MtxX Napisano 24 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 24 Lipca 2017 Czy gdy mam 15 lat i łowie już 5 lat mogę łowić na 2 wędki bo tak jeżdżenie na noc na jedną wędkę to słabo
Docio Napisano 25 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 25 Lipca 2017 Możesz w dzień, możesz w nocy. Tyle, że po ciemku pod nadzorem.
matixh Napisano 25 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 25 Lipca 2017 Tak jak mówi Docio. Jak dobrze pamiętam, to do lat 14 trzeba mieć opiekuna w dzień, a do 16 trzeba mieć tylko w nocy. Posiadanie Karty Wędkarskiej zezwala na amatorski połów ryb wędkami max 2 sztuki. Ja skończyłem 16 lat w tamtym roku i w tym zrobiłem sobie dopiero papiery, kiedy wcześnieł miałem to co trzeba oprócz KW i musiałem chodzić z kimś i łowić tylko jedną wędką. Mimo uzyskania "wolności" (patrz: wypady na rybki bez opiekuna), nie mam zamiaru sam moczyć zestawu gruntowego w nocy. Tobie też bym radził samemu nie iść łowić, lepiej wybrać się jeszcze z 1os. Najlepiej z wędkarzem starszym od Ciebie. Pozdrawiam
MtxX Napisano 25 Lipca 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 25 Lipca 2017 Tak ja jeżdżę z 2 albo 3 osobami to mogę na 2 wędki tak?
matixh Napisano 26 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 26 Lipca 2017 (edytowane) Napisane w regulaminie PZW jest, każdy dopuszczony do praw wędkarskich max 2 wędki. Niezależnie ile osób z Tobą siedzi. Ważne, żebyś miał opiekuna. Edytowane 26 Lipca 2017 przez matixh
MtxX Napisano 26 Lipca 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 26 Lipca 2017 (edytowane) Ok dzięki na następnej nocce łowie na 2 wędki Edytowane 26 Lipca 2017 przez MtxX
Docio Napisano 26 Lipca 2017 Zgłoszenie Napisano 26 Lipca 2017 Mam dziwne przeczucie, że kolega MtxX nie zrozumiał. Chciał koniecznie potwierdzenia, że może nocą łowić na dwie wędki a w sumie nie wiadomo na jakich wodach łowi i może przepisy PZW w ogóle go nie dotyczą. W RAPR PZW jest to wyraźnie napisane ale wody, na których obowiązuje wyłącznie ustawa nie mają takiego ograniczenia. Zapis w RAPR PZW choć jednoznaczny ma jednak pewien, być może niezrozumiały kruczek prawny. Otóż bycie podczas połowu nocnego pod nadzorem opiekuna ma swoje odniesienie do Kodeksu Cywilnego. Opiekun to nie kompan i ponosi pełną odpowiedzialność za małoletniego choć nie musi być z nim w żaden sposób powiązany rodzinnie. 3
MtxX Napisano 27 Lipca 2017 Autor Zgłoszenie Napisano 27 Lipca 2017 Łowie na wodzie za którą osobno płaci się w kole i na normalnych zalewach
Rekomendowane odpowiedzi