Skocz do zawartości
stawny

Mój zdrowy chleb ekologiczny bez konserwantów

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie,

Jako, że oprócz rybek i książek zajmuje się wypiekiem własnego ekologicznego chleba. Jeszcze amatorsko, bo robię teraz w szkole kurs piekarski w PŃ. Podaję prosty przepis na mój bio chleb.

MĄKA - 1,5kg nr. 405 lub 450 (pszenna) - im wyższy nr. mąki tym lepiej, lub. (razowa) 1850 lub 2000.
WODA/MLEKO - około 1,1 litra wody oraz około 0,3l mleka
SÓL - 3 łyżeczki sól himalajska różowa nierafinowana.
DROŻDŻE - 2/3 kostki CUKIER - 1 łyżkę do rozczynu wodno/mleczno drożdżowego BAKALIE - śliwki suszone, rodzynki, żurawina TEMPERATURA PIECZENIA: 190 st. C przez około 70 minut ( aby skórka była chrupiąca na ostanie kilka minut można wyciągąć chleb z foremki i pozostawić w piekarniku lekko zmoczony zwierzchu wodą.

Smacznego

20180331_182222.jpg

20180331_183018.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Lubię ekologiczne produkty, ale jakimś fanatykiem w tej kwestii nie jestem. Mam szczególną słabość do pewnego ekologicznego produktu zbożowego, więc zdarza mi się czasem "ździebko drasnąć". Ale głowa już nie ta co kiedyś. Teraz pół... bochenka to dla mnie akurat, a jak "zjem" nieraz z rozpędu 3/4 chlebka, to uuu panie... ;)
Maciej, fajny przepis, ale mam pytanie. Gdy już wyrobisz to ciasto, to od razu nakładasz do foremek, czy czekasz z godzinkę aż wyrośnie?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Musi pod lnianą ściereczką podrosnąć w foremkach z 15 min w cieple, przełożone wyrośnięte w misce ciasto ;) .Używam mąkę ekologiczną tylko. Na dole masz ciasto żytnie 100%

20180330_202824.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Zamierzam swój biznes otworzyć z czasem. BioEko piekarnia ;)

Edytowane przez stawny

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

  • Przeglądający   0 użytkowników

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×