Łukasz Chmiel Posted June 6, 2019 Report Share Posted June 6, 2019 Witam serdecznie. Jestem Łukasz... świeżak na portalu jak i w wędkarstwie spiningowym. Otóż chciałbym powrócić do wędkowania po dużej przerwie około 5 letniej. Dodam ze łowiłem praktycznie tylko sporadycznie spławik,grunt. Nie byłem żadnym zawodowym wędkarzem Teraz gdy moje życie można powiedzieć ustabilizowało się, chciałbym spróbować swoich sił w spiningu. Sprawa wygląda tak... dostałem wędki po moim wuju tu sytuacja taka bo św pamięci wuja zakupił sobie nowe wedki ale nie zdążył ich użyć. Wędki jak i kołowrotek są w opakowaniach .. są nie naruszone nawet maja na sobie folie. Spining - Shimano Catana EX Spinning 270 MH 14-40g + Okuma Ceymar XT CXT-40FD Grunt,Feeder - DAM Whisler Feeder - 3,60m 120g + Saenger Ultra Tec LCR-8000 Dodam że będę łwoił głownie na wiśle i jeziorkach blisko moich okolic nie wiem czy wędki są jakieś typowo dobre ale chciałbym skupić się aby wędka Whisler była do gruntu a spining głownie na szczupaki. Może za rok kupie coś na okonki a raczej na 100% ;p Tutaj dochodzimy do mojego pytania do was... drodzy fachowcy :_) Spining - plecionka czy żyłka ? i jaka dlugos,grubosc linki do tego kolowrotka ? jakiej firmy Feeder - pleciona czy żyłka ? i jaka długość,grubość linki do tego kolowrotka ? jakiej firmy Wiem ze wisła a jezioro to 2 zupełnie inne wody ale nie mam na myśli super zawodowego łowienia... myślałem aby na spining wsadzic plecionke powerpro 0,16 a do gruntu cos okolo 0,22 ale tez nie wiem czy zylka czy plecionka no i jaka długoś linek pod te kołowrotki. Dziekuje za uwage mam nadzieje ze wszystko dosc jasno przedstawilem. Prosze o wyrozumiałość może dla nie których moje pytania wydadzą się banalne no ale jak to mówią kto pyta nie bładzi. Z góry dziekuje za wszystkie porady i pozdrawiam serdecznie Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 7, 2019 Report Share Posted June 7, 2019 (edited) Spinning: 0,16 to zdecydowanie przesada, dorsze z kutra łowiłem na linkę 0,14. Po "przemieleniu" kilku plecionek różnych producentów zatrzymałem się na Plecionka Kamatsu Techron Olive Green 0,12mm 135m maksymalnie 0,12mm w zupełności wystarczy. Nawiń na zapasową szpulę plecionkę, dowiąż węzłem zderzakowym żyłkę o zbliżonej wytrzymałości, nawiń tyle, żeby nawój kończył się około 1mm przed rantem szpuli, a następnie przewiń całość na szpulę główną. Link wyłącznie poglądowy. Edited June 7, 2019 by hege edycja linka 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts