Ravix Posted April 15, 2016 Report Share Posted April 15, 2016 Witam. Łowię gruntówką z koszykiem zanętowym w jeziorze na głębokości 10 - 15 m. Łączy się z tym pewien problem na który chyba znalazłem sposób ale chciałbym zasięgnąć Waszej opinii. Otóż podczas rzutu przy uderzeniu o wodę część zanęty z koszyka uwalnia się następnie podczas opadu również zanęta zostaje wypłukiwana i na dno w miejsce łowiska dociera może połowa. Sposobem byłoby sklejenie i dociążenie zanęty ale wtedy nie pracowała by na dnie. Aby zniwelować te niedogodności zastosowałem rękaw PVA o niewielkiej średnicy tak aby jego odcinek można było założyć na koszyk, sprężynę itp. z zanętą bez wiązania. Podczas rzutu i opadania PVA utrzymuje zanętę w koszyku na dnie się rozpuszcza i zanęta zaczyna pracować. Do koszyka można ładować ziarna czy pellet bez ryzyka że się to nam rozpieprzy i zostanie wyżarte przez drobnicę w toni lub rozniesione przez ruch wody, Co Wy na to? Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 15, 2016 Report Share Posted April 15, 2016 Hmm... ja bym raczej szukał rozwiązania w sposobie przygotowania zanęty i jej nawilżenia. Jeżeli chcesz użyć grubej zanęty, czyli wspomnianej kukurydzy lub pelletu odpuść koszyk i użyj rękawa pva jak to robią karpiarze. Link to comment Share on other sites More sharing options...
thor9 Posted May 16, 2016 Report Share Posted May 16, 2016 A mi się wydaje to świetnym rozwiązaniem, nie jest kłopotliwe a swoje zadanie spełnia. Nie mam takich głębokich łowisk, ale być może przyda mi się ten sposób. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts