Jump to content

Feeder do dalekich rzutów.

szymonxx
 Share

Recommended Posts

Witam ! :)

Panowie, piszę w imieniu kuzyna.

Poszukuję Feedera do dalekich rzutów. Głównie do łowienia na jeziorach. Cena w granicach 120 zł ( +/- 10 zł). Poproszę o opinie, opis kija i jego przeznaczenie.

Do tego jakiś fajny kołowrotek (też w tych pieniądzach). Taki żeby starczył na jakiś czas, nie na sezon :)

Większych wymagań nie mam, bo się średnio znam na gruntowaniu. Liczę na wyczerpujące odpowiedzi. Jeśli nie udało mi się opisać wszystkich czynników eliminujących sprzęt, proszę pisać :)

Co do kijek to w tej cenie ciężko będzie znaleźć kijek dobrze ładujący się. Myślę że w tej cenie niech zakupi każdy feeder, ważne żeby miał długość 3,90-4,20 cm. Resztę trzeba nadrobić dobrym dobraniem żyłki, czyli odpowiednia średnicą i nie przeciążeniem wędki czyli np. jeżeli jest cw 80 to koszt z zanętą nie może ważyć 70g.

Co do kołowrotka to polecam bardzo Okume TRB w tej cenie oczywiście.Kołowrotek ciężki do zajechania i w dobrej cenie.

Na tej zaporówce na której łowimy, dno schodzi bardzo powoli. Ryby siedzą właściwie na samym środku. Nie raz przekonaliśmy się, że najlepsze efekty mają Ci, którzy najdalej rzucają. Stąd to pytanie. Potrzebujemy czegoś czym można nieźle walnąć.

Guest woldi

jak musisz daleko machnąć to lepszy będzie feeder w granicach 100-120g :) Uniwersalny sprzęt, bo polowisz nim płotki, liny, leszcze i od biedy nawet karpie

Edited by woldi

Koszyki okrągłe bez obciążenia, ewentualnie 5-10 g, żyłkę jaka kolwiek feederową maks 0,18, do tego tą Okume.

co do kija to teraz nie powiem Tobie dokładnie jaki mikado mam bo dziecko śpi i nie będę szukał teraz. ale otwórz sobie katalog Mikado i poczytaj i na pewno coś wybierzesz.

do dalekich rzutów zamiast koszyczka sprężyna z dociążeniem do tego wędka feeder heavy 3,90-4,20cw 100-140g(tak jak pisał woldi)

http://www.bass-sklep.pl/2147.html

http://www.bass-sklep.pl/wedka-mikado-scr-heavy-feeder-390-150g.html

http://www.rybi-ogon.pl/Wedka-Shimano-Alivio-BX-Heavy-Feeder-396m110g-p-2954.html

i machasz na 80 metrów

jeśli ta odległość to za mało do już musisz pomyśleć o sprzęcie takim jak do surfcastingu i rzucasz ciężarkami w kształcie torpedy z przyponem strzałowym

kołowrotek z płytką szpulą o dużej średnicy

Guest woldi

Woldi, a mógłbyś mi coś polecić? Najlepiej coś sprawdzonego.

Jakich koszyków i żyłek używać do takiego zestawu?

Ja mam shimano twin power heavy feederi pickera kongara, a jaki kijek polecić do 120zł nie wiem, bo nie mam pojęcia co i w jakich cenach jest aktualnie w sprzedaży. Pewne jest, ze jeśli chcesz kijek uniwersalny i do dalekich rzutów to musi to być feeder

Z kołowrotków polecam shimano catana wielkosci 2000-2500. Tani, sprawdzony i bardzo wytrzymały

Żyłka- jak od dobrych kilku lat używam żyłek Balsax ( na karpie też )

Koszyki- to zależy do jakiej zanęty, ale jeśli do sypkiej z małą ilością robactwa to najlepiej obustronnie otwarte z dociążeniem lub bez np. http://www.ceneo.pl/9980881s i postawione w systemie pater-noster. Na jeziorach nie polecam stowania najpopularniejszych sprężyn czy koszyków przelotowych, bo są szybko wyczuwane przez ryby i przez to mniej skuteczne ;)

Pozdro

Witaj , ja polecam feedery konger vega . Mam jednego do 90 gr i drugiego do 120 .Katuje je na Wiśle już 5 rok i nic im nie dolega .Bardzo wytrzymałe. Kołowrotki tanie i wytrzymałe to Okuma Trawertine gwarancja chyba 5 lat .Tyle uzywam ich na Wiśle i nic się nie dzieje :)

Cześć

Po przeczytaniu wszystkich postów ciśnie się na usta:

karpiówka :D Do tego żyłka 0,22 lub 0,25, sprężyna z obciążeniem 20g np Kostala.

Musi być ten feeder?

Carbomaxx Kongera karpiówka i kręciołek Okuma - zestaw jak się patrzy.

JK