Skocz do zawartości

Druga wędka w życiu, po długiej przerwie

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Pierwszy kontakt z wędką miałem w wieku 12 lat, wtedy to tato kupił mi pierwszą wędkę na rynku w Augustowie. Zapał był wielki przez 3 sezony uwielbiałem wypływać z nim łódką oraz rzucać z pomostu. Wędkę ukradziono i najwyraźniej "przywiązany" był do niej mój zapał. Teraz po 10 latach chciałbym wrócić do łowienia ryb.

Pierwsza myśl? "Pójdę w niedzielę na rynek to coś znajdę, albo... przeczytam coś w internecie i zamówie". Czytam czytam czytam i rynek sobie daruję, czytam dalej i wychodzi na to że trzeba tworzyć wędkę od początku bo zestawy są średnie.W związku z tym przedstawię sytuację.
1. Czy wędkę kupuje się jak buty? W sklepie trzeba pomacać czy może szukać w sklepach internetowych ciesząc się zaoszczędzonymi groszami?
2. Czy w dużym sklepie wędkarskim można liczyć na pomoc w doborze sprzętu? Boję się że jak pójdę zielony to mi wcisnął jakiś zestaw który po prostu im nie schodzi.

3. Jestem początkujący i najprawdopodobniej taki zostanę potrzebuję taniej niezawodnej wędki teleskopowej albo segmentowej

4. Łowiska: 90% staw, 7% jezioro, 3% rzeka(chciałbym spróbować bo nigdy tego nie robiłem). (łowienie najczęściej z brzegu/pomostu)

5. W stawie mam karasie, karpie, szczupaki, sumy, liny, ?tołpyga? ogólnie sztuki 0,5kg-5kg

6. Łowić chciałbym głównie na spławik, ale spining kilka razy w roku byłby ciekawy.

Mam pytanie czy wystarczyłaby mi krótka wędka czy brać jakieś 3,9m?
Chciałbym zmieścić się z kijem, kołowrotkiem, żyłką, haczykiem, spławikiem  w 300zl.

Ogólnie szukam uniwersalnej wędki w jak najlepszej cenie do jakości.

kij Jaxon Extera carp lub http://www.decathlon.pl/wdka-carpe-xtrem-5-300-id_8350165.html

kołowrotek http://www.decathlon.pl/avocet-freespool-6000-id_8361049.html

Edytowane przez Mike_low

Ogólnie szukam uniwersalnej wędki w jak najlepszej cenie do jakości.

Nie ma takich. Trudno pogodzić wędkarstwo spławikowe ze spinningiem jednym wędziskiem.

Podobnie do wędkarstwa jak Ty podchodzi mój zięć, jego zestaw:

- model WJ-ARX36030

- model KJ-ARM300M

- model TDC-30-25-328

i jest zadowolony, ale On jest wędkarzem typowo "urlopowym".

Ps

Raczej odpuść sobie kołowrotek z "wolnym biegiem", a już ten z Twojego linku, to totalna zabawka targowiskowa.

Edytowane przez Alexspin

Ja również zaliczam się do wędkarzy urlopowych i doskonale rozumiem że nie ma rzeczy do wszystkiego ale nawet kupując auto kierujemy sie tym aby dojechać z punktu A do punktu B. Pomijając miłośników off roadu czy szybszej jazdy. Podjadę może jutro do sklepu wędkarskiego i mi coś doradzą dla wędkarza amatora.