sabar Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 Cześć. To mój pierwszy temat jaki zakładam i mam nadzieję że nic nie skasztaniłem po drodze i w dobrym miejscu go zamieszczam Zastanawiam się jaką plecionkę wybrać do spiningowania. Dotychczas łowiłem na spławik i spining jest dla mnie całkiem nową domeną i nie mam zbytniego doświadczenia. Próbowałem już porzucać 0,28 0,30 i parę innch większych bądź mniejszych ale to chyba nie był najlepszy pomysł. Szukam jakiejś takiej plecionki na której mógłbym się pouczyć i byłaby w miarę uniwersalna na różne ryby takie jak sandacz, okoń, szczupak itp. Mam problem z doborem grubości i dla tego pytam jak to tam u was wygląda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted February 12, 2016 Report Share Posted February 12, 2016 Kolego ja do spinningu używam plecionek max 0,16 - większych nie ma sensu używać. Z resztą grubsza linka a lekka przynęta..to pomyłka. Do okonia miałem zamiar kupić plecionkę, ale koledzy z forum odradzili mi i zostanę przy żyłce. Max do 3,5-4.0 kg może być. Grubość, to zależy od producenta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 13, 2016 Report Share Posted February 13, 2016 (edited) @sabar, poczytaj i kilka innych tematów o plecionkach i żyłkach, będziesz miał pełny obraz. Na okonie tylko żyłka i w miarę możliwości jak najcieńsza 0,12-0,14 maksimum 0,16 jeśli spodziewasz się klenia. Sandacz, boleń, szczupak - plecionka 0,08-0,14. Na grubsze można już wyholować submarine. Osobiście używam plecionek MIKADO i żyłek DRAGON, jeszcze mnie nie zawiodły, a dobrze nawinięte na dobry kołowrotek nie plączą się i nie tworzą gniazd. Edited February 13, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted February 15, 2016 Author Report Share Posted February 15, 2016 hmm... tak sobie patrzę na te plecionki... duże znaczenie ma to czy są 4 8 czy 12 splotów? te 12 są dość drogie ale czy cena = jakość? jak to wygląda? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 (edited) Pomyśl, to nie boli. Jakie może mieć skutki uplecenie z 4-ch, 8-miu i z 12-tu włókienek linki o przekroju przykładowo 0,20mm. W pierwszym przypadku pojedyncze włókno będzie miało 0,05mm, w drugim 0,025mm, w trzecim 0,017mm. Jak myślisz, która z nich będzie miała przekrój bardziej zbliżony do koła, która będzie miała bardziej gładką powierzchnię, a w której szybciej będą się przecierały poszczególne włókienka? Niestety, coś za coś... Edited February 15, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted February 15, 2016 Report Share Posted February 15, 2016 (edited) Pomyśl, to nie boli. Alek, niestety, niektórych to boli, takie czasy Edited February 15, 2016 by marckus Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted February 15, 2016 Author Report Share Posted February 15, 2016 yyy... yyyyyy... AŁA!!... dobra masz rację... BOLI No patrzę rzeczywiście i ta 12 nie przypomina koła ale nie kumam jakoś przecieralności związanej z tym... to na prawdę ma takie znaczenie? I skoro to tak działa to 4 czy 8 jest bardziej optymalna? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 16, 2016 Report Share Posted February 16, 2016 (edited) Mógłbyś wykazać choć odrobinę własnej inicjatywy i zapytać wujka Google. Zajęło mi to 5 sekund. Edited February 16, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted February 16, 2016 Author Report Share Posted February 16, 2016 Pytałem ale chyba jestem jakiś opóźniony bo niekoniecznie kumam. Te 4 podobno są głośne 8 powlekane i cichsze ale to nie odpowiada na moje wątpliwości... czy ryby rzeczywiście słyszą ten dźwięk? Różnie ludzie o tym piszą i szczerze mówiąc ciężko mi się do tego ustosunkować. No i skoro 12 jest "kwadratowa" to do czego się nadaje? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Ryby mają w du... żym poważaniu ten szum. Do organu słuchu ryb dociera bardzo wiele dźwięków i wątpię, żeby delikatny szum na przelotkach kojarzyły z przynętą, a jeśli nawet, to może to wręcz zwiększać ich zainteresowanie - exemplum woblery z grzechotkami, więc nie warto się tym zajmować. Ważna jest trwałość plecionki a co za tym strzępienie się poszczególnych włókienek oraz ścisłość splotu przekładająca się na nasiąkliwość a co za tym tendencja do puchnięcia, wreszcie jej niemal zerowa rozciągliwość, co ułatwia zacięcie ryb o twardych pyskach i z dużej odległości. Żadna plecionka nie osiągnęła jeszcze poziomu okrągłości przekroju jaki prezentuje żyłka, więc wszelkiego rodzaju reklamowe twierdzenia, że plecionka jest idealnie okrągła, to tylko reklamowe twierdzenia. Pierwsze plecionki miały przekrój tasiemki, były wręcz płaskie, co jest nadal wadą niektórych plecionek, jak na przykład 4-wółknowej KONGER Kevlon. Ostatecznie powiedz co chcesz łowić, bo jeśli okonie, klenie, jazie, pstrągi to żyłka, żyłka i jeszcze raz żyłka. Sandacz, szczupak, boleń - plecionka, trocie - zimą żyłka, wiosną i latem plecionka. To takie bardzo ogólne wskazówki. Wreszcie odpowiedź na Twoje ostatnie pytanie - do czego nadaje się plecionka 12-wółknowa - moim zdaniem, jak na razie do drenowania portfela... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 Ps @sabar, zauważyłem, że zadajesz dokładnie takie same pytania na innym forum pod nickiem fix. Rozumiał bym, gdybyś był na jednym "olewany", ale otrzymujesz odpowiedzi. Myślisz, że dowiesz się czegoś innego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 (edited) Ja pisałem, że mi przeszkadza szum. Wybieram plecionki, które najmniej słychać na przelotkach. Przeszkadza mi to w skupieniu się na łowisku, słuchaniu i obserwowaniu wody. Co do woblerów z grzechotką nie mam pewności, że one we wodzie grzechoczą, bo wobler pracując w miarę szybko i jednostajnie...ta kulka może zostać przy którejś ściance i po prostu pracuje tak samo jak wobler, a nie koniecznie się odbija. Przy woblerach lekko pracujących może grzechotać. Czemu tak sądzę.. Jak się weźmie butelkę z wodą i obraca się dookoła, to woda poprzez taki ruch jednostajny jest w tym samym miejscu. Dopiero jak się zatrzyma w pewnym momencie, to siłą grawitacji będzie ciągnęła w dół. Ale to moje zboczenie, mam taką wizję i innej w tek kwestii nie biorę pod uwagę. Aktualnie wybieram też woblery bez dodatków w środku. Drapieżnik wyczuwa przynętę linią boczną, więc po co mu kulka. Nikogo nie krytykuje za to, że ma inną wizje, czy łowi sobie inaczej Ja mam swoje upodobania. Do cichych plecionek mogę zaliczyć Mikado Nihonto Octa Braid Edited February 17, 2016 by NeoCM Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted February 17, 2016 Author Report Share Posted February 17, 2016 A co się dzieje jak ci taka plecionka "napuchnie"? I po czym można dowiedzieć się o ścisłości takiego splotu? To gdzieś na pudełku powinno pisać czy to już bardziej kwestia do wyniesienia z doświadczenia?? Bo kupiłem sobie taką Mikado jak radziłeś mi wcześniej i oglądam ją sobie właśnie z każdej strony i nigdzie nie mam takiej informacji za wyjątkiem grubości i gramatur przy których poszczególne powinny wytrzymywać. Czy to może jest jakoś do policzenia? Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeoCM Posted February 17, 2016 Report Share Posted February 17, 2016 A ona napuchnie ? A możesz napisać "jak się to dzieje"? Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted February 17, 2016 Author Report Share Posted February 17, 2016 (edited) Ważna jest trwałość plecionki a co za tym strzępienie się poszczególnych włókienek oraz ścisłość splotu przekładająca się na nasiąkliwość a co za tym tendencja do puchnięcia, No własnie to o to mi chodzi co napisał mi Alexspin. Nie do końca rozumiem jak to działa. W sensie rozumiem że może naciągnąć wodę ale nie wiem co za tym idzie i co się może stać jak tak się stanie? Trochę odświeżam. Kupiłem te Mikado i stestowałem trochę i zastanawia mnie ta opcja z dźwiękiem podczas rzucania. W sumie jest to ciche ale dla mnie całkiem przyjemne dla ucha bo słyszę jak leci ale to chyba tylko ma znaczenia personalne co nie? Za to nadal pozostaje moje pytanie z tym naciąganiem wody... szukałem trochę info na ten temat ale niewiele moje wątpliwości się nie rozwiały. Możecie mi wyjaśnić o co z tym chodzi? Edited February 23, 2016 by sabar Link to comment Share on other sites More sharing options...
Zielan Posted February 25, 2016 Report Share Posted February 25, 2016 Nie szukaj problemu tam gdzie go nie m. Ja szczerze mam głęboko ten "szum" a używałem zawsze tanich plecionek. Zaczynałem od Berkleya Wiplash green, przechodzilem przez Mikado Nihonto ( najsłabsza) i zostałem na Phantom Spin Robinsona ( cena i właściwości podobne do berkleya). Nad wodą zazwyczaj nie jestem sam więc rozmawiam i szczerze nie zwracam uwagi na dziwne szumy plecionki. Uważam,że momentami to jest już snobizm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted February 26, 2016 Report Share Posted February 26, 2016 (edited) (...) nie zwracam uwagi na dziwne szumy plecionki. Uważam,że momentami to jest już snobizm. Tu masz pełne moje poparcie i uważam dyskusję na temat szumiących plecionek za bezprzedmiotową. Wszystkie szumią, głośniej lub ciszej, a ryby i ja mamy to w du...żym poważaniu Edited February 26, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted April 29, 2016 Author Report Share Posted April 29, 2016 Nie szukaj problemu tam gdzie go nie m. Ja szczerze mam głęboko ten "szum" a używałem zawsze tanich plecionek. Zaczynałem od Berkleya Wiplash green, przechodzilem przez Mikado Nihonto ( najsłabsza) i zostałem na Phantom Spin Robinsona ( cena i właściwości podobne do berkleya). Nad wodą zazwyczaj nie jestem sam więc rozmawiam i szczerze nie zwracam uwagi na dziwne szumy plecionki. Uważam,że momentami to jest już snobizm. oj wcale bym się nie zgodził z tym że jest najsłabsza Mikado, bardzo dobrze mi idzie nią, jeszcze mnie nie zawiodła Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawlin Posted May 2, 2016 Report Share Posted May 2, 2016 Plecionka 0,10 mm, wytrzymałość do 6-7 kg wystarczy. A na okonia to stosuj żyłkę, bo plecionka to nie jest do końca dobre rozwiązanie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted May 31, 2016 Author Report Share Posted May 31, 2016 Wypróbuje i tak chociaż plecionka moim zdaniem dobrze sobie radzi nawet na okonie, chyba kwestia gustu i jakie kto ma przyzwyczajenia i potrzeby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 31, 2016 Report Share Posted May 31, 2016 Plecionka 0,10 mm, wytrzymałość do 6-7 kg wystarczy. A na okonia to stosuj żyłkę, bo plecionka to nie jest do końca dobre rozwiązanie. Wypróbuje i tak chociaż plecionka moim zdaniem dobrze sobie radzi nawet na okonie, chyba kwestia gustu i jakie kto ma przyzwyczajenia i potrzeby. Byłbym skłonny twierdzić, że na okonia wystarczy plecionka 0,08 a nawet 0,06 pod warunkiem, ze w łowisku nie ma jakichś szczególnych zaczepów w postaci zatopionych konarów, sztachet od płotu, lodówek itp. Natomiast jeśli chodzi o rodzaj linki, to zdecydowanie na okonia, klenia - żyłka 0,14-0,16 max 0,18. Rekordowe sztuki zdarzają się rzadko, a i tak na 0,18-kę można bez większego problemu wyholować okazy tych ryb. Ale jak mówi staropolskie porzekadło - jeden lubi ogórki, drugi gajowego córki... Link to comment Share on other sites More sharing options...
sabar Posted June 1, 2016 Author Report Share Posted June 1, 2016 Byłbym skłonny twierdzić, że na okonia wystarczy plecionka 0,08 a nawet 0,06 pod warunkiem, ze w łowisku nie ma jakichś szczególnych zaczepów w postaci zatopionych konarów, sztachet od płotu, lodówek itp. Natomiast jeśli chodzi o rodzaj linki, to zdecydowanie na okonia, klenia - żyłka 0,14-0,16 max 0,18. Rekordowe sztuki zdarzają się rzadko, a i tak na 0,18-kę można bez większego problemu wyholować okazy tych ryb. Ale jak mówi staropolskie porzekadło - jeden lubi ogórki, drugi gajowego córki... Zgadzam się z tobą w stu procentach, tyle ile już plecionki używam mogę śmiało powiedzieć że skubaniutka mocna jest, a i okoń się trafił. Link to comment Share on other sites More sharing options...
khadi89 Posted January 12, 2017 Report Share Posted January 12, 2017 zielan - też mam tą Phantom Spin ale to moja druga dopiero i czuje dużą różnicę w stosunku do poprzedniej (firmy nie wymienię ) tzn, przede wszystkim po paro krotnym użytku nie zmienia się, tamta mi jakoś zesztywniała czy rozciągnęła się, Phantom trzyma oryginalna formę...no i może mi się wydaje ale łatwiej mi rzucać..tam niby okrągły przekrój ma znaczenie, po testuję w tym sezonie więcej, chiałbym już mieć sprecyzowany cały sprzęt. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted January 13, 2017 Report Share Posted January 13, 2017 6 godzin temu, khadi89 napisał: (...)parokrotnym (...) potestuję (...) Dokup jako dodatek do sprzętu słownik, albo używaj testu. Zaprawdę będzie sympatyczniej czytać Twoje posty... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaliniakoo9 Posted January 17, 2017 Report Share Posted January 17, 2017 No phantoma raz miałem okazję używać, na wyjeździe z kolegą, sam bym kupił robił dobre wrażenie w końcu specjalnie pod spinnig, wstępny naciąg Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts