Jump to content

Porada w doborze sprzętu.

Recommended Posts

Witam, chce zacząć przygodę ze spiningiem, czytałem trochę tutaj i na innych forach jakie zestawy mają inni wędkarze. Ja chce kupić zestaw na szczupaka i okonia, z naciskiem na tego pierwszego. Fundusze jakie przeznaczam na tę przyjemność to ~200zł.

Ponieważ często będę łowił na rzece, chyba najlepszą długością będzie 270cm z ciężarem wyrzutowym 5-25g z tego co wyczytałem ;)

Znalazłem coś takiego: http://wedkarski.com...edium-spin.html

Z kołowrotkiem było ciężej bo troche tego jest: http://wedkarski.com...tek-tessen.html

Może mój wybór nie jest trafny, dlatego chce poradzić się opinii kogoś doświadczonego. Do tego wszystkiego oczywiście chce kupić żyłke, główki jigowe, no i jakieś gumy, obrotówki, w tym też prosiłbym o porady, jaka wielkość i ciężar, kolor. Rzeka nie jest głęboka powiedzmy że do 2m głębokości, ale nie chce się ograniczać tylko do niej, wypady na jeziora też na pewno będą. Nie nastawiam się na metrówy, raczej na takie 50- 60cm.

Wędka ok, na początek gyt będzie. Kołowrotek też ok, ale starczy na jeden sezon, jak mało będziesz łowił na dwa....Potem charczenie i nie przyjemne dźwięki....Ale to spoko, norma przy tych cenach i młynkach.

Przynęty....Temat rzeka. Ale przy niskim nakładzie funduszu i na początek to: alga 3, gumy predator 3 w kolorach perła, biel i czarny grzbiet, żółć i czerwień na grzbiecie, motor oil i trochę perły z brokatem, jasna zieleń z brokatem i bez niego. Główki na tę głębokość 5-12g zależnie od sposobu- leniwe prowadzenie albo szybki opad...To na lato i wczesną jesień przy klasycznym spinie. Inaczej można, ale po co sobie utrudniać? zacznij, a potem rozwiń umiejętności... :)

Z ciekawostek- ostatnim razem w wędkarskim jak się dopadłem do półki z przynętami, to na rachunku zobaczyłem dwa zera z szóstką z przodu.....Wolę więc strugać i zamawiać z sieci, w wędkarskich jestem jak kobieta w butiku....nabiorę masę nie potrzebnych rzeczy :lol:

do zestawu gum zaproponowanych przez Nico dołożyłbym jeszcze czarne i brązowe twisterki. Pomocne, gdy rybki są leniwe i żerują na rakach i pijawkach. Oczywiście pamiętaj tez o zakupie główek Jigowych :P bo bez tego gumy niewiele ci się zdadzą

Guest woldi

najlepiej jak zaczniesz od wyboru główek jigowych i później do nich dobierzesz rozmiar gum. Bo na pewno 17g główka będzie na większym haku niż 5g i ta sama guma do obu pasować nie będzie...

Nieprawda, bo do każdego rozmiaru haka dostaniesz całą gamę główek w róznych kształtach i gramaturach

A nie dobiera się główek do rozmiaru przynęty?

rozmiar haka do gumy, a ciężar główki w zależności od potrzeby :) Edited by woldi

Nieprawda, bo do każdego rozmiaru haka dostaniesz całą gamę główek w róznych kształtach i gramaturach

rozmiar haka do gumy, a ciężar główki w zależności od potrzeby :)

Ta zasada działa tylko w dobrze zaopatrzonych sklepach. W małych miasteczkach niestety działa to w druga stronę. Oczywiście można robić takie zakupy przez internet, ale żeby było to opłacalne, trzeba by zamówić roczny zapas główek na raz. Poza tym ja jednak wolę "pomacać" elementy przynęty przed ich zakupem.

Poza tym jaka to różnica w jakiej kolejności będziesz robić zakupy? grunt, żeby jedno do drugiego było dopasowane.

No dobrze, a teraz jeszcze jedna sprawa byłem dzisiaj w sklepie i powiedziano mi, żebym lepiej kupił kij z włókna szklanego, bo z węglowego zaraz mi sie połamie. Podobno kije węglowe w granicach 100zł to szajs...

Guest woldi

o sprzęt nie dbam, nie mam go z najwyższej półki i powiem Tobie....nie słuchaj tego sklepikarza. Wiadomo, że szklak jest bardziej wytrzymały na uszkodzenia mechaniczne, ale bez przesady

• 1 month later...

Witajcie :) postanowiłem pochwalić sie co kupiłem i co na to juz złowiłem :D

Wedka: Sensual Medium Spin 5- 25g; 270cm

Kołowrotek: Okuma Trinity FD

Pierwszego dnia nie złowiłem niestety nic ;p ale na nastepnej wyprawie trafił mi sie szczupak i okoń, drugi szczupak zabłyszczał mi sie tylko koło gumy. Guma firmy Relax perłowa z niebieskim grzbietem ;)

Dziękuje za pomoc przy doborze pierwszego zestawu, łowienie na spining już mi się podoba, może ryby nie biorą tak często ale jak już wezmą to przynajmniej jest co ciagnąc ;) pozdrawiam wszystkich

łowienie na spining już mi się podoba, może ryby nie biorą tak często ale jak już wezmą to przynajmniej jest co ciagnąc

To dopiero początek, pierwsze objawy tej choroby. Jak rozkminisz jak łowić na swojej wodzie, to ryby będą brały częściej, a wtedy osiągniesz status: "Stracony dla społeczeństwa"