Jump to content

feeder na dużych głębokościach

Ravix
 Share

Recommended Posts

Witam. Łowię gruntówką z koszykiem zanętowym w jeziorze na głębokości 10 - 15 m. Łączy się z tym pewien problem na który chyba znalazłem sposób ale chciałbym zasięgnąć Waszej opinii. Otóż podczas rzutu przy uderzeniu o wodę część zanęty z koszyka uwalnia się następnie podczas opadu również zanęta zostaje wypłukiwana i na dno w miejsce łowiska dociera może połowa. Sposobem byłoby sklejenie i dociążenie zanęty ale wtedy nie pracowała by na dnie. Aby zniwelować te niedogodności zastosowałem rękaw PVA o niewielkiej średnicy tak aby jego odcinek można było założyć na koszyk, sprężynę itp. z zanętą bez wiązania. Podczas rzutu i opadania PVA utrzymuje zanętę w koszyku na dnie się rozpuszcza i zanęta zaczyna pracować. Do koszyka można ładować ziarna czy pellet bez ryzyka że się to nam rozpieprzy i zostanie wyżarte przez drobnicę w toni lub rozniesione przez ruch wody, Co Wy na to?

Hmm... ja bym raczej szukał rozwiązania w sposobie przygotowania zanęty i jej nawilżenia. Jeżeli chcesz użyć grubej zanęty, czyli wspomnianej kukurydzy lub pelletu odpuść koszyk i użyj rękawa pva jak to robią karpiarze.

• 1 month later...