Skocz do zawartości

Ogrzanie się :)

PioPiotrek
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Mam do was pytanie koledzy wędkarze :) 

Dni się stają coraz zimniejsze. Zimno brrr no i właśnie tu jest problem.

Macie jakieś rozwiązania do ogrzania się nad wodą.Ognisko odpada. Może jakieś piecyk czy coś. Żeby dawało ciepełko żeby można było się ogrzać :) Niestety nie posiadam namiotu :(

Dziękuje z góry za pomoc :) 

Niestety nie posiadam namiotu

Kiedyś, lata temu, gdy jeździłem jeszcze z gruntówkami na nocki, za namiot służyła mi płachta foli. Zresztą, namiotów nawet nie wolno było ustawiać poza polami namiotowymi, a jak wiadomo, chciałem mieć go tuż przy wędziskach. Na brzegu miałem zakopane w piasku 4 kołki, po przyjeździe wbijałem je w ziemię, naciągałem filię, z dołu przyciskałem piaskiem i w ten sposób byłem chroniony od wiatru z każdej strony. Nawet miałem kawałek fili na przód i gdy było potrzeba, to i wejście zamykałem. Przeżyłem tak nad wodą wiele burz, wiele deszczowych i wietrznych dni. To ważne, by jakoś ochronić się od wiatru. W takim namiocie, kładłem na ziemi zwykłą kufajkę, nakrywałem się śpiworem i mogłem się nawet wyspać. Ale gdy bombka lub dzwoneczek szły do góry, to ja je słyszałem przez sen, zanim jeszcze drgnęły. Niektórzy koledzy mogą potwierdzić fakt, że i światła samochodu, zanim stał się widoczny, już mnie potrafiły zgonić z "wyra", tak głośne były. :) 

A do dogrzewania się, warto mieć ze sobą choćby taką lampę. ;)

Są takie metalowe kieszonkowe podgrzewacze na benzynę. Wlewasz, podpalasz, to się żarzy w środku a obudowa się mocno nagrzewa. Wkładasz między kurtkę a bluzę lub trzymasz w dłoniach jak trzeba i masz przez kilka godzin naprawdę ciepło.

W sklepach sportowych można dostać podgrzewacze chemiczne. Woreczek silikonowy z żelem, mieszają się 2 składniki i wydziela się ciepło. Ale jest to krótkotrwałe rozwiązanie i nie daje tyle ciepła co wspomniany podgrzewacz na paliwo.

post-3650-0-85414900-1470812070.jpg

Edytowane przez Gość

Dziękuje wam za odpowiedzi :)  ale z denaturatem nie miałem najlepszych wspomnień :(  niestety jeden z wędkarzy nie zauważył mojego palnika i wywrócił go.A po drugie śmierdzą ręce gdy zastosuje się paliwo  :(

Jotes kolega dał mi taką lampkę i na otwartej przestrzeni nie daje dużo ciepła    :( A Wędkarstwo u Zbyszka. Fajny patent a krótko trwały ;) .

Chciałbym sie cały ogrzać a nie tylko ręce :)  :(  .

Jeśli umieścisz podgrzewacz na klatce piersiowej to będzie rozgrzewał całe ciało, łącznie z kończynami. I nie powiedział bym że to krótkotrwałe rozwiązanie bo starcza na kilka godzin, potem dolewasz paliwa i grzejesz się dalej. To urządzenie nie raz pomogło mi przetrwać siarczyste mrozy przy łowieniu podlodowym.

A poza tym, nie ma złej pogody, jest tylko niewłaściwe ubranie :)

Nie wiem czy będzie wiadomo o co chodzi ale mam nadzieje że tak :)

Jeżeli nie będzie się kłaść kubka to nie potrzeba a jeżeli chciało się by zagotować to trzeba zrobić kanał odprowadzający. Można do tego zrobić zamykany kanał. Do ogrzewania się będzie zamknięty kanał a do podgrzania wody otwarty.

post-3956-0-89700000-1470839170.png

nie ma złej pogody, jest tylko niewłaściwe ubranie

Święte słowa.

Ostatnio będąc na rybach byłem dość grubo ubrany.

Grubo nie znaczy dobrze/ciepło. Dobra bielizna termoaktywna i odpowiednia odzież wierzchnia są najważniejsze. Czapka i buty też mają wpływ na ogólne odczuwanie zimna.

Może nie wygląda dobrze ale nie o to chodzi chodzi o funkcjonalność :)
Jest to kuchenko/ogrzewacz wszystko paląca. Można wstawić buddy burnera tzw podgrzewacz, pojemnik lub palnik na benzynę lub po prostu drewno ;)
Jest to TESTOWA kuchenko/ ogrzewacz. Gdy wszystko dobrze wypadnie wszystko zostanie od nowa zbudowane. Drzwi MUSZĄ być zmodernizowane :unsure:
Pierwsze testy wypadły bardzo dobrze szybko przygotowałem sobie wodę na kawę a i można sobie co nie co też i ugotować.

Można sobie przygotować posiłek lub po prostu ogrzać się

Jak tu wstawić zdjęcie

A tu fotki jak prezentuje się kuchenko/ogrzewacz

post-3956-0-14036700-1471114572.jpg

post-3956-0-80825100-1471114577.jpg

post-3956-0-55231000-1471114582.jpg

post-3956-0-23868400-1471114587.jpg

post-3956-0-94222700-1471114591.jpg

• 3 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...