Jump to content

Przypon wolframowy, czy inny?

Recommended Posts

Witam.

W związku z tym, że zamierzam również podjąć walkę z drapieżnikami za pomocą spinningu chciałem Was spytać odnośnie przyponów jakie zastosować. Mianowicie podobno przypony wolframowe posiadają kilka wad ( m.in skręca się ). Czytałem w necie, że są nowsze / lepsze przypony od wolframowych właśnie, czyli: Surflon, Surfstrand oraz Titanium Braid. Przy czym są one wykonane z różnych splotów tj: 1x7, 7x7, 1x19

Czy gra jest warta świeczki i zamiana przyponów wolframowych na któryś z tych jakie wymieniłem jest warta świeczki, czy nowsze nie znaczy lepsze i nie kombinować tylko stosować wolframowe?

Fakt, przypony wolframowe po pierwszym braniu, lub zaczepie potrafią zamienić się w sprężynkę. Niektórzy wędkarze podgrzewają je co umożliwia ich wyprostowanie, ale moim (i nie tylko moim) zdaniem osłabia je i to nawet dość znacznie.

Ja stosuję przypony DRAGON Titanium-wire 40cm, są droższe ale nie zakłócają pracy przynęty tak jak stalowe i nie skręcają się jak wolframy.

Jak na razie nie zawiodłem się na nich, pod warunkiem stosowania nie krótszych niż 30cm.

Titanium-wire ma specyficzną cechę, jak zapewne przeczytałeś, jest elastyczna. Ja nie narzekam i po próbie używania wielowłóknowych, pozostałem jednak przy wire. Ale to moje subiektywne zdanie, wypróbuj jedne i drugie, zobaczysz co Ci bardziej pasuje.

• 1 month later...

My robimy i sami używamy przyponów Surflonowych - 49 splotów w otulinie nylonowej, z agrafkami z drutu dentystycznego które się nie rozpinają i są bardzo wytrzymałe. Przypony się nie odkształcają.

post-3650-0-86567300-1468323604.jpg

• 4 weeks later...