Oskar Czernecki Posted June 27, 2016 Report Share Posted June 27, 2016 Witam. ŁOWIE NA SPINING Byłem dzisiaj w sklepie i zastanawiam się nad wędką konger od 5-20gram wyrzutu (lepiej czyma mi się w ręce i jest dużo lżejsza ale boje się ze na szczupaku ją złamie) jest jeszcze jedna taka sama tylko od 5-25gram wyrzutu troszkę cięższa i twardsza i nie wiem którą wybrać PROSZĘ O POMOC ( MAM 14 LAT ) OBIE WĘDKI DLUGOSC 2,40 A CENA 150 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 28, 2016 Report Share Posted June 28, 2016 (edited) Trudno będzie Ci pogodzić jednym wędziskiem okonia, sandacza i szczupaka. To dość zróżnicowane ryby. Wędki o CW 5-20 lub 5-25 są uważane za najbardziej zbliżone do uniwersalnych, ale to tylko "zbliżenie", bo generalnie nie ma wędzisk uniwersalnych. Długość 2,40 będzie przykrótka do łowienia z brzegu, bardziej zdałaby się 2,70, chyba że będziesz głównie wędkował z łodzi, to 2,40 będzie OK. Nie obawiaj się, że szczupak złamie Ci wędkę 5-20g, w naszych wodach rzadko zdarzają się rekordowe egzemplarze. Zastosuj żyłkę 0,22-0,25mm, lub plecionkę 0,10mm to spokojnie wyjmiesz przyzwoitego szczupaka 60-80cm, a na pewno nie narazisz wędziska na złamanie. W ubiegłym roku wędziskiem KONGER Maxim Twist 300cm/1-10g, na plecionce 0,08mm, wyholowałem 70-cm szczupaka. Poza tym naucz się korzystać z hamulca kołowrotka, to unikniesz przykrych niespodzianek. Ps Na początek odradzam plecionkę, jest nierozciągliwa i nie wybacza błędów podczas holowania. Przyzwoitą żyłką będzie model pdf-30-00-022, lub tańsza Camou. Edited June 28, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 (edited) A ja zaproponuję Ci spinning CUPIDO DARK PRO w długości 2,40m. Nominowany ciężar wyrzutu to 10-30g ale kij spokojnie radzi sobie również z lżejszymi przynętami, nawet 5 gramowymi. Szczytówka to syto uzbrojona w przelotki wklejka, dzięki której wędka jest bardzo czuła na brania nawet niewielkich okoni. Wędka jest bardzo lekka, wytrzymała i wygodna. Cena też jest bardzo korzystna. Tak jak napisał Alexspin, nie ma wędek uniwersalnych ale myślę że Cupido Darko Pro czy Port Nando świetnie nadają się na te 3 gatunki drapieżnika. Edited July 12, 2016 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 Moim skromnym zdaniem "wklejanka" na szczupaka, to pomyłka. Fakt, że na "wklejankę" wyholowałem tego szczupaka, nie oznacza, że się do tego szczególnie nadaje. Pdobne mam zdanie jeśli chodzi o sandacze, nie wspominając o kleniojaziach. "Wklejanki" to wędki na okonia, do bocznego troka i drop shota, na pewno nie są to wędziska predestynujące do miana uniwersalnych. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 (edited) Alex, nie mogę się zgodzić. Łowiłem na te wędki i uważam, że właśnie są uniwersalne dla niewymagającego użytkownika. Oczywiście że nie polecę ich profesjonalistom ale nastolatkowi, który z jakiegoś powodu nie może sobie pozwolić na 3 wędki spinningowe, polecam z czystym sumieniem. Pozdrawiam. Edited July 13, 2016 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 (edited) Ja niestety jestem innego zdania, nie dla tego, żeby polemizować, ale uważam, że właśnie dla początkującego nastolatka lepsza będzie wędka z tradycyjną szczytówką i w zakresie CW 5-20 (25)g, a wybór i tak należy do samego użytkownika. Edited July 13, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts