okey Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 (edited) Witam, chciałem zakupić jakieś dwie wędki na początek (już pisałem w dziale przywitaj się jak sprawa wygląda). Będę łowić z gruntu na zbiorniku Goczałkowickim i Łąckim, jako że będą to moje pierwsze wędki zapewne nic specjalnego nie muszę kupować zanim się nauczę co i jak ale też nie chcę kupować tandety, mógł bym iść w zasadzie do sklepu wędkarskiego i poprosić o wędkę ale zapewne wcisną mi jakąś by tylko sprzedać. Oglądałem na allegro wędki ale nie wiem co brać pod uwagę, jak pisałem najlepiej by była jakaś wędka na spławik i teleskopowa... Mógł Mi ktoś pomóc najlepiej dobrać jakiś zestaw? bo jeszcze do tego muszę kołowrotki dokupić itp z góry dziękuje (jak zły dział to przepraszam) Edited April 1, 2012 by okey Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Co to za zbiornik? Jezioro ? Musisz się zdecydować na metodę. Jeżeli z gruntu to feeder, picker, jeżeli spławik to bat,match, bolonka. Od tego trzeba zacząć. Decyzja należy do Ciebie Link to comment Share on other sites More sharing options...
okey Posted April 1, 2012 Author Report Share Posted April 1, 2012 Goczałkowicki: Jezioro Goczałkowickie[1] (Zbiornik Goczałkowicki) – zbiornik zaporowy na Wiśleutworzony w 1956 roku przez spiętrzenie wód rzecznych zaporą w Goczałkowicach wwojewództwie śląskim. Powierzchnia maksymalna zbiornika wynosi 3200 ha, a pojemność całkowita około 168 mln m³. Jest to zbiornik retencyjny zaopatrujący w wodę częśćGórnośląskiego Okręgu Przemysłowego. Oprócz zaopatrzenia w wodę pełni on także inne funkcje gospodarcze, np. przeciwpowodziowe, turystyczno-rekreacyjne. A ten drugi to: Zbiornik Łąka (tzw. Jezioro Łąka) - sztuczny zbiornik wodny utworzony na rzece Pszczynka w 1987 na północ od Zbiornika Goczałkowickiego w gminie Pszczyna(województwo śląskie). Tereny rekreacyjne. No i tu jest problem co by było lepsze jak na zakup pierwszego sprzętu. Nie mam pojęcia co by było najlepsze na te wody bo dalej się wybierać nie będę... Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Jeżeli chcesz kupić dwie wędki proponuję pickera do połowów gruntowych i bata do połowów spławikowych. Picker o długości do 3m i c.w 20-40g. Do tego jakiś uniwersalny kołowrotek wielkości 2500, dobra żyłka 0,22 lub 0,25 kilka rurek antysplątaniowych, koszyki lub sprężyny zanętowe. Bat 6-7m, do tego żyłka 0,14, kilka spławików od 1 do 3g. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okey Posted April 1, 2012 Author Report Share Posted April 1, 2012 O pickera poszukam na allegro za chwilę, a nad batem się zastanowię jeszcze bo coś nie jestem przekonany do niego, chociaż kto wie jak go będę mieć to zapewne zmienię zdanie:) Dzięki za pomoc Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Picker poszukaj z firmy Mikado, dobre kije w normalnej cenie. Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Picker poszukaj z firmy Mikado, dobre kije w normalnej cenie. Dobry pomysł, i oczywiście składak, odpuść sobie teleskopy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okey Posted April 1, 2012 Author Report Share Posted April 1, 2012 Mówicie teleskopy są złe? Ja właśnie myślałem nad teleskopem na początek ale właściwie wszystko jedno co do auta spakuje:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Teleskopy są z reguły ciężkimi kijkami i mają przelotki bardzo narażone na uszkodzenia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Do tego często się zacinają... Link to comment Share on other sites More sharing options...
bart Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 (edited) Dokładnie jak juz sianko wydać to tylko 2 składy...powiedz jeszcze czy myślisz o łowieniu z brzegu czy może łodzi ??? Zawsze zastaje jeszcze spin jeśli....jeśli lubisz aktywność... A nie doczytałem, że na gruntowe łowy sie nastawiasz....wtedy jak najbardziej picker, feeder lub ciężka gruntówka. Edited April 1, 2012 by bart Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Ja bym ci proponował feedera 40-90g mam takiego już chyba z 6 lat i nigdy mnie nie zawiódł a trafił mi się na nim karp 14kg i dał radę oraz jakiś match 8-25g będą to dla ciebie wędki bardziej uniwersalne. Co do kołowrotków to jakieś uniwersalne w rozmiarze 2000 do match i 3000 do feeder popatrz oferty Okumy nie drogie a dobre z długą gwarancją Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Teleskopy są z reguły ciężkimi kijkami i mają przelotki bardzo narażone na uszkodzenia. Dokładnie, waga, wrażliwość przelotek na uszkodzenia, łatwo porysować blank jak się piasek dostanie na połączenia. Ponadto każda konstrukcja jest najsłabsza właśnie na połączeniach a teleskop ma ich wiele więcej niż składane wędzisko. Idealny kij do dwuskład, chociaż można i trzy częściowy od biedy kupić. Wybrać konkretny model możemy jak powiesz ile masz kasy do zainwestowania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Paszczak Posted April 1, 2012 Report Share Posted April 1, 2012 Ja bym ci proponował feedera 40-90g mam takiego już chyba z 6 lat i nigdy mnie nie zawiódł a trafił mi się na nim karp 14kg i dał radę oraz jakiś match 8-25g będą to dla ciebie wędki bardziej uniwersalne. Co do kołowrotków to jakieś uniwersalne w rozmiarze 2000 do match i 3000 do feeder popatrz oferty Okumy nie drogie a dobre z długą gwarancją Zgadzam się z MICHNIKIEM. Feeder i match'ówka to bardziej uniwersalny sprzęt o dłuższym zasięgu, na początek będzie ok. Mikado (kije) i Okuma (kołowrotki) to rozsądna cena i wystarczająca jakość. Z czasem sam dojdziesz do tego co cię kręci najbardziej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
okey Posted April 1, 2012 Author Report Share Posted April 1, 2012 kasy przeznaczonej mam 500 zł ale to jest tak że za tą kasę chciałem skompletować od A do Z te wędki Bat odpada na 100%, najlepsze by były wędki na spławik bo na początek najszybciej to ogarnę (bądź jak kolega napisał jakieś uniwersalne) i sam fakt patrzenia na spławik to już coś Link to comment Share on other sites More sharing options...
baloonstyle Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 No to jeżeli tak chcesz popatrzeć na spławik to dwie matchówki i po problemie Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 Spinning i na ryby ! Spinning zawsze można przezbroić na spławik, albo lekką gruntówkę A za 500 zł, można złożyć coś przyjemnego Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 Bat odpada na 100%, najlepsze by były wędki na spławik bo na początek najszybciej to ogarnę Bata najszybciej ogarniesz . Link to comment Share on other sites More sharing options...
szymonxx Posted April 2, 2012 Report Share Posted April 2, 2012 Dokładnie. Sam na bata łowię od chwili gdy lód puścił mój staw i muszę przyznać że to łatwa sprawa. A jaka przyjemna Ale z drugiej strony, bat to najmniej uniwersalna wędka. Ps. Łowię na 3m uklejówkę z Decathlona za 11 zł. Masz zawsze trochę czasu na edycję posta zamiast pisania kolejnego. Pamiętaj o tym, proszę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
MICHNIK Posted April 3, 2012 Report Share Posted April 3, 2012 łee dla mnie wędzisko musi mieć kołowrotek i już Link to comment Share on other sites More sharing options...
Młody Posted February 9, 2016 Report Share Posted February 9, 2016 (edited) Ja na początku kupiłem sobie 2,40m spinning Mistrall X-treme Spin z kołowrotkiem Hornet. Teraz już używam dłuższych wędek Torella i Mistral Siro Picker spin z sentymentu zostawiłem sobie moja pierwszą wędkę. Edited February 9, 2016 by wind edycja linków Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jan Bartoszewski Posted May 25, 2018 Report Share Posted May 25, 2018 Uczyłem się łowić na wędce spersonalizowanej przez fishingcenter.com.pl i teraz zdobywam pierwsze miejsca na lokalnych zawodach. Panowie w pracowni bardzo uważnie przyglądają się stylowi łowienia klienta, a później dopiero dobierają części. Można testować, aż do upadłego. Dobrze doradzają. Jeżeli chodzi o uzbrojenie wędki to jest po prostu piękne i aż chce się wychodzić na łowisko Link to comment Share on other sites More sharing options...
wind Posted May 25, 2018 Report Share Posted May 25, 2018 Nawet średnio ogarnięty wędkarz wie, że sprzęt sam nie łowi. Nawet jeżeli pochodzi z pracowni X czy Y, której nazwa konieczne musi się znaleźć w poście. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts