Jump to content

skutecznie czyli jak złapać pstrąga :)

Recommended Posts

Witam,

dziś wreszcie !! po długoletniej przerwie wybrałem się na ryby dokładnie na pstrąga dlatego pytam drogich fachowców, kolegów jaką techniką łapiecie pstrąga co używacie i o której godzinie najlepiej łapać te okazy :) i tak przy okazji załączam zdjęcia z rzeki Bóbr.

post-301-0-72712700-1337413762_thumb.jpg

post-301-0-32479200-1337413784_thumb.jpg

post-301-0-75488100-1337413820_thumb.jpg

post-301-0-52463700-1337413838_thumb.jpg

Moim zdaniem nikt tobie nie pomoże... Jedyna rada to jeździć, jeździć i jeszcze raz jeździć i poznawać rzekę i zwyczaje pstrągów.

Aktualnie pogoda jest piękna, dziś 25 i więcej stopni w cieniu, woda w rzece była bardzo niska i czysta, więc rozum wskazywał żeby szukać miejsc głębszych, w cieniu i stosować stonowane przynęty.. i rzeczywiście to się sprawdziło! Branie z głęboczka, za kamienia w cieniu, na wobler podobny do okonia. W całej tej historii jest kilka małych ale...

Wyjścia miałem również w miejscach gdzie rzeka była szeroko rozlana, głębokość wahała się od 0,2m do 0,8m, dno żwirowe, jasne, mocne słońce, sporo gałęzi i do tego pojedyncze kępy traw w wodzie- jak dla mnie miejsce dla lipienia, ewentualnie klenia.

Właśnie w tym miejscu widziałem jak nad żwirem stał pstrąg +40 a przy gałęziach stały takie 20-30 (na odcinku 25 metrów widziałem ze 4 pstrągi), obserwację umożliwiało mocne słońce i polaroidy. Takie pstrągi jest ciężko podejść gdyż one równie dobrze Ciebie widzą jak ty je.

Czym różnią się pstrągi z głębokiej wody a ze żwirku? Często zupełnie inny pokarm pobierają, w inny sposób go pobierają (stojący na płytkiej, szybkiej wodzie pstrąg ma mniej czasu na wytypowanie ewentualnego pokarmu), i... zupełnie inaczej wyglądają! A teraz spróbuj się domyślić czym się różnią zewnętrzne cechy fizyczne pstrąga ze żwirku i pstrąga z głębokiej wody.

Przynęty.

I tutaj jak wyżej- nie ma jednej dobrej rady. Można złowić pstrąga praktycznie na wszystko, w zeszłym roku wyniki miałem na paprochy bez ogonków (najlepiej czarne) na główce 4g, ale również łowiłem na woblery, wahadłówki, wiec tu trzeba kombinować a przede wszystkim...

Obserwować,

To jest moim zdaniem najważniejsza i najcelniejsza rada jaką mogę tobie dać. Obserwuj wodę, i jej otoczenie, myśl o tym jak płynie prąd, skąd mogą być znoszone robaczki, gdzie byś jako pstrąg się ustawił. Często nim zacznę rzucać w danym miejscu, staję kilka metrów od brzegu, wyciągam kanapeczkę bądź wodę i obserwuję. Czego szukam? Szukam przeszkód, patrzę jak prąd wody się układa i gdzie mogą być stanowiska ryb i czy widać ich żerowanie.

Jakiś czas temu w ten sposób zauważyłem żerującego pstrąga, pod drugim drugim brzegiem, jakieś 2-3 metry od niego było zatopiony mały krzaczek i jego gałęzie tworzyły literę u patrząc z kierunkiem prądu, i właśnie w środku tej "litery" co chwilę do powierzchni podnosił się pstrąg. Próbowałem go skusić na wahadło- nic, nieduże woblerki powierzchniowe- nic. W końcu usiadłem i zauważyłem że raz na jakiś czas z krzaku spadają jakieś bliżej mi nieznane żuczki. Kiedyś sam zrobiłem woblerka żuczka na którego nigdy nic nie złowiłem i już go raczej nie używałem. Moim zdaniem był on źle zrobiony- miał być powierzchniowy a tonął (i to dość szybko), kolory średnio mi wyszły itd. Jednak w akcie desperacji założyłem go. Precyzyjny rzut między gałęzie, wobler zaczyna tonąć, prąd go znosi więc wybieram luz, i nagle bah! Siedzi- i to w pierwszym rzucie, na przynętę którą zrobiłem na klenie, i którą klenie olewały. A wszystko dzięki temu że zauważyłem na czym rybka żerowała.

Pozdro

Dzięki wielkie za porady na pewne z nich skorzystam. Więc teraz nic innego jak wybrać się nad wodę i spróbować coś złowić. Czyżby chodziło o to, że pstrąg z głębokiej wody jest bardziej silniejszy ? Czy nie o to chodziło ?

Pozdrawiam

Czyżby chodziło o to, że pstrąg z głębokiej wody jest bardziej silniejszy ? Czy nie o to chodziło ?

Jest inaczej wybarwiony.

Pstrągi z głębokiej wody grzbiet mają ciemny, a te z płytkiej dużo jaśniejszy.

Połamania:)