stawny Posted April 1, 2018 Report Share Posted April 1, 2018 Witajcie, Jako, że oprócz rybek i książek zajmuje się wypiekiem własnego ekologicznego chleba. Jeszcze amatorsko, bo robię teraz w szkole kurs piekarski w PŃ. Podaję prosty przepis na mój bio chleb. MĄKA - 1,5kg nr. 405 lub 450 (pszenna) - im wyższy nr. mąki tym lepiej, lub. (razowa) 1850 lub 2000. WODA/MLEKO - około 1,1 litra wody oraz około 0,3l mleka SÓL - 3 łyżeczki sól himalajska różowa nierafinowana. DROŻDŻE - 2/3 kostki CUKIER - 1 łyżkę do rozczynu wodno/mleczno drożdżowego BAKALIE - śliwki suszone, rodzynki, żurawina TEMPERATURA PIECZENIA: 190 st. C przez około 70 minut ( aby skórka była chrupiąca na ostanie kilka minut można wyciągąć chleb z foremki i pozostawić w piekarniku lekko zmoczony zwierzchu wodą. Smacznego 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted April 1, 2018 Report Share Posted April 1, 2018 Lubię ekologiczne produkty, ale jakimś fanatykiem w tej kwestii nie jestem. Mam szczególną słabość do pewnego ekologicznego produktu zbożowego, więc zdarza mi się czasem "ździebko drasnąć". Ale głowa już nie ta co kiedyś. Teraz pół... bochenka to dla mnie akurat, a jak "zjem" nieraz z rozpędu 3/4 chlebka, to uuu panie... Maciej, fajny przepis, ale mam pytanie. Gdy już wyrobisz to ciasto, to od razu nakładasz do foremek, czy czekasz z godzinkę aż wyrośnie? 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted April 1, 2018 Author Report Share Posted April 1, 2018 Musi pod lnianą ściereczką podrosnąć w foremkach z 15 min w cieple, przełożone wyrośnięte w misce ciasto .Używam mąkę ekologiczną tylko. Na dole masz ciasto żytnie 100% 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted April 1, 2018 Author Report Share Posted April 1, 2018 (edited) Zamierzam swój biznes otworzyć z czasem. BioEko piekarnia Edited April 1, 2018 by stawny 0 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.