Wolf39 Napisano 5 Stycznia 2018 Zgłoszenie Napisano 5 Stycznia 2018 Witajcie,jeżeli źle założyłem temat lub już jest taki to proszę przerzucić do właściwego lub usunąć. Jestem nowy na forum i początkujący, swoją przygodę z wędką rozpocznę od spinningu i tu moje pytanie, jaki zestaw na początek dla nowicjusza??i czy około 300 zł wystarczy na pierwszą wędkę + kołowrotek,jak tak to pomóżcie proszę co kupić,jaki zestaw i wspomnę że nie chodzi o to czy dam więcej o 50 zł czy mniej do zestawu, co z żyłką, czy normalna a może plecionka??Dziękuje za odpowiedzi.
Wolf39 Napisano 5 Stycznia 2018 Autor Zgłoszenie Napisano 5 Stycznia 2018 Na początek tak myślę że dobry wybór zakupię kołowrotek ze szpulą zapasową ECUSIMA 4000,, Dalej szukam wędki,,,,,,, a wędka może ??Spinning Mistrall Siro Zander Spin2,70m / do 35g / 214g !!! / wklejanka
wind Napisano 5 Stycznia 2018 Zgłoszenie Napisano 5 Stycznia 2018 Cytuj Zanim założysz temat na tym forum najpierw sprawdź, czy podobny już istniejący temat nie zawiera odpowiedzi na Twoje pytania. Jeżeli nie znalazłeś podobnego tematu i liczysz, że pomożemy Ci rozwiązać Twój problem, postaraj się w swoim temacie udzielić nam jak najwięcej informacji: - określ metodę połowu na jaką będziesz wędkował. - typ wody, czyli stojąca, wolno płynąca, płynąca z silnym nurtem - ryby jakie masz zamiar łowić, czyli rekreacyjne połowy drobnicy, średnie ryby, okazy. ( mile widziane konkretne gatunki ryb ) - jak daleko będzie łowił (przy brzegu/pomoście na długość wędziska, na kilka długości wędziska - odległościowo, powyżej 25m - match); Jeżeli będziesz wędkował metodą spinningową, morską lub muchową, napisz jakie przynęty będziesz stosował podaj również ich wagę oraz długość. 2
Mormycha Napisano 8 Stycznia 2018 Zgłoszenie Napisano 8 Stycznia 2018 Witaj. Odnośnie kołowrotka to jeśli ma być to firma Ryobi to polecam wziąć model VIRTUS a nie Ecusima, kosztuje podobnie a jest lepszy. Co do kijka to spawa nie jest taka prosta gdyż nie ma spinningów uniwersalnych. Wędka typowo pod Szczupaka średnio nadaje się do łowienia Sandacza i odwrotnie. Szukał bym kijka o średnio szybkiej pracy, w długości 2,4m i gramaturze wyrzutu 5-25g. Ewentualnie z wklejoną szczytówką. Dasz rade tym połowić w miarę uniwersalnie ale przygotuj się na szybką rozbudowę arsenału 2
Alexspin Napisano 9 Stycznia 2018 Zgłoszenie Napisano 9 Stycznia 2018 (edytowane) Bez przesady, przez wiele lat miałem tylko jeden spinning c.w. 5-25g i skutecznie łowiłem nim zarówno szczupaki jak i sandacze, a również okonie. Fakt, że w tamtych latach potrafiłem w trzy godziny złowić 16 okoni, a teraz złowienie trzech w 16 godzin będzie sukcesem, ale wędzisko 3/5-20/25g nadal będzie wędziskiem w miarę uniwersalnym. Znam spinningistów, którzy dotąd obywają się arsenałem składającym się z zaledwie dwóch wędzisk około 1-10g i około 10-30g, a wyniki mają bardzo przyzwoite. Natomiast w pełni zgadzam się, że optymalną długością będzie 240cm i nikt mi nie wmówi, że +/- 30cm będzie miało znaczący wpływ na odległość rzutów. Kiedyś hołdowałem wędziskom nie krótszym niż 270cm, teraz moje najdłuższe ma 232cm (c.w. 10-35g), a dwa lżejsze (c.w. 1-6 i 5-15g) 198cm i nie krzywduję sobie. Nie bardzo rozumiem, co masz na myśli pisząc o "średnio szybkiej pracy". Chodzi Ci o akcję, czy ugięcie? Z mojego punktu widzenia proponowałbym wędzisko o szybkiej akcji i średnim ugięciu, pozwoli to na skuteczne zacięcie i ułatwi hol ryby, ale to często zależy od upodobań i przyzwyczajeń. Edytowane 9 Stycznia 2018 przez Alexspin 2
Rekomendowane odpowiedzi