Jump to content

Powrót do wędkarstwa

Recommended Posts

Cześć, mam 16 lat  i po dwuletniej przerwie zamierzam odnowić swoją przygodę z wędkarstwem,przestałem z pewnych przyczyn które chyba nie są najważniejsze.

Mając 14 lat zrobiłem kartę a raczej otrzymałem pozwolenie, zdałem egzamin w kole i po jakimś tygodniu przyszedłem po odbiór,zapłaciłem wszystkie składki etc(łącznie około 50 złotych)

Otrzymałem:

-Wykaz wód

-Zezwolenie na amatorski połów ryb(łososiowy kolor) ważne do 31 grudnia 2013

-legitymację członkowską

I po co o tym piszę,a no po to abyście mi pomogli bo pamiętam,że płacąc został mi wydany kwitek,zaświadczenie a Pani,która mi je wydała powiedziała,że po roku otrzymam pełnoprawną kartę(?) Jak to będzie wygladać? Trzeba pisać pismo do prezydenta miasta?

Na zaświadczeniu jest numer i rok,moje dane, "Posiada kartę wedkarską nr..." i "Zaświadczenie ważne jest w okresie obowiązkowej wymiany Kart wędkarskich,dokonanej..."

Zaświadczenie podlega zwrotowi przy odbiorze karty wędkarskiej.

No i powiedziano mi,że przy jakiejkolwiek kontroli mam okazać ten kwitek jako potwierdzenie,że mogę łowić.

Teraz pytanie brzmi, jako że chce wrócić do wędkowania na co mam się przygotować? Płacę tylko WYSOKOŚĆ SKŁADKI CZŁONKOWSKIEJ OGÓLNOZWIĄZKOWEJ czy muszę też opłacić SKŁADKI CZŁONKOWSKIE OKRĘGOWE – NA WĘDKOWANIE na rok 2015

Wtedy płaciłęm tak:

-skłądkęczłonkowską 16 złotych 

-Składkę okręgową 15 złotych 

- i wpisowe uczestnik 12 zł

Ile teraz zapłace i na co mam się przygotować?

Nie piszcie ironicznie,że muszę powtórzyć regulamin bo jestem rozsądny i przed przyjazdem nad wodę zapoznam się ze wszystkim raz jeszcze

Ale czy powinienem się spodziewać egzaminu? Mówiono mi ,że nie ale wolę się upewnić + ile będę płacić?

Pozdrawiam!

Sie idzie do Starostwa Powiatowego do Wydz. Ochrony Środowiska i tam dopiero oddaje zaświadczenie, być może, a nawet chyba na pewno, wypełnia druk, dołącza zdjęcie (swoje własne) i po jakimś czasie otrzymasz dopiero Kartę Wędkarską. A czy teraz już na koniec sezonu opłaca się wykupywać opłaty PZW i to tylko ważne do końca roku? To już zależy od Ciebie. ;)

Poczekam i załatwie wszystko w styczniu, mogę się spodziewać egzaminu i dodatkowych kosztów za nie przedłużanie karty?

Najpierw pewno pójdę do koła by i oni mi wyjaśnili :) Ale lepiej dowiedzieć się na forum od kolegów po kiju niż iśc na "dzika".

Dziękuję za odpowiedź :)

Kartę Wędkarską śmiało możesz już załatwiać, bo na cóż czekać? To jest jednorazowa opłata za wydanie dokumentu i już. Jeśli masz wciąż to zaświadczenie, to idź po odbiór Karty Wędkarskiej, tam Ci udzielą wszelkich odpowiedzi. Składki członkowskie opłaca się corocznie i to możesz w styczniu lub pod koniec grudnia załatwiać, żeby mieć gotowe na kolejny sezon. 

• 2 weeks later...

Witam. Mam podobne pytanie. Uzyskałem kartę wędkarską w wieku 15lat (10 lat temu) i składki miałem opłacone tylko raz. Teraz chciałbym znowu łowić na rzece blisko domu i oto moje pytanie:

Co muszę zrobić? Wystarczy opłacić składki i tyle? W domu posiadam tylko kartę wędkarską oraz kartę rejestru połowu.

A legitymację członkowską masz? Jeśli zagubiłeś, to leć do tego samego koła PZW, bo być może mają tam jeszcze Twoją kartotekę i wydadzą Ci nową legitymację. I tak po tak długiej przerwie dobrze by było umieścić w niej aktualne "oblicze". Zabierz wszystko co masz i leć prosto do koła, tam udzielą Ci wszelkich informacji. ;)

• 5 months later...

Sie idzie do Starostwa Powiatowego do Wydz. Strony www i tam dopiero oddaje zaświadczenie, być może, a nawet chyba na pewno, wypełnia druk, dołącza zdjęcie (swoje własne) i po jakimś czasie otrzymasz dopiero Kartę Wędkarską. A czy teraz już na koniec sezonu opłaca się wykupywać opłaty PZW i to tylko ważne do końca roku? To już zależy od Ciebie. ;)

A gdzie to w Warszawie się robi ?