raventes Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Witam. W związku z tym, że zamierzam również podjąć walkę z drapieżnikami za pomocą spinningu chciałem Was spytać odnośnie przyponów jakie zastosować. Mianowicie podobno przypony wolframowe posiadają kilka wad ( m.in skręca się ). Czytałem w necie, że są nowsze / lepsze przypony od wolframowych właśnie, czyli: Surflon, Surfstrand oraz Titanium Braid. Przy czym są one wykonane z różnych splotów tj: 1x7, 7x7, 1x19 Czy gra jest warta świeczki i zamiana przyponów wolframowych na któryś z tych jakie wymieniłem jest warta świeczki, czy nowsze nie znaczy lepsze i nie kombinować tylko stosować wolframowe? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Fakt, przypony wolframowe po pierwszym braniu, lub zaczepie potrafią zamienić się w sprężynkę. Niektórzy wędkarze podgrzewają je co umożliwia ich wyprostowanie, ale moim (i nie tylko moim) zdaniem osłabia je i to nawet dość znacznie. Ja stosuję przypony DRAGON Titanium-wire 40cm, są droższe ale nie zakłócają pracy przynęty tak jak stalowe i nie skręcają się jak wolframy. Jak na razie nie zawiodłem się na nich, pod warunkiem stosowania nie krótszych niż 30cm. Link to comment Share on other sites More sharing options...
raventes Posted June 7, 2016 Author Report Share Posted June 7, 2016 Dzięki za odpowiedź. A czy lepiej zastosować Titanium wire czyli 1 włóknową, czy lepiej dopłacić nieco do Titanium Braid, czyli 7 włóknowej ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 7, 2016 Report Share Posted June 7, 2016 Titanium-wire ma specyficzną cechę, jak zapewne przeczytałeś, jest elastyczna. Ja nie narzekam i po próbie używania wielowłóknowych, pozostałem jednak przy wire. Ale to moje subiektywne zdanie, wypróbuj jedne i drugie, zobaczysz co Ci bardziej pasuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 My robimy i sami używamy przyponów Surflonowych - 49 splotów w otulinie nylonowej, z agrafkami z drutu dentystycznego które się nie rozpinają i są bardzo wytrzymałe. Przypony się nie odkształcają. Link to comment Share on other sites More sharing options...
kajakowy Posted August 9, 2016 Report Share Posted August 9, 2016 odnośnie przyponów wolframowych to uzywam z drugi sezon i pare ladnych rybek bez problemu sie wyciagnelo. Minus jest taki ze po obrotowkach sa dosc mocno powichrowane. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts