Jump to content

Jaki spinning wybrać?

Rom
 Share

Recommended Posts

Wiadomość:
Łowisko zwirownia występuje każdy rodzaj drapieżnika: szczupaki od 1kg do sumow rekord mój 165cm . Potrzebuje spinningu na dalekie wyrzuty  .
Co polecacie
1.Ron Thompson Tyran Spin 3,11/15-40g.
2. Daiwa Crossfire Sea Trout 300/10-30g.
3. Kołowrotek . Daiwa Ninja 3000A .
Do tego plecionka lub żyłka.
Pozdrawiam

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na Twoje pytanie. Chcesz pogodzić w jednym zestawie ryby od kilograma do kilkudziesięciu kilogramów. Ja bym najpierw wybrał co jest moim głównym celem.

W moim przypadku byłyby to zapewne ryby większe dlatego wybrałbym mocny kij i odpowiednio mocny do niego kołowrotek.Sprzęt który proponujesz jest może i dobry ale na ryby do 5-7 kg. Jednak na większe ryby szukałbym kija o większym cw i większego oraz mocniejszego kołowrotka.

Romanie, na szczupaki wystarczy, ale z sumem będzie cienko. Pewnie wyholujesz, ale zwierz będzie tak wykończony, że marne szanse na reanimację i wypuszczenie w dobrej kondycji (chyba, że planujesz go do konsumpcji), a i Ty będziesz tak wykończony, że możesz sam potrzebować reanimacji.

Na Twoim miejscu nie przymierzałbym się do łączenia tych ryb jednym zestawem, a jeśli już, to popieram zdanie Krzysztofa. Z kolei w moim odczuciu łowienie szczupaków wędziskiem np. 20-60g lub cięższym, to lizanie cukierka przez papierek, więc wniosek nasuwa się sam.

Wziąłbym na Twoim miejscu tę DAIWĘ, będzie przydatna na szczupaki (jeśli Ci przyjdzie ochota, również na trocie), z tym że kołowrotek 4000, a na suma zdecydowanie mocniejszy zestaw, ale tu już moja wiedza nie sięga...

Edited by Alexspin

• 1 month later...