze, gdy na powyższe nie biorą,

obrotówki w rozmiarach 1-3 (u mnie black fury jest bardzo łowny, mniej srebny i złoty.

Szczupak: kopyta duże (od 7cm) twistery, woblery, obrotówki rozmiar od 4, wahadłówki.

to jest "dziki" staw zarośnięty itd coś gania ryby i chce zobaczyć co tylko nie wiem czy wezma jak tak tyle karasi ze aż pluskają9

Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz co gania ryby. Generalnie teraz okres nie jest sprzyjający na spinning, kolejna fala upałów. Mnie samemu nie chce się jeść w taki upał a co dopiero szczupakowi lub okoniowi. Jeśli, są to karasie to  radzę spróbować ci na przynęty w kolorze złotym, wahadła lub obrotówki. Spróbuj obłowić łowisko różnymi przynętami, często zmieniaj (co 10-15 rzutów bez brania). Jak jest to atak jakiegoś drapieżnika, to wystarczy umiejętnie podać przynętę, a ryba zrobi resztę :) Obłów miejscówki, gdzie może być drapieżnik (konary, trzcina, ostry stok pod wodą)