Rosjin Posted June 18, 2016 Report Share Posted June 18, 2016 (edited) Witam wszystkich czytających. Otóż mam pytanie. Łowię na dużych jeziorach i na rzekach na których łowię szczupaki okonie i klenie na obrotówki i kopyta, lecz chce spróbować na woblera tylko nie wiem jakiego wybrać z pośród podanych niżej: Bonito 7cm F/S HOLO Select CLASSIC 9cm NEW WOBLER BONITO 7cm F/S NEW WOBLER BONITO 7cm F/S Myślę że mi pomożecie wybrać najlepszy :>. Woblera/woblery chce zamówić jutro żeby przyszły do środy żebym mógł połowić na weekend Edited June 18, 2016 by wind edycja linków. Prosze osadzać linki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 (edited) Mateusz, nie ma "najlepszych" woblerów. Raz rybki chcą gryźć tego innym razem innego. Ja mam w swoim arsenale kilkadziesiąt woblerów różnej maści i autoramentu. Na przykład na jednym i tym samym łowisku jednego dnia może królować Sting HP, a następnego dnia jest kompletnie ignorowany, za to rybki jak szalone będą łomotały w karasia P. Inna przynęta będzie skuteczna na jednym łowisku, inna na drugim. Poza tym - moim skromnym zdaniem - uda się jedną przynętą skusić okonia i klenia, ale na tę samą przynętę, szczupak będzie tylko przypadkowym przyłowem. Tak dla przykładu - w ubiegłym roku na j. Łękno, podczas tarła uklei, sandacze jak szalone uganiały się za dedykowanym na bolenia Thrillen BMB, w tym roku w Warcie, boleń żerował na moich oczach w odległości 30-40m, ukleje aż pryskały z wody, nie miał jednak zamiaru skusić się na tego samego Thrilla, puknął go tylko kilkakrotnie, jakby odganiając intruza. Zresztą nie pokusił się też na inne podawane mu "smakołyki". Nie ma reguły. Kup kilka różnych woblerów, o różnej akcji, różnym kształcie, zarówno pływających, jak i tonących - poeksperymentuj. Edited June 19, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosjin Posted June 19, 2016 Author Report Share Posted June 19, 2016 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 Kup sobie ten wobler, w wersji pływającej DR 6 cm. To najlepszy killer na szczupaki i okonie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 19, 2016 Report Share Posted June 19, 2016 (edited) No i wszystko na ten temat. Nie pomyślałem o tym. Dorze byłoby kupić dwie sztuki, bo gdy Ci jednego jakaś "torpeda" zabierze do zabawy dla dzieci, to będziesz miał zastępcę, który pozwoli Ci nadal powędkować bez konoeczności natychmiastowego powrotu do domu. Edited June 19, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosjin Posted June 19, 2016 Author Report Share Posted June 19, 2016 Jotes za jakis czas go kupie :> Alexspin i tak zrobie A na jakiegokolwiek woblera ktorego kupie jest szansa ze zachaczy sie sum? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 (edited) Oto moje pewniaki na Suma - '' Warszawskie '' czyli rękodzieło. Albo Japończyki - Panacea. Edited June 21, 2016 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 (edited) Zbyszku, Mateusz pytał o woblery na szczupaka, okonia i klenia, a Ty mu serwujesz sumowe... Suma przewiduje tylko jako przyłów. Bez urazy, rozumiem, że chcesz zaprezentować to czym dysponujesz, ale może w takim razie "w temacie", na pewno Autorowi przyda się każda rada dotycząca przynęt na ryby o które pytał... Edited June 21, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 ''A na jakiegokolwiek woblera ktorego kupie jest szansa ze zachaczy sie sum?'' Zaproponowałem woblery na które Sum się skusi, nie uważam tego za off topic. OK, skoro Cię to tak razi to zgłoś i usuną. Ja nie mogę tego usunąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 (edited) Zbyszku, nic mnie nie razi, nie masz potrzeby usuwać i obrażać się. Pokazałeś przynęty sumowe, ale przecież na pewno możesz też zaproponować szczupakowe i okoniowo-kleniowe. Sam byłbym ciekaw okoniowo-kleniowych nowości, bo to ryby z zakresu moich zainteresowań. Nota bene, choć nie mam doświadczenia z sumami, to wydaje mi się, że jest szansa na przyłów suma na przynętę szczupakową w rozmiarze interesującym te żarłoczne smoki i prowadzoną blisko dna, ale tu nie chcę się wymądrzać, bo dla mnie sum jest rybą nieodgadnioną, tajemniczą i nieosiągalną... Edited June 21, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosjin Posted June 21, 2016 Author Report Share Posted June 21, 2016 (edited) Kupilem woblera jaxon atract XTR-R 6,5cm, 6,5g.Kolor A,wobler plywajacy Edited June 21, 2016 by wind edycja linku Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 21, 2016 Report Share Posted June 21, 2016 Te akurat woblery omija się szerokim łukiem. Alek dał Ci link do najlepszego woblera tej firmy. Czemu nie skorzystałeś? I pamiętraj, woblery Jaxona należy natychmiast po zakupie lakierować, bo ich lakier to lipa i po pierwszym użyciu się łuszczy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rosjin Posted June 21, 2016 Author Report Share Posted June 21, 2016 Jotes, nie skorzystalem z okazji bo nie mialem czasu zeby czekac az paczke mi dojdzie, ale niedlugo go zamowie. Z jakiego powodu nalezy omijac szerokim lukiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 22, 2016 Report Share Posted June 22, 2016 Kupilem woblera jaxon atract XTR-R 6,5cm, 6,5g. Kolor A,wobler plywajacy Mam ten wobler w trzech odmianach kolorystycznych B, D i F. Próbowałem je zarówno w jeziorach , jak i w rzekach. Prowadziłem na różne sposoby. Niestety, nawet puknięcia na to nie było. Ładny gadżet i tyle. Na szczęście nie były drogie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 22, 2016 Report Share Posted June 22, 2016 Mam ten wobler w trzech odmianach kolorystycznych B, D i F. Próbowałem je zarówno w jeziorach , jak i w rzekach. Prowadziłem na różne sposoby. Niestety, nawet puknięcia na to nie było. To jest najlepszym wyjaśnieniem, dlaczego należy je omijać. Wyjątek stanowi ten, który Alek zalinkował w pierwszym poście. Ale i tak trzeba je wszystkie lakierować samemu, jeszcze przed pierwszym użyciem. A to już wystarczający powód, żeby je skreślić całkowicie z mojej listy życzeń. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted June 22, 2016 Report Share Posted June 22, 2016 Jotes za jakis czas go kupie :> Alexspin i tak zrobie A na jakiegokolwiek woblera ktorego kupie jest szansa ze zachaczy sie sum? Moim skromnym zdaniem, w każdego prawidłowo pracującego i wykonanego woblera jest szansa że uderzy Sum. Oczywiście są woblery typowo Sumowe, bardzo agresywne, często nadają się właściwie tylko do trollingu. Natomiast w dobrze zrobionego, pracującego i umiejętnie podanego woblera na Szczupaka, również uderzy Sum czy Sandacz. Między innymi dlatego używamy i handlujemy głównie woblerami wykonywanymi ręcznie i testowanymi przez twórców a potem wędkarzy. Wiele lat doświadczeń pozwala dobrać odpowiednie barwy, wielkość, kształt, rodzaj i kąt nachylenia łopatki i inne parametry tak, aby te przynęty były naprawdę skuteczne a nie tylko efektownie wyglądały. Dobry wobler powinien skupiać uwagę różnych drapieżników, wtedy jest naprawdę skuteczny. Dlatego śmiało polecam woblery Warszawskie, Sendal czy inne dostępne na rynku woblery wykonane ręcznie. Pozdrowionka i udanych łowów! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 22, 2016 Report Share Posted June 22, 2016 (edited) Dodam, że ich ceny wcale nie odbiegają znacznie od cen woblerów produkowanych taśmowo. Jedyne zastrzeżenie z mojej strony - nie zawsze mają całkowitą powtarzalność - za to ich jakość nie budzi zastrzeżeń takich jak w stosunku do "chińszczyzny" oferowanej między innymi przez JAXON-a lub MIKADO. Z polskich producentów można polecić oczywiście SALMO (drogie) i KENART-a (znacznie tańsze, dorównujące łownością i jakością "salmonidom"). Edited June 22, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts