Jump to content

zanęta , ktora lepsza

Roman12386
 Share

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie do was ?

Mam zamiar kupic kilka paczek zanęty na karpia , lina i karasia i pytanie się nasuwa take z jakiej firmy , w śród moich znajomych są różane poglądy na marki zanęt jedni uważają że z marki mondial , inni ze z lorpio oraz trapera.

Chce łowić zarówno jak i z gruntu jak i na spławik, akwen to raczej o mulistym dnie woda spokojna .

1. Traper Sekret Lin-Karaś (czarny)

2. Lorpio Megamix Karp (Scopex-Wanilia)

Tą drugą zanętę możesz stosować dość uniwersalnie, na karpia do 3kg, lina, karasia, czasem wejdzie płoć i leszcz. Najlepiej gdy w zanęcie i na haczyku jest ziarno: pszenica, kukurydza, pęczak. W łowiskach z piaszczystym, twardym dnem, porośniętym wywłócznikiem i moczarką, stosuję Mondiala: Lin- Karaś zielony, ale na muliste dno nie polecam.

Niestety, to co sprawdza się u mnie, niekoniecznie sprawdzi się u Ciebie. Szukaj wtedy optymalnej zanęty we własnym zakresie, ewentualny sukces będzie lepiej smakował.

Najdrobniejszą granulację składników ma Sekret czarny Trapera, następnie Mondial, najgrubsze frakcje są w Megamixie. Jeżeli będziesz nęcił tylko miałkimi zanętami bo taki masz koszyczek, to wielkich sukcesów w łowieniu okazałych ryb Ci nie wróżę. Ale mimo wszystko życzę Ci sukcesów.

Zanętę MS-1, widywałem w sklepach wędkarskich, ale nigdy jej nie stosowałem. W temacie modnych obecnie zapachów na karpia też Ci nie pomogę, bo nie specjalizuję się w połowach tej ryby. Czyli jak to mówi młodzież "nie czaję bazy" w tej kwestii. Czasem stosuję zanęty karpiowe, ale tylko jako dodatek do zanęt płociowo-leszczowych, w celu zwiększenia granulacji składników. W takich mieszankach zanęt stosuję zanęty karpiowe o neutralnym zapachu wanilii. Zajrzyj na fora karpiowe, tam pewnie dowiesz się co jest aktualnie "na topie". (Oczywiście możesz stosować gotowane konopie wraz z wodą po ich ugotowaniu.)

A na karasie i na liny masz cos specjalnego? Ja ostatnio stosowałem biszkopty zmiksowane , wafle też zmiksowane oraz orzeszki ziemne też zmiksowane z dodatkiem cynamonu i miodu i bułki tartej to wszystko wymieszałem podejrzę z zanętą na karasie i liny , wyniki były ale w płotkach i wzdegach , masz może jakiś inny sposób ? A na haczyku mialem czerwone robaki oraz białe i lowilem na spławik

Edited by Roman12386

Nie szukaj cudownych składników zanęt, ale raczej skup się na wyborze właściwych miejsc, gdzie liny i karasie przebywają/żerują. To jest klucz do sukcesu. Nęć typowymi zanętami linowo - karasiowymi, albo mieszanką zanęty lin-karaś + zanęta na karpia lub leszcza. Zanęta będzie miała wtedy grubszą granulację składników, będzie mniej smużyć, więc drobnica nie powinna zbyt namolnie przeszkadzać. Stosuj selektywne przynęty, żeby uniknąć a przynajmniej ograniczyć brania wspomnianej drobnicy. Np. na haczyku zamiast pinek, kilka grubych białych, albo kukurydza, sama lub w kanapce z białym, czy też czerwonym robakiem. Inne ziarna typu pszenica, pęczak, wszystko to co się u was sprawdza.Zamiast pinki, do zanęty dodawaj cięte czerwone robaki, latem dużo ziarna, takiego które jest najczęściej stosowane w danym łowisku, albo mieszanka ziaren. Piszesz że brały Ci płotki i wzdręgi, zwłaszcza ten drugi gatunek świadczy że prawdopodobnie wybrałeś dobre stanowisko. Wzdręga niemal z reguły przebywa w tych samych rewirach co lin i karaś, więc jest prawie pewne że pod wzdręgami, przy dnie, będą żerować liny i karasie. W swoich łowiskach nie stwierdziłem aby liny i karasie jakoś szczególnie ochoczo reagowały na jakiś konkretny zapach. Jeżeli tylko żerowały, wchodziły w zanęty o zapachu wanilii, piernika, kolendry, kozieradki, czy nawet czosnku. Zawsze decydujące znaczenie miało właściwe stanowisko, znajdujące się w miejscach przebywania, lub na trasach przemieszczania tych ryb.

• 8 months later...