Skocz do zawartości

Metoda Muchowa

Gość Muchozol
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Ja tak samo się przymierzam do zakupu sprzętu i jak wiadomo początki są trudne wszystko do dla mnie ciut skomplikowane przynajmniej na razie :) mam małe pytanko czy do łowienia na mokrą muchę mogę zastosować sznur pływający z tonącą końcówką???

Gość Muchozol

Witam wszystkich mala propozycja nie kupujcie do nauki drogich sznurów można je łatwo zniszczyć,ja ćwiczyłem na lace i czasami trzasnąłem z bicza a sznur sie urywa.Jaxson ma tanie sznury na początek ok.TO MOJE SKROMNE ZDANIE

Witaj kolego timon...co do sznura to masz rację..nie nalezy do nauki kupować drogiego sznura...ale osobiście jaxona nie polecam..sasznury w takich samych cenach i o wiele lepsze juz np shakespear z serii odyssey trout czy worcestershire będą napewno lepsze..ja kupiłem cortlanda Wf i używałem do nauki..koszt ok 170 zł ale do dzisiaj mi słuzy...ma juz 5 lat i dalej śmiga...nie wymeczony i bez zadziorów...do nauki najlepsze jest boisko..ze względu na gładkośc trawy...wtedy sznura napewno nie zniszczymy...jaxon przy niższych temperaturach troszke sztywnieje i możemy nabrać złych nawyków które potem ciezko zniwelować...ale timon cenna uwaga pozdrawiam...

Gość Muchozol

nazbierało się tego trochę..było by więcej ale takie fajne pudełko z 250 muchami zgubiłem w zeszłym roku nad rzeką.....szkoda go trochę...ale sobie nakręcę więc nic straconego...

Gość Muchozol

NO witam następnego w rodzinie...jeśli chcesz obejżyj filmiki z technik rzutów.dobra rada na początek...przywiąż sobie dolną część tą pod kołowrotkiem do nadgarstka żeby nie nabrać złego nawyku miękkiego nadgarstka...kup jak minusik książkę sikory..pomoże ci w opanowaniu techniki...pozdrawiam.....aha i jeszcze jedno ...trenuj na mokrej trawie ..nie zniszczysz sznura.....pozdro

Edytowane przez Muchozol

Gość Muchozol

głowica w linkach WF to rear taper czyli przejście z szerszej linki do żylki bieżacej...dlugość głowicy ma ok 9 metrów.....jak łowisz taką linką w miejscach zakrzaczonych to właśnie tymi 9-cioma metrami możesz rolować...ale juz jak wyciągniesz wiecej linki to o rolce zapomnij...hehehe

Gość Muchozol

tu chodzi o rolkę...przy Wf możesz rolować pierwszymi 9-cioma metrami a przy DT na całej długości.....Sznur WF jest dobry do dalekich rzutów na sucha muche....a sznur DT znakomity do mokrych much przy ciezkim terenie i tu stosuje sie właśnie rollo cast czyli rolowanie sznura....

• 3 miesiące temu...

Jeśli mogę, to chcę zapytać, bo bardzo mnie interesuje, jakiego sznura trzeba używać łapiąc na muchę w morzu? Nie wiem, czy trafię, ale chyba, to sznur tonący musi być, a na przeponie imitacja krewetki, albo innego robactwa wodnego co nie?