Jump to content

problem ze stawem rybnym

gregor1890
 Share

Recommended Posts

Witam wszystkich :) Mam problem z zarastaniem stawu przez jakieś zielsko. Sam nie wiem jak  się to nazywa, szukałem na ten temat na różnych stronach lecz nic konkretnego nie znalazłem. Opisze jak to wygląda: zielone, przypomina długie włosy, rośnie od dna, ale nie jest raczej jakoś trwale przytwierdzone do dna, w okresie letnim chyba przekwita i wypływa na powierzchnie. Teraz trochę o stawie: staw mały 25x15m, przepływowy, drzewa tylko od strony północnej więc cienia raczej brak, głębokość max 1,8, duża ilość mułu, na chwile obecną ryb prawie brak. Czy ktoś wie co to takiego i jak z tym walczyć??? z góry dziękuję i pozdrawiam ;)

Prawdopodobnie chodzi o glony nitkowate. Są bardzo trudne do usunięcia, o czym możesz przeczytać tutaj.

Ale może znajdziesz jakieś optymistyczne porady na innych stronach. Wpisz w wyszukiwarkę: "glony nitkowate w stawie - jak usunąć?".

Edited by Ozet

Prawdopodobnie chodzi o glony nitkowate. Są bardzo trudne do usunięcia, o czym możesz przeczytać tutaj.

Ale może znajdziesz jakieś optymistyczne porady na innych stronach. Wpisz w wyszukiwarkę: "glony nitkowate w stawie - jak usunąć?".

To dokładnie to, teraz chociaż wiem jak się to nazywa ale ten informacje nie są za bardzo optymistyczne. Dzięki za pomoc ;)