spikes123 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Witam,Wie ktoś jak zrobić przenośną wędzarnie? taką na małe rybki?? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 To prosta konstrukcja. Skrzynka z blachy nierdzewnej z paleniskiem na dole i rusztem u góry i przykrywą. Kilka kawałków blachy i kilka nierdzewnych prętów. Takie coś . Link to comment Share on other sites More sharing options...
spikes123 Posted February 19, 2012 Author Report Share Posted February 19, 2012 Dzięki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 na allegro są takie wynalazki za niewielką kasę ja robiłem dużą wędzarnię w ten sposób, że wkopywałem beczkę i do niej doprowadzałem rurę od rynny około 2-3 metrów i na jej końcu wykopywałem palenisko.' Beczkę przykrywałem kocem gaśniczym (nie azbestowym) i było git na górnej krawędzi beczki były położone pręty na których wisiały haki a na nich szyneczki z dzika, jakiś węgorz, i kiełbasa z dziczyzny długość tej ruro-rynny ma znaczenie w zależności od sposobu wędzenia (krótka - wędzenie na gorąco dla niecierpliwych, długa nawet 4-5 metrów do wędzenia w zimnym dymie - dla wytrwałych) polecam wędzenie w zimnym dymie wyłącznie drewnem owocowym z dodatkiem jałowca (unikać brzozy bo ma gorzki dym a iglastych (poza jałowcem) to nie stosować pod żadnym pozorem Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicco Puccini Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Iglaki iskrzą mocno i dymią na czarno, potem mięsko smakuje jak...No, nie najlepiej smakuje. Co do drzewa to minus ładnie napisał co i jak, ja do tego jeszcze jak mam pod ręką to buk albo grab stosuję czasem kilka polan, mokrego. Długo się tli i ładnie dymi. Wędzenie też polecam na zimno w opcji dla wytrwałych, jakoś lepiej smakuje wszystko wtedy. A samo wędzenie to dla mnie piękna sprawa, lubię siedzieć przy beczce długo:) A wędzić polecam jeszcze leszcze jak ktoś lubi, są naprawdę boskie po uwędzeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Minus Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 A wędzić polecam jeszcze leszcze jak ktoś lubi, są naprawdę boskie po uwędzeniu. taaaaa całkiem inaczej smakują, nie lubię leszczy pod żadną postacią ale wędzone mi smakowały Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 Witam,Wie ktoś jak zrobić przenośną wędzarnie? taką na małe rybki??a jakie małe rybki chcesz tam wędzić ? Małe rybki się wypuszcza Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted February 20, 2012 Report Share Posted February 20, 2012 ja też mam samoróbke z beczki i wędzę olchą świetnie pasuje no i oczywiście pod koniec daję jałowca Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryszard.pat Posted August 7, 2018 Report Share Posted August 7, 2018 Ja na początek kupiłem sobie małą wędzarnię, za około 100 zł i wystarczała mi przez bardzo długi czas. Teraz myślę już o czymś większym Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now