kiepskiwedkarz Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Dzień dobry, w przyszłym miesiącu mój tato kończy 60 lat i w związku z tym chciałbym przygotować mu jakiś prezent. Jest zapalonym wędkarzem z wieloletnim stażem. Ja niestety nie jestem "wędkarsko" ukierunkowany, dlatego też zwracam się do użytkowników forum o poradę. Dla przybliżenia obecnej sytuacji: Główne miejsce połowów: Szczecin, rzeka Regalica z wieloma kanałami. Połów z łodzi (mała łódź ok. 4 metry długości z silnikiem 4 KM). Posiadany sprzęt: kilka różnych wędzisk kolekcjonowanych przez lata wraz z pokaźną bazą dodatków. Przeważnie sprzęt był uzależniony od niezbyt wysokiego budżetu. Łowione są wszystkie rodzaje ryb dostępnych w rzece: okonie, szczupaki, sandacze, płocie, sumy, leszcze, węgorze i inne Zdarzają się okazy małe i bardzo duże. Nie pamiętam dokładnie, ale największy sum jaki się trafił miał na pewno ponad 30 kg. Częstość połowów: ok 10 razy w miesiącu. Na 50 urodziny kupiłem tacie spining Shimano Speedmaster, 270 cm, o dość niskim ciężarze wyrzutu. Dokładnie nie pamiętam, nie znalazłem tego modelu w obecnej sprzedaży. Problem w tym, że wędka złamała się przy dość małej rybce po miesiącu użytkowania. Tata naprawił ją samodzielnie, ale w związku z tym, że jest okazja pomyślałem o nowym spiningu. W między czasie posiadał inne wędki, ale chciałbym kupić coś porządnego. Budżet nie ograniczony, ale myślę że rozsądna cena za tego typu wędkę nie powinna przekroczyć 1000 zł. Być może ktoś doradzi inny rodzaj wędki, albo podpowie coś o nowościach w wędkarskim świecie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 (edited) A może zamiast nowości to jakiś klasyk? Mamy w komisie unikalną wędkę - Talon IM6 Plus MHM2, składana w firmie Aquarius. Spinning głównie rzeczny i plażowy chociaż i z łodzi oczywiście można łowić, na suma, troć czy łososia. Wędka dla profesjonalisty, właściwie już nieosiągalna nawet na rynku sprzętu używanego. Stan idealny. Za nowe wędzisko tej klasy trzeba wydać 2000zł, może więcej. Niech może inni forumowicze się wypowiedzą na temat tego spinningu.. A z nowości to może jakiś dobrej klasy kołowrotek skoro Pana tata ma dużo wędek? Możemy coś zaproponować. Więcej info na priv. Edited June 17, 2016 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 (edited) Gdybym dysponował budżetem ok. 1000 PLN, zainteresowałbym się HM80 Magic Touch 29-04-230. Długość 230cm w zupełności wystarczająca do łowienia z łódki, cw 7-21,5g też wystarczające na rybki o jakich piszesz. Moim zdaniem w pełni zaspokoiłby potrzeby Twojego Taty. Ps Jest szczegółowo opisane w tegorocznym katalogu DRAGON-a na str. 9. Edited June 17, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 Może i Kiepskiwedkarz, ale za to dobry syn. A skoro chcesz przeznaczyć kasę i to moim zdaniem niemałą na prezent - jubileuszowy - dla ojca, to może pomyśl o kiju robionym na zamówienie. Wtedy możesz sobie też zażyczyć odpowiedniej dedykacji wypisanej na blanku. Za 1000 zł możesz już zamówić coś na dobrym, rasowym blanku. Poszukaj jakiejś pracowni rodbuildingowej i przemyśl to na spokojnie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 To też bardzo dobry pomysł Jotes. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 17, 2016 Report Share Posted June 17, 2016 (edited) Idąc za radą Jotesa, mogę polecić Ci Tomasza. Edited June 17, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
kiepskiwedkarz Posted June 28, 2016 Author Report Share Posted June 28, 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedzi i porady. Jestem już w trakcie budowania nowej wędki. Co prawda nie skorzystałem z usług polecanego p. Tomasza, ale znalazłem odpowiednią firmę która się tym zajmie. Podzielę się efektem końcowym na forum Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts