1papilion9 Posted August 28, 2015 Report Share Posted August 28, 2015 wedka okuma black rock 7-30cw 2.75m to "wklejanka" czy nie i może ktoś mi wyjaśnić różnice między zwykła a "wklejanką" która lepsza i czy można zmieniać cześć szczytowa wedki na inne? Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 28, 2015 Report Share Posted August 28, 2015 (edited) Proszę tutaj masz dyskusje na temat wklejanki czy normalnego spina. Wklejanka to wędka z doklejaną bardzo czuła szczytówką. Powiedz gdzie łowisz i jakie ryby. Wklejankę raczej używa się na okonie i nie polecał na większe ryby. O ile na jeziorze jeszcze poradzi sobie z większymi rybami to na rzece już nie da rady. Szczytówka jest bardzo miękka i gnię się przy większych przynetach. Wklejania to raczej taki awaryjny kijek do rzucania małymi gumkami.LINKJeśli mówisz o tej to nie jest wklejanka i jest to raczej kij na sandacza.Cytując producenta : "Dwa mocniejsze kije o akcji x-fast (30 g i 35 g, oba 2.75 m) to klasyki na duże rzeki nizinne i do łowienia na jeziorach z brzegu." Edited August 28, 2015 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted August 28, 2015 Author Report Share Posted August 28, 2015 kieruje sie na szczupaki i okonie wezme 5-25g okume najbardziej uniwersalna chyba na rzeke i duze jezioro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 28, 2015 Report Share Posted August 28, 2015 (edited) Wklejankę raczej używa się na okonie i nie polecał na większe ryby. Błąd! Wklajanka wcale nie oznacza, że kijek jest super czuły i tylko i wyłącznie na okonie o cw np 2-10 g. A co z wklejankami sandaczowymi? Ja np jestem szczęśliwym posiadaczem Dragon Millenium HD Power Jig 2,40 m i cw 5-25 g. Kijek jest rewelacyjny i służy mi i na sandacza z opadu (kogut, guma) i w trollinu i do dużych wirówek. Szczytówka jest odpowiednio sztywna, jak do jigowania, ale i odpowiednio czuła, by pokazać mi pracę nawet małego woblera oraz sygnalizować pracę wirówki. Nadaje się i na wodę stojącą i na rzekę. Ale koledze polacam mimo wszystko na rzekę (jeśli dobrze pamiętam Wartę) Okumę i to bez wklejki. A to po to by miał kijek mocniejszy i co za tym idzie lepsze/solidniejsze zacięcie. Ot co! Tutaj o dwóch różnych Dragonach Millenium. Edited August 28, 2015 by Jotes Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted August 28, 2015 Author Report Share Posted August 28, 2015 dragona milenium brałem pod uwage nawet bardziej niż okume ale nie wiem jaki wybrać dragony z seri milenium w tem przedziale cenowym do 300zl podobno bezkonkurencyjne są Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 29, 2015 Report Share Posted August 29, 2015 (edited) kieruje sie na szczupaki i okonie wezme 5-25g okume najbardziej uniwersalna chyba na rzeke i duze jezioro Myślę, że będzie idealna. Sam mam wędkę 5-20g i jest to taki idealny uniwersał rzeczno-jeziorowy na okonia i szczupaka. Edited August 29, 2015 by JachuWojtan Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted August 29, 2015 Author Report Share Posted August 29, 2015 dragon wycofał serie milenium? bo w katalogu 2015 nie widziałem Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted August 31, 2015 Author Report Share Posted August 31, 2015 jakie przynepęnty na małego okonia i małego szczupaczka głębokość wody max 1.5m jaka długość i kolor przynęty. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 jakie przynepęnty na małego okonia i małego szczupaczka Małych szczupaczków nie wolno łowić, bo to śmierdzi kłusolką, ohydnym procederem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted August 31, 2015 Report Share Posted August 31, 2015 Okoń: małe twisterki i kopyta (do 5cm) w kolorach motor oil, denaturat z czerwonym brokatem lub z pieprzem (czarne kropki) Warto też mieć jakaś gumkę w jasnym nienaturalnym kolorze, gdy na powyższe nie biorą, obrotówki w rozmiarach 1-3 (u mnie black fury jest bardzo łowny, mniej srebny i złoty. Szczupak: kopyta duże (od 7cm) twistery, woblery, obrotówki rozmiar od 4, wahadłówki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted September 1, 2015 Author Report Share Posted September 1, 2015 to jest "dziki" staw zarośnięty itd coś gania ryby i chce zobaczyć co tylko nie wiem czy wezma jak tak tyle karasi ze aż pluskają9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JachuWojtan Posted September 1, 2015 Report Share Posted September 1, 2015 to jest "dziki" staw zarośnięty itd coś gania ryby i chce zobaczyć co tylko nie wiem czy wezma jak tak tyle karasi ze aż pluskają9 Jak nie spróbujesz to się nie przekonasz co gania ryby. Generalnie teraz okres nie jest sprzyjający na spinning, kolejna fala upałów. Mnie samemu nie chce się jeść w taki upał a co dopiero szczupakowi lub okoniowi. Jeśli, są to karasie to radzę spróbować ci na przynęty w kolorze złotym, wahadła lub obrotówki. Spróbuj obłowić łowisko różnymi przynętami, często zmieniaj (co 10-15 rzutów bez brania). Jak jest to atak jakiegoś drapieżnika, to wystarczy umiejętnie podać przynętę, a ryba zrobi resztę Obłów miejscówki, gdzie może być drapieżnik (konary, trzcina, ostry stok pod wodą) Link to comment Share on other sites More sharing options...
1papilion9 Posted September 1, 2015 Author Report Share Posted September 1, 2015 ok dziekuęe za porady kupiłem 10 twisterów w rozmiarach 2-3cm i różnych kolorach zobaczymy co będzie się działo Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts