awel Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 Witam Koledzy pomóżcie - jestem totalnym amatorem i poszukuje wędki, która będe łowil na rzece ale również na jeziorze z brzegu oraz od czasu do czasu z łódki ( z pomocnikiem jako ze posiadam już wędkę cw 10-30 w grę wchodzą takie modele: 1)Dragon Viper Pro Catfish 305cm cw40-120 2) Dragon Magnum Ti Salmon 305 cm cw 30-70 3) Abu Devil Spin 1002 305cm cw 40-80 jako przynety posiadam pare cięższych blach, jakies wahadłowki, wieksze kopytka i woblerki dzieki :-) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 Jakie ryby będziesz łowił? Te łupy, które tu wskazałeś, to bardzo ciężki kaliber, nie dla totalnych amatorów i nie na polskie ryby. No chyba, że szykujesz się tylko na sumy. Ale i tak ręka Ci spuchnie i nie wytrzyma nawet 1 godz. I jeszcze jedna uwaga: Jeśli szukasz kompromisu, pomiędzy łowieniem z brzegu, a z łodzi, to długość 2,70 m - max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
awel Posted July 12, 2016 Author Report Share Posted July 12, 2016 (edited) hm.... tylko ze 2,70 juz mam cw 10-30 i chcialem cos dluzszego , wiekszego i ciezszego wlasnie na rzeke a nie bardzo chcialbym kupowac powiedzmy cw 30-50 czy 20-50 ale moze sie myle tak jak mowilem ekspertem nie jestem, co do odpadajacej reki to w sumie jest tylko 10dkg roznicy w porownaniu do tego co mam p.s ryby szczupak, jakis sandacz , okon to co w jeziorze a i moze z rzeki jakis sum sie trafi Edited July 12, 2016 by awel Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 ryby szczupak, jakis sandacz , okon to co w jeziorze a i moze z rzeki jakis sum sie trafi Nie ma takich superautomatów, które obsłużą ryby od A do Z, czyli od okonia aż do suma. Kijek szczupakowo-sandaczowy już masz, obsłużysz nim te ryby. Na okonia do 18 g max potrzebujesz. Nadaje się też na klenia, jazia i bolenia. A na suma? Na tę rybę konieczny jest nie tylko solidna pała, ale też i odpowiednio mocny i duży kołowrotek, no i gruba żyłka lub plecionka. Nawet jeśli chcesz coś nowszego i mocniejszego na szczupaka i sandacza, to do 40 g max. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 (edited) To ja zaproponuję Ci wędzisko używane ale bardzo wysokiej klasy, które mamy w komisie. DAIWA POWERMESH PM110-10, 305cm, 15-55g. Wędka jest w stanie idealnym, możemy udzielić na nią gwarancji. Cenę podam na priv lub sprawdź sobie na allegro. Jest tylko jedna taka wędka na rynku, więc na pewno znajdziesz Myślę że spełni Twoje oczekiwania, poza tym można powiedzieć że jest to już unikat. Edited July 12, 2016 by Guest Link to comment Share on other sites More sharing options...
awel Posted July 12, 2016 Author Report Share Posted July 12, 2016 Nie ma takich superautomatów, które obsłużą ryby od A do Z, czyli od okonia aż do suma. Kijek szczupakowo-sandaczowy już masz, obsłużysz nim te ryby. Na okonia do 18 g max potrzebujesz. Nadaje się też na klenia, jazia i bolenia. A na suma? Na tę rybę konieczny jest nie tylko solidna pała, ale też i odpowiednio mocny i duży kołowrotek, no i gruba żyłka lub plecionka. Nawet jeśli chcesz coś nowszego i mocniejszego na szczupaka i sandacza, to do 40 g max. wiem wiem ze takich superwedek nie ma ale mimo wszystko chcialbym cos mocniejszego miec skoro jeden juz mam i tak samo z ta daiwa w zasadzie tam niewiele sie rozni , to sam nie wiem moze kupic jakas 3m bo myslalem wczesniej o Dam Ultra Strong Power 3m cw 20-50,albo Jaxson Virtuo Spin 3m cw 20-60 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted July 12, 2016 Report Share Posted July 12, 2016 Zerknij post wyżej bo chyba przeoczyłeś. Daiwa którą Ci proponuję, połowisz Sandacza czy Szczupaka ale nie będziesz miał niemiłej niespodzianki jak przywali Ci 50kg Sum. Jeśli wędka Ci nie podpasuje, możesz ją odesłać Link to comment Share on other sites More sharing options...
awel Posted July 12, 2016 Author Report Share Posted July 12, 2016 Odnosnie Daiwy poszlo pw A skoro mowicie ze tamte do grzmoty na wielkie ryby to moze z 3 metrowek Dam Ultra Strong Power 20-50 Jaxon Virtuoso Spining 20-60 i Shimano: Catana dx 20-50 lub Vengeance 20-50 Link to comment Share on other sites More sharing options...
awel Posted July 12, 2016 Author Report Share Posted July 12, 2016 i od razu pytanko do kompletu czy kolowrotek Mitchel 308 Pro Fd 2000 da rade do tej wedki Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted July 13, 2016 Report Share Posted July 13, 2016 (edited) Jeśli wędzisko o dolnej granicy CW ponad 20g, to kołowrotek minimum 4000, ten MITCHEL to do okoniówki. Uparłeś się na ten ciężki zestaw, jakbyś planował połów submarine. Poczytaj to co napisał Jotes. Jeśli masz kijek 270cm/10-30g, to masz wszystko, co Ci potrzeba, chyba, że to bazarowy "badziew". Na Twoim miejscu zainwestowałbym w solidny kołowrotek model 1046-040 i do tego dobrą plecionkę 9-14kg. Osobiście też preferuję długie wędziska, ale ja spinninguję wyłącznie z brzegu, a i w tym przypadku głównie używam wędzisk 270cm. Co prawda mam wędki 300cm/1-10g (spinning z otrzcinowanego brzegu) i 300cm/10-30g (spinning z brzegu morza), ale głównie używam 275cm/1-7g, lub 270cm/3-14g i to w pełni zaspokaja moje potrzeby jeśli chodzi o nasze mizerne rybki jakie jeszcze pozostały po sieciowych odłowach PZW. Ps Informuję wszem i wobec - @awel wreszcie zdecydował się. Wybrał Viper 305cm/14-42g i Spro model 1046-040. Ufff... Edited July 13, 2016 by Alexspin Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts