Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich serdecznie ;)

Dostałem w prezencie dwie wędki:

1) Dam Whisler 3.60m Tele match 5-25 g

2)X2 Carp Irection 3.60 3Lbs

Whislera zamierzam używać do łowienia drobnicy na zwykły spławik przelotowy (płoć, ukleja, krąp, wzdręga) na jeziorze.

Ten Carp Irection będzie służył raczej do połowu już większych okazów, głównie też na spławik ewentualnie, z koszykiem zanętowym, także na jeziorze.

Mam w posiadaniu kołowrotek Mikado Black Eagle 3006 RD i nie wiem do ktorej wędki będzie on lepiej pasował.

Szukam też kołowrotka do drugiego kija. Cena w granicach 100 zł.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i z góry dziękuje za pomoc ;)

Połamania kija !

Napisano

Mam obawy że może być za ciężki. Wędka waży ok. 310g

A jakie ma to znaczenie?? Wędzisko trzymasz w ręku okazjonalnie, nie zdążysz się zmęczyć ;).

Napisano

A może coś bez wolnego biegu? Boje sie ze przy takiej cenie ten mechanizm moze sprawiać problemy. I dodam jeszcze ze moim głównym celem nie są karpie a raczej lin i leszcz. Chyba ze poprostu ten Black Eagle pójdzie do karpiówki a do matchowej kupie jakiś lekki młynek. Tylko jaki ? Jak uważacie ?

Napisano

Black Eagle pójdzie do karpiówki

Po pierwsze jest za mały, po drugie to bardzo lekka konstrukcja i o ile do lekkiego gruntu może bym go jeszcze od biedy użył to z nastawieniem na karpie nigdy w życiu. Co innego? Nie wiem, raz, że nie łowię namiętnie z gruntu więc nie śledzę specjalnie tego segmentu, dwa taki sprzęt kupuję rzadko i raczej z trochę droższej półki.

do matchowej kupie jakiś lekki młynek. Tylko jaki ? Jak uważacie ?

Sam się zastanawiam nad Jaxon Armand w wersji match. Ludki mają i sobie chwalą.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Myślę, że nie byłby to zły pomysł. Mój znajomy ma ten kołowrotek i łowi na nim na methodę i odległościówke, tylko szpule przekłada i jest zadowolony bo i w jednej jak i w drugiej metodzie Decoder się sprawdza.