kris9333 Posted April 24, 2016 Report Share Posted April 24, 2016 Witam mam pewien problem w pewnej wsi w woj. Pomorskim odmulono i zarybiono staw bylo to 4lata temu i od tamtej pory jest zakaz lowienia. Dodam ze nikt nie dokarmia tam ryb i teraz na wiosnę plywaja zaduszone duże sztuki. Co mogę z tym zrobic? Gdyż soltys tej wsi organizuje co roku w majówkę zawody po czym zamyka lowisko. Prosze o pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 1. Ustal kto jest właścicielem wody - czy woda jet tzw wodą gminną czy należy do kogoś prywatnie. Jeśli staw jest czyjąś prywatną własnością bo leży na czyimś prywatnym gruncie musisz mieć zezwolenie właściciela. 2. Zgodnie z polskim prawem jeśli jest tzw woda gminna czyli mówiąc kolokwialnie państwowa nie musisz posiadać żeby na niej łowić legitymacji PZW i zezwolenia na APR. Dokumentem uprawniającym jest w tym wypadku Karta Wędkarska. Nikt, żaden sołtys nie ma prawa zabronić łowienia ryb na wędki. 3. Najlepiej jakbyś zrobił zdjęcia tych martwych ryb i razem z jakimś pismem wysłał to do wydziału rolnictwa we właściwym starostwie lub jakijś organizacji zajmującej się ochroną zwierząt. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
Docio Posted April 25, 2016 Report Share Posted April 25, 2016 Zgodnie z polskim prawem... ...jeśli Rada Gminy ustaliła status wody jako ściśle rekreacyjny to wędkowanie jest zabronione. Janusz w pierwszym punkcie oprócz ustalenia właściciela wody powinieneś dopisać ustalenie jej statusu prawnego i będzie się zgadzać. Kriss9333 informacja o uchwałach gminy jest informacją publiczną i mają obowiązek, Tobie jako mieszkańcowi gminy, udostępnić ją za darmo. Skoro Sołtys prowadzi jakieś działanie, to powinien mieć na to pismo, czy to w formie wspomnianej uchwały, czy też decyzji wykonawczej. Inni obywatele też mogą ją uzyskać, albo z biuletynu marszałkowskiego, albo na drodze dostępu do informacji publicznej, z czego ja korzystam notorycznie. Jeśli jednak BIP Urzędu Marszałkowskiego nie zawiera takiej informacji, to znajdziesz ją w Dzienniku Urzędowym Województwa. Taka blokada wody wynika z prawa lokalnego i musi być ujęta prawnie. Niestety w naszym chorym kraju dostęp do nich był płatny, jak jest obecnie nie wiem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris9333 Posted April 25, 2016 Author Report Share Posted April 25, 2016 Staw nie jest prywatna własnością i jest zlokalizowany na terenie wsi ktora podlega urzedowi Gminy. Poprzedni soltys zezwalal na lowienie. Dzieki za porady. Musze cos z tym zrobić. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts