Jump to content

Sprzęt do łowienia metodą spławikową..

Recommended Posts

Witam, potrzebuję porady.
Ja jako całkowity amator nie bardzo wiem jaki sprzęt sobie zakupić do łowienia na spławik.
Ogólnie teraz posiadam  wędkę na której łowię:
Wędka: Titanium Terminator 50 (Długość: 2,70m Weight: 60-80g Carbon 80%, kołowrotek Compressa cp30, spławiki w przedziale 2g -7g (stałe, przelotowe), żyłka Jaxon Carat premium 0,22mm, 
Posiadam też kołowrotek: Golden 2000 Gear Ratio 5:1:1
Obecną wędką nie jest w stanie za daleko rzucić, chciałbym coś lepszego, o ile kołowrotek mam nadzieję jest dobry samą wędkę przydało by się może wymienić na lepszą?
Łowić zamierzam na Odrze (Spółdzielnia Regalica w Szczecinie) oraz na jeziorkach i stawach w okolicach Szczecina. Jeżeli chodzi o moje planowane połowy to na rzece białą ryba, a na jeziorach, stawach to głównie Karaś, Krasnopióra, Liny i Okonie.
Łowić będę jedynie z brzegu.
Mój budżet to tak myślę, do 100zł
Proszę o pomoc w wyborze jakiegoś sprzętu do łowienia spławikowego.

Wędka: Titanium Terminator 50 (Długość: 2,70m Weight: 60-80g Carbon 80%,

Szybciej na grunt niż na spławik to się nadaje.

żyłka Jaxon Carat premium 0,22mm

Do spławikówki za gruba. Kup coś w okolicach 0,18. Tego Goldena od biedy do spławika możesz wykorzystać.

Obecną wędką nie jest w stanie za daleko rzucić,

Z co najmniej dwóch powodów:, jest za krótka, po drugie ma c.w. kija od szczotki, przeznaczona do dużo cięższych zestawów.

Szybciej na grunt niż na spławik to się nadaje.

Do spławikówki za gruba. Kup coś w okolicach 0,18. Tego Goldena od biedy do spławika możesz wykorzystać.

Z co najmniej dwóch powodów:, jest za krótka, po drugie ma c.w. kija od szczotki, przeznaczona do dużo cięższych zestawów.

Dziękuję za odpowiedź.

Hmmm... Jaka długość była by odpowiednia? Może propozycja jakiegoś konkretnego modelu wędziska?

Co do obecnej wędki, to próbowałem ją na grunt ale przy koszyczku 50g, wygląda jakby wszystko miało się urwać ( szczytówka nie wytrzymuje chyba takiego ciężarku i wszystko mocno wisi, a szczytówka mocno się ugina) i w sumie już raz  przy wyrzucie wszystko poszło do wody... Fakt faktem miałem wtedy żyłkę ok. 0,22mm. 

Na spławik łowi się na niej jako tako, jedyny problem to słaby wyrzut.

Natomiast co do żyłki na spławik, to specjalnie kupiłem grubszą, bo gdy miałem 0,16 czy 0,18 to często mi się wszystko urywało, nie wiem czego to była winna. Próbowałem dwóch różnych żyłek.  Może coś robiłem nie tak. (Dodatkowo koledzy się nabijali, że za cienka żyłka nawet na stawy... :( )

Czemu ta żyłka 0,22mm będzie za gruba? W czym może to przeszkadzać? 

Jaki spławik powinienem używać na dosyć spokojnym stawie? (Lin, karaś, krasnopióra)

Ostatnio używałem 6g - przelotowy. Gdy dawałem mniejszy to nie rzuciłbym za daleko, lżejszy pewnie byłby bardziej czuły... 

Dziękuję za odpowiedzi.

Dziękuję za podpowiedzi.
Co do bata to nie jestem przekonany ze względu, że u mnie na stawach raczej trzeba daleko rzucać i z brzegu nie idzie połowić.
Jestem bardziej za wędką teleskopową.
Obecnie posiadam:
Wędka: Titanium Terminator 50 (Długość: 2,70m Weight: 60-80g Carbon 80%,
Wędka: Mikado Fish Hunter 3,0m cw: 30 ( złamana szczytówka i teraz po wklejeniu nowej końcówki ma 2,7m - ma tylko trzy (łącznie z szczytówką te przelotki, między przed ostatnią przelotką, a szczytówką odstęp to 72cm.) - nie wiem czy coś z niej będzie, czy nie za duży odstęp?
Kołowrotek Compressa CP30
Kołowrotek: Golden 2000 Gear Ratio 5:1:1

Pytanie teraz jest takie, z tego sprzętu co tu posiadam co mnożna zrobić i który kołowrotek przydzielić do której wędki, pytanie czy ta naprawiona Mikado będzie się do czegoś nadawać? Bo jeśli nie to zostaje jeden wolny kołowrotek, który mógłbym wykorzystać do planowej wędki którą chcę kupić.
A zastanawiam się nad zakupem:

Konger Roder Tele Float 400mm 5-25g w cenie 30zł.

http://allegro.pl/wedka-konger-roder-tele-float-400-25g-i6209977083.html

Jak myślicie wędka będzie dobra dla mnie na spławik na połowy białej ryby na stawach, jeziorkach i nie raz rzece?
Czy będę wstanie rzucić dosyć daleko taką wędką?

Jaki ewentualnie kołowrotek w niezbyt wygórowanej cenie mógłbym do niej kupić?

Bardzo proszę o porady.