borys Posted June 22, 2019 Report Share Posted June 22, 2019 Spinning 3m Shimano beastmaster kreciol ryobi zauber 3000 pletka 0.16 do 12kg chyba ? Chodzi o dalekie rzuty gdyż łowię głównie z brzegu. Będzie to działać ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 23, 2019 Report Share Posted June 23, 2019 Jeśli będą ryby i będą żerowały - zadziała. Mam tylko jedno zastrzeżenie i związaną z tym propozycję - zmień "pletkę" na plecionkę... 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 23, 2019 Report Share Posted June 23, 2019 Jeszcze zależy, jaki to "bistmaster" (do ilu gram?), a i wg mnie to kołowrotek chyba zbyt mały. Ale w tym przypadku, to najwięcej do podpowiedzenia miałby chyba Hege, bo jemu fiordy jedzą z ręki. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 23, 2019 Report Share Posted June 23, 2019 (edited) Dodam, że zszedłbym z grubością plecionki do max 0,14. Trzy i dwa lata temu łowiłem z brzegu w Darłowie, Kołobrzegu, Helu i Pucku. Wędzisko 300cm/10-40g, kołowrotek 3000, plecionki 0,12-014. W zupełności wystarczało. Jeśli zamierzasz łowić w Norwegii, lub w Szwecji, faktycznie pogadaj z Mariuszem. Edited June 23, 2019 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
borys Posted June 23, 2019 Author Report Share Posted June 23, 2019 Cw wędki 20-50. Może masz rację by zejść jeszcze z plecionka resztę hamulcem wyreguluje . Dzięki za porady Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 23, 2019 Report Share Posted June 23, 2019 Jeśli jeszcze nie kupiłeś, to też zejdź trochę niżej, właśnie do 10-40g. Będzie również przydatna do łowienia troci i łososi w pomorskich rzekach. Jeśli już masz, to trudno, też się nada, ale moim skromnym zdaniem ciut za mocna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
borys Posted June 23, 2019 Author Report Share Posted June 23, 2019 Będę łowił w Norwegii chciał bym mieć mały zapas. Przynęty głównie 32-40g używam czasem lekko ciezszych. Ryby też średnio po 2-4kg ale trafiają się i wieksze po 9-11. Więc chyba nie przesadzilem. Chociaż większą frajdę bym miał lżejszym kijkiem. Teraz używam 10-40 i muszę powiedziec trochę miękki jest przy większej rybie. Pozdrawiam Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jotes Posted June 23, 2019 Report Share Posted June 23, 2019 W dniu 22.06.2019 o 16:00, borys napisał: Spinning 3m Shimano beastmaster 3 godziny temu, borys napisał: Cw wędki 20-50. Żeby taki kij dobrze wyważyć, to moim skromnym zdaniem powinien być kołowrotek wielkości 5000. Ciężar kołowrotka plus moc i pojemność szpuli=dłuższe rzuty i większy komfort holu ryby. A w Norwegii to nawet "chaliłuta" - nie daj Boże - można zaciąć. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted June 23, 2019 Report Share Posted June 23, 2019 (edited) No tak, przeoczyłem skąd jesteś, a przecież pisaliśmy o łowieniu w Skandynawii. Oferma ze mnie, ciągle mam w głowie nasze bałtyckie i śródlądowe "mizeroty". W tej sytuacji Jarek ma absolutną rację, a i plecionka musi być mocniejsza. Napisz bezpośrednio do #Hege na pewno dobrze Tobą pokieruje. Edited June 23, 2019 by Alexspin 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
gkill Posted September 14, 2020 Report Share Posted September 14, 2020 (edited) Hej. Pomóżcie wybrać kij do plażowego spinningowania na naszym Bałtyku z trocią. Znalazłem kilka budżetowych kijków: https://allegro.pl/oferta/wedka-jaxon-genesis-pro-sea-trout-spin-300cm-9687108758 https://allegro.pl/oferta/spinning-sea-trout-york-avantgarde-range-320-15-45-8683368164 https://allegro.pl/oferta/wedka-cormoran-seacor-bat-sea-trout-3-10m-15-45gr-8219541517 https://allegro.pl/oferta/wedka-dam-salt-x-seatrout-305cm-19-49g-9687149626 https://allegro.pl/oferta/wedka-york-master-of-arms-spin-320-42g-9052718482 Który z tych kijków wybrać, by nie mieć przygód jakościowych i oddawać odpowiednio długie rzuty? Jak myślicie kołowrotek shimano nasci w rozmiarze 5000 to dobry wybór? Oczywiści to wszystko na początek, lecz chciałby jak najdłużej cieszyć się sprzętem. Edited September 14, 2020 by gkill Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexspin Posted September 17, 2020 Report Share Posted September 17, 2020 (edited) Kilka lat temu też próbowałem połowów z brzegu morza. Używałem wówczas wędziska JAXON Arcadia. (określenie go w opisie jako okoniówki, to licentia poetica, nie ma też wklejki, nie wiem skąd sprzedający to wyimaginował). Mimo długości 2,7m zapewniało wystarczające odległości rzutów. Wędzisko wręcz niezniszczalne, ale stosunkowo ciężkie, ważyło aż 318g, więc wyważenie stanowiło dość poważny problem nawet z morskim kołowrotkiem JAXON Poseidon 600 (412g). Prawie kilogramowy ciężar niewyważonego zestawu "dawał w kość". Nie znam wymienionych przez Ciebie wędzisk, ale biorąc pod uwagę kontakt z producentem i serwis (to zawsze trzeba brać pod uwagę), osobiście wybrałbym JAXON Genesis. Wędzisko znacznie lżejsze od Arcadii, więc wyważenie będzie znacznie łatwiej osiągalne. Kontakt z JAXONEM jest doskonały, firma bardzo przyjazna klientom, mają bardzo dobry i fachowy serwis. Genesis na pewno nie będzie tak niezniszczalny jak była Arcadia, ale to wynika z zastosowanych materiałów. Arcadia była kompozytowa ze znacznym udziałem włókna szklanego, a Genesis, jeśli się nie mylę, jest wyłącznie z węglowego, więc wymaga nieco delikatniejszego podejścia. Edited September 17, 2020 by Alexspin 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts