marckus Posted May 19, 2012 Report Share Posted May 19, 2012 Witam, dziś wreszcie !! po długoletniej przerwie wybrałem się na ryby dokładnie na pstrąga dlatego pytam drogich fachowców, kolegów jaką techniką łapiecie pstrąga co używacie i o której godzinie najlepiej łapać te okazy i tak przy okazji załączam zdjęcia z rzeki Bóbr. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magik Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 Moim zdaniem nikt tobie nie pomoże... Jedyna rada to jeździć, jeździć i jeszcze raz jeździć i poznawać rzekę i zwyczaje pstrągów. Aktualnie pogoda jest piękna, dziś 25 i więcej stopni w cieniu, woda w rzece była bardzo niska i czysta, więc rozum wskazywał żeby szukać miejsc głębszych, w cieniu i stosować stonowane przynęty.. i rzeczywiście to się sprawdziło! Branie z głęboczka, za kamienia w cieniu, na wobler podobny do okonia. W całej tej historii jest kilka małych ale... Wyjścia miałem również w miejscach gdzie rzeka była szeroko rozlana, głębokość wahała się od 0,2m do 0,8m, dno żwirowe, jasne, mocne słońce, sporo gałęzi i do tego pojedyncze kępy traw w wodzie- jak dla mnie miejsce dla lipienia, ewentualnie klenia. Właśnie w tym miejscu widziałem jak nad żwirem stał pstrąg +40 a przy gałęziach stały takie 20-30 (na odcinku 25 metrów widziałem ze 4 pstrągi), obserwację umożliwiało mocne słońce i polaroidy. Takie pstrągi jest ciężko podejść gdyż one równie dobrze Ciebie widzą jak ty je. Czym różnią się pstrągi z głębokiej wody a ze żwirku? Często zupełnie inny pokarm pobierają, w inny sposób go pobierają (stojący na płytkiej, szybkiej wodzie pstrąg ma mniej czasu na wytypowanie ewentualnego pokarmu), i... zupełnie inaczej wyglądają! A teraz spróbuj się domyślić czym się różnią zewnętrzne cechy fizyczne pstrąga ze żwirku i pstrąga z głębokiej wody. Przynęty. I tutaj jak wyżej- nie ma jednej dobrej rady. Można złowić pstrąga praktycznie na wszystko, w zeszłym roku wyniki miałem na paprochy bez ogonków (najlepiej czarne) na główce 4g, ale również łowiłem na woblery, wahadłówki, wiec tu trzeba kombinować a przede wszystkim... Obserwować, To jest moim zdaniem najważniejsza i najcelniejsza rada jaką mogę tobie dać. Obserwuj wodę, i jej otoczenie, myśl o tym jak płynie prąd, skąd mogą być znoszone robaczki, gdzie byś jako pstrąg się ustawił. Często nim zacznę rzucać w danym miejscu, staję kilka metrów od brzegu, wyciągam kanapeczkę bądź wodę i obserwuję. Czego szukam? Szukam przeszkód, patrzę jak prąd wody się układa i gdzie mogą być stanowiska ryb i czy widać ich żerowanie. Jakiś czas temu w ten sposób zauważyłem żerującego pstrąga, pod drugim drugim brzegiem, jakieś 2-3 metry od niego było zatopiony mały krzaczek i jego gałęzie tworzyły literę u patrząc z kierunkiem prądu, i właśnie w środku tej "litery" co chwilę do powierzchni podnosił się pstrąg. Próbowałem go skusić na wahadło- nic, nieduże woblerki powierzchniowe- nic. W końcu usiadłem i zauważyłem że raz na jakiś czas z krzaku spadają jakieś bliżej mi nieznane żuczki. Kiedyś sam zrobiłem woblerka żuczka na którego nigdy nic nie złowiłem i już go raczej nie używałem. Moim zdaniem był on źle zrobiony- miał być powierzchniowy a tonął (i to dość szybko), kolory średnio mi wyszły itd. Jednak w akcie desperacji założyłem go. Precyzyjny rzut między gałęzie, wobler zaczyna tonąć, prąd go znosi więc wybieram luz, i nagle bah! Siedzi- i to w pierwszym rzucie, na przynętę którą zrobiłem na klenie, i którą klenie olewały. A wszystko dzięki temu że zauważyłem na czym rybka żerowała. Pozdro Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted May 21, 2012 Author Report Share Posted May 21, 2012 Dzięki wielkie za porady na pewne z nich skorzystam. Więc teraz nic innego jak wybrać się nad wodę i spróbować coś złowić. Czyżby chodziło o to, że pstrąg z głębokiej wody jest bardziej silniejszy ? Czy nie o to chodziło ? Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Magik Posted May 21, 2012 Report Share Posted May 21, 2012 Czyżby chodziło o to, że pstrąg z głębokiej wody jest bardziej silniejszy ? Czy nie o to chodziło ?Jest inaczej wybarwiony.Pstrągi z głębokiej wody grzbiet mają ciemny, a te z płytkiej dużo jaśniejszy. Połamania:) Link to comment Share on other sites More sharing options...
marckus Posted May 21, 2012 Author Report Share Posted May 21, 2012 wiedziałem, że źle odpowiem ale uczę się więc mam nadzieję, że w niedługim czasie będę miał się czym pochwalić jeszcze raz wielkie dzięki za rady Magik !! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts