Jacekzk Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 Łowię ostatnio leszcze z"czerwonymi pryszczami". Nie wiem czy są zdatne do jedzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Sebusss Posted May 25, 2016 Report Share Posted May 25, 2016 Raczej nie jest to choroba wedlug mnie jest to wysypka tarlowa albo jakies slady po tarle? 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacekzk Posted May 25, 2016 Author Report Share Posted May 25, 2016 Nie wyglada to przyjemnie. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted June 4, 2016 Report Share Posted June 4, 2016 Wee... to to to nie wysypka a trądzik jak u młokosa. Wysypka tarłowa aż tak nie wygląda, to są zmiany chorobowe i raczej pochodzenia pasożytniczego albo wirusowego. Pleśniowe/ grzybowe choroby wyglądają inaczej. Zanieś chorą rybę do PZW, coś może sprawdzą. Do konserwacji pewnie nie masz formaliny, spirytusu szkoda, to zalej ją w szczelnym worku octem (10%). Dla bezpieczeństwa lepiej takich nie jedz, bo smażenie może nie zabija patogenów. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jacekzk Posted June 14, 2016 Author Report Share Posted June 14, 2016 Niestety leszcze wyrzuciłem z powrotem do wody. Drugim razem to tak zrobię jak powiedziałeś. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris1313 Posted June 28, 2016 Report Share Posted June 28, 2016 Trochę czasu minęło bo wyjechałem poza strefę internetu. W necie znajdziecie o chorobach ryb i przysłowie "zdrowy jak ryba" jest bardzo, bardzo naciągane, aż mi ich szkoda. Na zakończenie chcę apelować, aby ryby do uwolnienia możliwie oszczędzać przed dotykaniem by nie uszkodzić śluzu. To bardzo ważna ich bariera ochronna! Ryb chorych bezwzględnie nie wolno uwalniać!. Trzeba je zabić i zakopać, chyba że masz akurat ognisko do spalenia ich. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts