Jump to content

Jakiego koloru pellet

Piotr01
 Share

Recommended Posts

Kolor, smak, zapach, granulacja zależy wyłącznie od upodobań rybek zamieszkujących konkretny akwen. Generalnie z tego co widuję w sklepach zanęty do koszyka "metody" są jasno brązowe. Oczywiście, nie widziałem wszystkich dostępnych na naszym rynku ... ;)

Przynęta ma się wyróżniać smakiem, zapachem a nie kolorem. Kolory przynęt są dla wędkarzy tym bardziej, że np czerwony jest niewidoczny już na dwóch metrach. Poza tym a co w nocy ? 

Podobnie jest z kolorem koszyczków, rurek, haczyków itp - czy rybom ktoś kiedyś powiedział, że to zielone to rurka a niebieskie to haczyk np Gamakatsu ? Oczywiście, że nie powiedział  :D Sposób prezentacji przynęt jest ważny, jej skład a kolor już nie. Poza tym dlaczego utarło się, że kulki czerwone to truskawkowe ? A czy nie mogą być zielone ?

Kilka lat temu pojechałem na ryby z feedrem, zanętą i białymi robakami. Po " wizytacji " miejscowych dowiedziałem się, że z moją ciemnobrązową zanętą nie mam czego szukać bo tylko bierze na czerwone zanęty.Ich miny jak zaczęły mi brać ryby większe i częściej niż im bezcenna. 

JK