stawny Posted April 1, 2018 Report Share Posted April 1, 2018 Witajcie, Jako, że oprócz rybek i książek zajmuje się wypiekiem własnego ekologicznego chleba. Jeszcze amatorsko, bo robię teraz w szkole kurs piekarski w PŃ. Podaję prosty przepis na mój bio chleb. MĄKA - 1,5kg nr. 405 lub 450 (pszenna) - im wyższy nr. mąki tym lepiej, lub. (razowa) 1850 lub 2000. WODA/MLEKO - około 1,1 litra wody oraz około 0,3l mleka SÓL - 3 łyżeczki sól himalajska różowa nierafinowana. DROŻDŻE - 2/3 kostki CUKIER - 1 łyżkę do rozczynu wodno/mleczno drożdżowego BAKALIE - śliwki suszone, rodzynki, żurawina TEMPERATURA PIECZENIA: 190 st. C przez około 70 minut ( aby skórka była chrupiąca na ostanie kilka minut można wyciągąć chleb z foremki i pozostawić w piekarniku lekko zmoczony zwierzchu wodą. Smacznego 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ozet Posted April 1, 2018 Report Share Posted April 1, 2018 Lubię ekologiczne produkty, ale jakimś fanatykiem w tej kwestii nie jestem. Mam szczególną słabość do pewnego ekologicznego produktu zbożowego, więc zdarza mi się czasem "ździebko drasnąć". Ale głowa już nie ta co kiedyś. Teraz pół... bochenka to dla mnie akurat, a jak "zjem" nieraz z rozpędu 3/4 chlebka, to uuu panie... Maciej, fajny przepis, ale mam pytanie. Gdy już wyrobisz to ciasto, to od razu nakładasz do foremek, czy czekasz z godzinkę aż wyrośnie? 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted April 1, 2018 Author Report Share Posted April 1, 2018 Musi pod lnianą ściereczką podrosnąć w foremkach z 15 min w cieple, przełożone wyrośnięte w misce ciasto .Używam mąkę ekologiczną tylko. Na dole masz ciasto żytnie 100% Link to comment Share on other sites More sharing options...
stawny Posted April 1, 2018 Author Report Share Posted April 1, 2018 (edited) Zamierzam swój biznes otworzyć z czasem. BioEko piekarnia Edited April 1, 2018 by stawny Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now