Bartek Czaja Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Witam. Szukam wędki i kołowrotka do połowu małymi przynętami okoni, kleni może szczupaków. Nie jestem zaawansowanym wędkarzem. Ciężarów rzutowy myślałem nad 3-15 gramów, ale posłucham sugestii. Zależy mi aby rękojeść wędki była korkowa. Na wędkę i kołowrotek mam 400zł.Z góry dziękuję za odpowiedzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 Przejrzyj forum spiningowe, jest tam bardzo wiele porad odnośnie wędzisk i kołowrotków pod różne przynęty na różne ryby. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Czaja Posted March 6, 2016 Author Report Share Posted March 6, 2016 a konkretnie? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 A choćby tutaj. Na pierwszej stronie jest co najmniej 9 !!! tematów, w których mógłbyś znaleźć odpowiedzi na swoje pytania. Odrobina inwencji własnej i nieco, naprawdę niewiele wysiłku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted March 6, 2016 Report Share Posted March 6, 2016 a konkretnie? Ten dział forum. Tam znajdziesz odpowiedź. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Czaja Posted March 7, 2016 Author Report Share Posted March 7, 2016 http://www.netbay24.pl/WEDKA-SPINNING-KONGER-WORLD-CHAMPION-TANGO-27010/3156 http://sklepdrapieznik.pl/sklep/dragon/17270-viper-sl-perch-275-3-15g.html http://sklepdrapieznik.pl/sklep/daiwa/10224-daiwa-megaforce-jiggerspin-260-3-18g.html 0 Z tych którą najlepiej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Szukam wędki i kołowrotka do połowu małymi przynętami okoni, kleni może szczupaków. Tych ryb nie "obsłużysz" jedną wędką. O ile okonie i klenie dasz radę tym połowić, to już szczupaka nie. Na szczupaka konieczne są większe przynęty, a więc i cięższe. Kupując ten kijek, dokonasz wg mnie najlepszego wyboru. Nie napisałeś, czy będziesz łowił z brzegu, czy z łodzi. Domyślam się więc, że z brzegu. Dasz radę nim połowić i klenie i okonie, ale szczupaki traktuj wyłącznie jako przyłów, bo oczywiście potrafią zaatakować malutką okoniową przynętę. Kołowrotek proponuję Ryobi Ecusima 2000, a nawet 3000. Jest lekki, wystarczająco mocny i cieszy się bardzo dobrymi opiniami użytkowników (ja też posiadam taki i jestem bardzo zadowolony). I w ten oto sposób, wyrobisz się dokładnie w założonym z góry budżecie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Czaja Posted March 7, 2016 Author Report Share Posted March 7, 2016 Jotes dzięki za odpowiedź i chyba właśnie ten zestaw wybiorę . Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Nie ma za co! Muszę Cię nieco oświecić: Ten sklep, do którego dawałeś linki, to drogi sklep, a kołowrotek w nim nie posiada szpuli zapasowej. Na Alledrogo znajdzie go sporo taniej i w komplecie ze szpulą zapasową. Kijek też jest tańszy np w Fishing Markt... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bartek Czaja Posted March 7, 2016 Author Report Share Posted March 7, 2016 I tak chciałem kupić na allegro Jeszcze jedno pytanku: jakie wybrać gumy? Myślałem na początek o kaitech swing impact. Rozumiem że plecionka 0.08 g. będzie okej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Rozumiem że plecionka 0.08 g. będzie okej? NIE! Tylko i wyłącznie żyłka 0,16 - 0,18 mm. Wystarczająca do wyholowania każdego okonia, a i na klenia też dobra. Szczupaka również na taką wyholujesz. Ja do takich połowów nie stosuję nigdy plecionki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts