raventes Posted May 19, 2016 Report Share Posted May 19, 2016 Witam wszystkich. Czy ktoś z Was może mi powiedzieć jakich najlepiej użyć przyponów, oraz jakiej grubości na karpie i pochodne z rodziny karpiowatych? Będę wdzięczny za wskazówki Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted May 19, 2016 Report Share Posted May 19, 2016 Na karpie ( nawet te małe czyli 2-3 kilo ) zdecydowanie polecam przypony z włosem na prostym węźle tzw węzeł bez węzła. Jeśli chodzi o wielkość haczyka nie trzeba jakoś dziwnie schodzić z rozmiarami. Rozmiar nr 4 i nr 2 będą odpowiednie. Oczywiście haki z oczkiem. Przypony robię z plecionki 25 lb w otulinie. Mam dwóch faworytów - ESP i CarpRus. Na fotce haczyk nr 2 CarpRus Raptor, plecionka ESP 25 lb, w tle ciężarek 90 g na bezpiecznym klipsie. Jesli chodzi jak to nazywasz o pochodne - dawno nie łowiłem innych ryb jak karpie ale ja jestem zwolennikiem łowienia tych pochodnych delikatnie ( w przeciwieństwie do karpi ). Łowiłem na haki KATANA rozmiar 14 lub 16, przypon 0,14 lub 0,16 mm, żyłka główna 0,18 mm. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 19, 2016 Author Report Share Posted May 19, 2016 Dzięki za wskazówki Może w końcu i mi uda się coś złapać Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 20, 2016 Author Report Share Posted May 20, 2016 (edited) Nigdzie nie mogę znaleźć jakiej grubości jest przypon 25 lb. Czy ktoś mógłby to zdradzić? W ogóle jak przeliczyć lb na grubość ? I na jakie kulki najlepiej próbować łowić karpie? Edited May 20, 2016 by raventes Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted May 20, 2016 Report Share Posted May 20, 2016 25 lb to 25 lb. Nie ma przelicznika na grubość - jest tylko przelicznik na wytrzymałość i w tym wypadku wychodzi troszkę mniej niż 12 kilo. Hm... z kulkami to jest tak, że nie ma reguły, nie ma tzw złotej kulki. Dlatego nikt Ci nie napisze, że masz łowić na kulki X firmy Y i wtedy złowisz karpia. Jednak są jakieś kanony, które raczej się sprawdzają i tak - truskawka, truskawka-ryba, krab, rak, ananas i scopex, można pokusić się jeszcze o śliwkę i śliwkę z pieprzem. Oczywiście może był łączenie każdego smaku z każdym i nie ma tu żadnego kanonu. Ja używam kulek Top Secret. Do nęcenia kulki Małż i Owocowe. Do łowienia mam kilka wybranych smaków między innymi Piakntny Tuńczyk i Original Robin Red- Honey & pure Shrimps czyli Pikantana mieszanka-Miód-Krewteki. W każdym razie wystrzegaj się kupowania kulek najtańszych jakie są, opakowanie nie może być zakurzone bo to znaczy, że długo leżą na półce. Jak chcesz pogadać o kulkach to pytaj śmiało. JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 20, 2016 Author Report Share Posted May 20, 2016 Póki co dzięki za wyjaśnienia. Popróbuję, potestuję i w końcu może zjem karpia złowionego przez siebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted May 20, 2016 Report Share Posted May 20, 2016 Póki co dzięki za wyjaśnienia. Popróbuję, potestuję i w końcu może zjem karpia złowionego przez siebie Karpie są nie smaczne JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 21, 2016 Author Report Share Posted May 21, 2016 A jaka jest smaczna rybka na którą można by zapolować? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 21, 2016 Report Share Posted May 21, 2016 (edited) A jaka jest smaczna rybka na którą można by zapolować? TESCO a te które złowisz wypuść, urosną, rozmnożą się, będzie więcej radochy z łowienia niż z jedzenia. Edited May 21, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
JKarp Posted May 21, 2016 Report Share Posted May 21, 2016 TESCO a te które złowisz wypuść, urosną, rozmnożą się, będzie więcej radochy z łowienia niż z jedzenia. Nie zrozum mnie ( nas z Olkiem ) źle. W sumie nic by się nie stało gdybyś zabrał od czasu do czasu jedną rybę do domu. Jednak jeśli na rybach jest wędkarzy XXX i tylko co piąty chce zabrać rybę ... Oczywiście masz prawa zabrać wymiarowe ryby jednak naprawdę dużą frajdę sprawia uwolnienie swojej zdobyczy. Ja do dziś pamiętam jak pierwszy raz wypuściłem karpia i za każdym razem jak sobie przypomnę mam skok adrenaliny JK Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted May 21, 2016 Author Report Share Posted May 21, 2016 Zapewne to źle zabrzmi i źle odbierzecie moją wypowiedź,ale ... wolę zjeść rybkę ( obojętnie jaką - oczywiście złowioną zgodnie z przepisami / wymiarową ), niż iść do super / hiper / extra marketu i kupić jakąś rybkę która została złowiona nie wiadomo kiedy, przez kogo, w jaki sposób i gdzie. Przynajmniej wiem, co jem. Nie biorę też każdej złowionej ryby do domu - aż tak bezczelny to ja jeszcze nie jestem i jakieś resztki oleju w głowie jeszcze mi zostały Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted May 21, 2016 Report Share Posted May 21, 2016 Ależ nikt Ci nie zabrania zjeść ryby złowionej własnoręcznie i nikt tego nie będzie Ci wymawiał, ani Janusz, ani ja. Jeśli miałbym wskazać, to dla mnie najsmaczniejszą z ryb słodkowodnych jest lin w śmietanie... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts