Piotr01 Posted October 24, 2015 Report Share Posted October 24, 2015 Witam Jakiego koloru pellet używać do metody foremki słyszałem że kolor musi być jasny. Jakiego koloru pellet używać do koszyczka tutaj widziałem jak wędkarze używają ciemnego halibutowego pelletu. Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 24, 2015 Report Share Posted October 24, 2015 Kolor, smak, zapach, granulacja zależy wyłącznie od upodobań rybek zamieszkujących konkretny akwen. Generalnie z tego co widuję w sklepach zanęty do koszyka "metody" są jasno brązowe. Oczywiście, nie widziałem wszystkich dostępnych na naszym rynku ... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted October 24, 2015 Report Share Posted October 24, 2015 Automatyczna Wiadomość Temat przeniesiony z "Gruntówka" do "Zanęty". Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted October 25, 2015 Report Share Posted October 25, 2015 A jakie znaczenie ma kolor i czy w ogóle ma ? Jakość pelletu jest ważna, jego konsystencja, granulacja i skład. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
lester Posted October 26, 2015 Report Share Posted October 26, 2015 Ma i to kolosalne znaczenie.Chodzi o to aby przyneta wyróżniała się na tle pelletu.Raczej nie stosuj ciemnego pelletu.Polecam "method basic" Lorpio 2mm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted October 28, 2015 Report Share Posted October 28, 2015 Przynęta ma się wyróżniać smakiem, zapachem a nie kolorem. Kolory przynęt są dla wędkarzy tym bardziej, że np czerwony jest niewidoczny już na dwóch metrach. Poza tym a co w nocy ? Podobnie jest z kolorem koszyczków, rurek, haczyków itp - czy rybom ktoś kiedyś powiedział, że to zielone to rurka a niebieskie to haczyk np Gamakatsu ? Oczywiście, że nie powiedział Sposób prezentacji przynęt jest ważny, jej skład a kolor już nie. Poza tym dlaczego utarło się, że kulki czerwone to truskawkowe ? A czy nie mogą być zielone ? Kilka lat temu pojechałem na ryby z feedrem, zanętą i białymi robakami. Po " wizytacji " miejscowych dowiedziałem się, że z moją ciemnobrązową zanętą nie mam czego szukać bo tylko bierze na czerwone zanęty.Ich miny jak zaczęły mi brać ryby większe i częściej niż im bezcenna. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts