Jump to content

Jakie przypony na karpie i pochodne.

raventes
 Share

Recommended Posts

Na karpie ( nawet te małe czyli 2-3 kilo ) zdecydowanie polecam przypony z włosem na prostym węźle tzw węzeł bez węzła. Jeśli chodzi o wielkość haczyka nie trzeba jakoś dziwnie schodzić z rozmiarami. Rozmiar nr 4 i nr 2 będą odpowiednie. Oczywiście haki z oczkiem. Przypony robię z plecionki 25 lb w otulinie. Mam dwóch faworytów - ESP i CarpRus. Na fotce haczyk nr 2 CarpRus Raptor, plecionka ESP 25 lb, w tle ciężarek 90 g na bezpiecznym klipsie.

Jesli chodzi jak to nazywasz o pochodne - dawno nie łowiłem innych ryb jak karpie ale ja jestem zwolennikiem łowienia tych pochodnych delikatnie ( w przeciwieństwie do karpi ). Łowiłem na haki KATANA rozmiar 14 lub 16, przypon 0,14 lub 0,16 mm, żyłka główna 0,18 mm.

JK

post-220-0-23554600-1463643268.jpg

Nigdzie nie mogę znaleźć jakiej grubości jest przypon 25 lb. Czy ktoś mógłby to zdradzić? :) W ogóle jak przeliczyć lb na grubość ?

I na jakie kulki najlepiej próbować łowić karpie?

Edited by raventes

25 lb to 25 lb. Nie ma przelicznika na grubość - jest tylko przelicznik na wytrzymałość i w tym wypadku wychodzi troszkę mniej niż 12 kilo. 

Hm... z kulkami to jest tak, że nie ma reguły, nie ma tzw złotej kulki. Dlatego nikt Ci nie napisze, że masz łowić na kulki X firmy Y i wtedy złowisz karpia. Jednak są jakieś kanony, które raczej się sprawdzają i tak - truskawka, truskawka-ryba, krab, rak, ananas i scopex, można pokusić się jeszcze o śliwkę i śliwkę z pieprzem. Oczywiście może był łączenie każdego smaku z każdym i nie ma tu żadnego kanonu. 

Ja używam kulek Top Secret. Do nęcenia kulki Małż i Owocowe. Do łowienia mam kilka wybranych smaków między innymi Piakntny Tuńczyk i Original Robin Red- Honey & pure Shrimps czyli Pikantana mieszanka-Miód-Krewteki.

W każdym razie wystrzegaj się kupowania kulek najtańszych jakie są, opakowanie nie może być zakurzone bo to znaczy, że długo leżą na półce. 

Jak chcesz pogadać o kulkach to pytaj śmiało. 

JK

A jaka jest smaczna rybka na którą można by zapolować? :)

TESCO ;)  a te które złowisz wypuść, urosną, rozmnożą się, będzie więcej radochy z łowienia niż z jedzenia.

Edited by Alexspin

TESCO ;)  a te które złowisz wypuść, urosną, rozmnożą się, będzie więcej radochy z łowienia niż z jedzenia.

Nie zrozum mnie ( nas z Olkiem ) źle. W sumie nic by się nie stało gdybyś zabrał od czasu do czasu jedną rybę do domu. Jednak jeśli na rybach jest wędkarzy XXX i tylko co piąty chce zabrać rybę ... Oczywiście masz prawa zabrać wymiarowe ryby jednak naprawdę dużą frajdę sprawia uwolnienie swojej zdobyczy. Ja do dziś pamiętam jak pierwszy raz wypuściłem karpia i za każdym razem jak sobie przypomnę mam skok adrenaliny  :D

JK

Zapewne to źle zabrzmi i źle odbierzecie moją wypowiedź,ale ... wolę zjeść rybkę ( obojętnie jaką - oczywiście złowioną zgodnie z przepisami / wymiarową ), niż iść do super / hiper / extra marketu i kupić jakąś rybkę która została złowiona nie wiadomo kiedy, przez kogo, w jaki sposób i gdzie. Przynajmniej wiem, co jem. Nie biorę też każdej złowionej ryby do domu - aż tak bezczelny to ja jeszcze nie jestem i jakieś resztki oleju w głowie jeszcze mi zostały :)

Ależ nikt Ci nie zabrania zjeść ryby złowionej własnoręcznie i nikt tego nie będzie Ci wymawiał, ani Janusz, ani ja.

Jeśli miałbym wskazać, to dla mnie najsmaczniejszą z ryb słodkowodnych jest lin w śmietanie... ;)