Jump to content

Mój zdrowy chleb ekologiczny bez konserwantów


stawny
 Share

Recommended Posts

Witajcie,

Jako, że oprócz rybek i książek zajmuje się wypiekiem własnego ekologicznego chleba. Jeszcze amatorsko, bo robię teraz w szkole kurs piekarski w PŃ. Podaję prosty przepis na mój bio chleb.

MĄKA - 1,5kg nr. 405 lub 450 (pszenna) - im wyższy nr. mąki tym lepiej, lub. (razowa) 1850 lub 2000.
WODA/MLEKO - około 1,1 litra wody oraz około 0,3l mleka
SÓL - 3 łyżeczki sól himalajska różowa nierafinowana.
DROŻDŻE - 2/3 kostki CUKIER - 1 łyżkę do rozczynu wodno/mleczno drożdżowego BAKALIE - śliwki suszone, rodzynki, żurawina TEMPERATURA PIECZENIA: 190 st. C przez około 70 minut ( aby skórka była chrupiąca na ostanie kilka minut można wyciągąć chleb z foremki i pozostawić w piekarniku lekko zmoczony zwierzchu wodą.

Smacznego

20180331_182222.jpg

20180331_183018.jpg

Link to comment
Share on other sites

Lubię ekologiczne produkty, ale jakimś fanatykiem w tej kwestii nie jestem. Mam szczególną słabość do pewnego ekologicznego produktu zbożowego, więc zdarza mi się czasem "ździebko drasnąć". Ale głowa już nie ta co kiedyś. Teraz pół... bochenka to dla mnie akurat, a jak "zjem" nieraz z rozpędu 3/4 chlebka, to uuu panie... ;)
Maciej, fajny przepis, ale mam pytanie. Gdy już wyrobisz to ciasto, to od razu nakładasz do foremek, czy czekasz z godzinkę aż wyrośnie?

Link to comment
Share on other sites

Musi pod lnianą ściereczką podrosnąć w foremkach z 15 min w cieple, przełożone wyrośnięte w misce ciasto ;) .Używam mąkę ekologiczną tylko. Na dole masz ciasto żytnie 100%

20180330_202824.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...