Jump to content

Jak zrobić przenośną wędzarnie?


Recommended Posts

na allegro są takie wynalazki za niewielką kasę

ja robiłem dużą wędzarnię w ten sposób, że wkopywałem beczkę i do niej doprowadzałem rurę od rynny około 2-3 metrów i na jej końcu wykopywałem palenisko.'

Beczkę przykrywałem kocem gaśniczym (nie azbestowym) i było git

na górnej krawędzi beczki były położone pręty na których wisiały haki a na nich szyneczki z dzika, jakiś węgorz, i kiełbasa z dziczyzny

długość tej ruro-rynny ma znaczenie w zależności od sposobu wędzenia (krótka - wędzenie na gorąco dla niecierpliwych, długa nawet 4-5 metrów do wędzenia w zimnym dymie - dla wytrwałych)

polecam wędzenie w zimnym dymie wyłącznie drewnem owocowym z dodatkiem jałowca (unikać brzozy bo ma gorzki dym a iglastych (poza jałowcem) to nie stosować pod żadnym pozorem

Link to comment
Share on other sites

Iglaki iskrzą mocno i dymią na czarno, potem mięsko smakuje jak...No, nie najlepiej smakuje.

Co do drzewa to minus ładnie napisał co i jak, ja do tego jeszcze jak mam pod ręką to buk albo grab stosuję czasem kilka polan, mokrego. Długo się tli i ładnie dymi.

Wędzenie też polecam na zimno w opcji dla wytrwałych, jakoś lepiej smakuje wszystko wtedy. A samo wędzenie to dla mnie piękna sprawa, lubię siedzieć przy beczce długo:)

A wędzić polecam jeszcze leszcze jak ktoś lubi, są naprawdę boskie po uwędzeniu.

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...